Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

WEEKEND DE FOC LA APIA: SE ACHITĂ SUBVENȚIILE RESTANTE pentru TOȚI FERMIERII!

Subvențiile către fermieri se plătesc la foc continuu! Conducerea centrală a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a trasnmis funcționarilor din teritoriu că zilele de 23 și 24 martie sunt lucrătoare pentru autorizarea plăților aferente Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT-uri), atât în vegetal cât și pentru zootehnie.

Circa o săptămână mai este până la termenul-limită promis de ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru finalizarea subvențiilor. Mai exact până la 31 martie funcționarii APIA trebuie să autorizeze la plată toți fermierii care au cerut subvenții în Campania 2018, excepție făcând dosarele care mai au nevoie de clarificări și plata pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV).

Planurile ministrului au fost încurcate însă de întârzierea adoptării Bugetului Național pentru anul 2019 care a dus la blocarea plăților pentru ANT-uri din luna ianuarie cum au fost achitate în anii trecuți până spre jumătatea lunii martie. Pentru a-și respecta promisiunea, ministrul a cerut conducerii APIA să autorizeze la foc continuu banii către fermieri și să cheme funcționarii la serviciu și în zilele libere.

Pentru angajații APIA va fi o muncă titanică, asta pentru că în 10 zile vor trebui să facă aceste plăti, dar și să primească cererile unice de plată pentru anul 2019. Ultima zi de depunere a cererilor este 15 mai. ”Ne vom organiza de așa manieră să mergem în paralel, atât cu primirea cererilor, cât și cu autorizarea. Și vom lucra și în zilele noastre libere, astfel încât toți fermierii să fie plătiți până la 31 martie”, a explicat directorul APIA Gorj, Nicolae Negrea, potrivit www.pandurul.ro.

Potrivit datelor oficiale transmise de Ministerul Agriculturii, aproximativ 189.000 fermieri vor beneficia de cel puțin un sprijin prin ANT și se vor efectua plăți pentru 11 milioane capete de animale și 1,4 milioane tone de lapte. Valoarea plafonului dedicat ajutoarelor naționale tranzitorii este de 268.466.600 euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Reamintim care este lista completă a cuantumurilor pentru ANT vegetal și zootehnic, anunțate în premieră de Agrointeligența-AGROINTEL.RO:

ANT – Sector vegetal

ANT 1 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru culturi amplasate pe teren arabil: 14,7033 euro/ha;
ANT 2 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru in pentru fibră – 7,6474 euro pe hectar;
ANT 2 și 3 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru cânepă pentru fibră – 7,6474 euro pe hectar;
ANT 4 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru tutun – 1.487,6627 euro pe hectar;
ANT 5 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru hamei – 381,5147 euro pe hectar;
ANT 6 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru sfeclă de zahăr – 77,8186 euro pe hectar.

ANT – Sector zootehnic

ANT 7 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Specia bovine – sector lapte: 16,5777 euro/tonă;
ANT 8 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Specia bovine – sector carne: 76,0774 euro/cap de animal;
ANT 9 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Speciile ovine/caprine: 4,8503 euro/cap de animal.

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

  1. Încă mai așteptăm subventia la programul cuplat vegetal pe 2017, de 2018 nici prin gând nu ne trece..și mă întreb : noi de ce ne mai deranjam să facem fel și fel de drumuri, de acte și…speranțe deșarte .Așa ne trebuie că nu ne mai învățăm odată minte!!

  2. Primul an in care nu ma voi mai inscrie… m-am saturat sa indur atata umilinta din partea unor asa zisi ingineri aproape de pensie caŕe completeaza cererile la APIA cu viteza melcului si te trateaza cu atata superioritate de parca ti-ar da banii din buzunarul lor

  3. Despre subv motorina sem 3 2018 nu stiti nimic?in agricultura in in perioada respectiva e consumul cel mai mare de motorina.la ferma de 1000ha am de incasat de la mincinosul de stat 70.000 ron. Si nu mai aud absolut nimic,deja avem si buget.

  4. Încă aștept banii pentru campania 2017. Eroare de soft, acesta e motivul invocat de funcționarii Apia intr-o adresa oficială . De 1 an de zile se depun eforturi de remediere dar fără rezultat pozitiv, normal fiind un fermier mic trebuie sa înțeleg situația și sa îmi văd de treaba … ca de bani nu am nevoie sa îmi acopăr cheltuielile …. oare cei de la banca dacă le-aș spune ca dintr-o eroare de soft nu am banii sa achit rata, ei ar înțelege … răspunsul e NU. Mi-ar impune penalizări și altele. Pt 2018 nimic, la fel răspunsul e ca voi intra la plata conform graficului transmis UE pana la 30 Iunie 2019. Concluzie 2 ani de campanie fără subvenții, e greu si ma simt descurajat sa mai investesc. Nu pot sa îmi fac un buget in care sa ma bazez pe subvenții, nu pot sa cresc la fel ca cei din vest care fac asta de generații și sunt încurajați de guvern, nu lăsați așa de izbeliște.

  5. Ce ‘WEEKEND’ de foc ? ce noi suntem vinovati de debandada asta ? Daca erau privati de mult erau falimentati asa lucreazs la stat birocrati puturosi salarii foarte mari nu mai sunteti revista agricultorilor ci sustineti un sistem falimentar bolsevic rusine

  6. O parte dintre cei la deledetectie au luat banii inca de acum doua-trei saptamani, alta parte inca asteapta. De ce va bateti joc de oameni si de munca lor? Nu e normal sa nu platiti la timp. Incurcati lumea. Era mai bine fara dezordinea asta cu subventiile. vindea taranul la pretul corect si isi planifica viitoarea recolta in functie de vanzari. Voi chiar nu aveti responsabilitate, ar trebui sa platiti pt rau de a nu da banii la timp fermierului.

Scrie un comentariu