• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cazul fermei distruse de autorități a ajuns la Bruxelles! Se cere despăgubirea fermierului afectat

    Ramona Dascălu -

    Apelul fermierului Dan Spătaru a ajuns la Bruxelles! După ce a citit pe site-ul Agrointeligența – AGROINTEL.RO scrisoarea fondatorului fermelor de porci cu sistem de livrare de carne proaspătă, în care fermierul Dan Spătaru arată cum afacerea i-a fost distrusă de incompetența și abuzul autorităților române, europarlamentarul Daniel Buda a trimis o adresă oficială comisarului pentru agricultură, Phil Hogan. În documentul transmis oficialului european, Daniel Buda prezintă exact situația grupului Meatbox și cere ca fermierul brăilean să fie sprijinit în demersul său de a intra în posesia despăgubirile cuvenite.

    Citiți și: Scrisoarea unui fermier revoltat: Autoritățile statului român mi-au distrus afacerea! Mâine poate fi rândul dumneavoastră!

    „Vă scriu în calitate de membru al Parlamentului European, al Grupului PPE şi al Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, solicitându-vă ca, în virtutea prerogativelor pe care le aveţi şi în calitate de reprezentant al Comisiei şi de garant al tratatelor, să sprijiniți grupul Meatbox în demersul de a obține despăgubiri, pe fondul epidemiei de pestă porcină africană”, se arată în începutul adresei trimisă de Daniel Buda către comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.

    Pe lângă faptul că a făcut cunoscută situația fermierului Dan Spătaru, rămas fără afacere, și la Bruxelles, europarlamentarul Daniel Buda a criticat aspru autoritățile române și într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook.

    „Incapacitatea guvernanților de a gestiona eficient criza Pestei Porcine Africană a determinat ca această molimă să falimenteze micii și marii fermieri, extinzându-se în trei sferturi din țară. Publicația Agrointeligența a adus la cunoștința publicului unul dintre cele mai dramatice cazuri de distrugere a unei afaceri de succes din cauza indolenței și relei voințe ale funcționarilor publici de la DSV Brăila. Dan Spătaru, fondatorul Meatbox, a inovat sectorul de creștere a suinelor, aducând carnea proaspătă de porc, direct la ușa consumatorului. Acesta a lansat un concept de livrare la domiciliu a cărnii de porc produsă în Brăila și Brașov, pornind cu un magazin online și o primă carmangerie. Afacerea s-a extins într-un ritm alert, dat fiind componenta inovativă, dar și garanția unor produse de calitate. Pe fondul apariției focarelor de pestă porcină africană la 10 km de fermele din Brăila, DSV Brăila a introdus restricția ca timp de 40 de zile să nu existe mișcare de animele din exploatațiile deținute de Meatbox în comuna Ulmu, din acest județ. Dan Spătaru a solicitat o derogare de la termenul de 40 de zile la unul de 21 de zile, tocmai pentru a vinde animalele sănătoase, în vederea recapitalizării. În lipsa unui răspuns, fondatorul afacerii a urmat instrucțiunile din adresa inițială de la DSV, prelevând probe de sânge de la animale în luna octombrie 2018, obținând astfel buletine de analiză cu rezultat negativ la virusul PPA. Din păcate, animalele nu mai puteau fi furajate pe motiv de imposibilitate de plată, toate liniile de credit furaj cât și numerarul disponibil al firmei s-au terminat, iar animalele din fermă au început să moară începând cu luna octombrie. În data de 03.12.2018 a fost confirmat virusul pestei porcine africane în ferma de la Ulmu.

    Fermele grupului Meatbox au rezistat din luna iunie 2018 până în luna decembrie 2018, timp de 6 luni datorită măsurilor de biosecuritate eficiente, deși în această perioadă focarele de pestă porcină africană au evoluat în județul Brăila. Cu toate acestea, reprezentanții DSV au găsit singurul vinovat tocmai pe cei din grupul Meatbox care timp de 6 luni au luat toate măsurile pe care le-au avut la dispoziție pentru a-și proteja suinele. Reprezentanta DSV Brăila, încă de la intrarea în ferme a afirmat că se afla acolo pentru a găsi toate motivele să nu îi despăgubească, această afirmație fiind făcută în prezența tuturor angajaților din fermă. Mai mult, aceasta a afirmat că cei de la Meatbox nu au elaborat adresele corect, acesta fiind motivul pentru care nu au primit răspuns și nici derogare”, a scris Daniel Buda.

    Europarlamentarul român susține că abuzul de putere al celor de la DSV Brăila nu poate rămâne nesancționat de către Ministrul Agriculturii, Petre Daea:

    „Abuzul de putere al celor de la DSV Brăila nu poate rămâne nesancționat de către Ministrul Agriculturii, Petre Daea. În condițiile în care au fost despăgubite persoane fizice ai căror porci nu au fost inventariați, nici în evidențele DSV, nici în Registrul Agricol, devine inexplicabil cum cei de la Meatbox nu au beneficiat de nicio despăgubire. Aplicarea legii diferit și preferențial și depășirea atribuțiilor celor de la Direcția Sanitară Veterinară Brăila au generat falimentul uneia dintre cele mai de succes afaceri inovative din agricultură. Îl voi informa pe Comisarul European pentru Agricultură, domnul Phil Hogan, în legătură cu modul deficitar și abuziv în care au gestionat autoritățile această situație și îi voi solicita ca în virtutea prerogativelor pe care le are și în baza mecanismelor instituționale de care dispune, să sprijine grupul Meatbox în demersul de a obține despăgubirile cuvenite”, se arată în postarea publicată de Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

    Europarlamentarul Daniel Buda a tras și o concluzie amară: „Incompetența guvernanților PSD-ALDE pune lacătul pe cele mai inovative afaceri din agricultură!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial