Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

VAL DE PROCESE VERBALE LA APIA! FERMIERII, OBLIGAȚI SĂ RETURNEZE SUBVENȚIILE!

Fermieri obligați de APIA să returneze subvențiile încasate. Potrivit unui șef din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA, în această perioadă se fac procesele verbale pentru fermierii care au beneficiat de subvenţii, însă suprafeţele declarate sau efectivele de animale nu erau conforme după verificările efectuate în teren.

”APIA a recuperat aproape 20 de milioane lei de la fermieri care din cauze necunoscute au date informaţii eronate privind numărul de animale sau suprafeţe de teren deţinute. (…) Recuperările financiare se vor face în mare parte din sumele care ar urma să intre la plată în anii următori şi mai puţin prin plăţi efectuate de bunăvoie. Sumele acestea de bani, practic, încasate de beneficiari în urma declaraţiilor eronate, sunt considerate drept plăţi necuvenite pentru că nu corespund realităţilor constate în urma verificărilor efectuate de inspectorii noştri în teren„, a spus Florin Urs pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, instituţia are 85 de litigii pe rol în instanţă cu fermierii din judeţ.

”Suntem într-o situaţie oarecum ciudată(…) avem pe rol 85 de litigii în instanţă cu diferiţi fermieri, majoritatea excluşi de la plată, fermieri sancţionaţi ori fermieri cărora li se aplică reduceri. Până acum, aproape 90% din cauze au fost favorabile APIA, asta înseamnă că am procedat corect. APIA derulează anual fonduri importante care au rolul precis de a sprijini dezvoltarea agriculturii, şi suntem preocupaţi ca aceste fonduri să fie întrebuinţate corect. Respectăm legea, însă dorim ca şi beneficiarul să fie la rândul său corect în această relaţie”, a precizat Florin Urs.

Lista datornicilor, publicată pe site-ul APIA

Pe site-ul APIA la secțiunea ”comunicare titluri creanȚe” fermierii pot verifica lista proceselor verbale, în funcție de județul din care fac parte. Iată cum arată un proces verbal postat pe pagina instituției de plăți:

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!