• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Transportul cerealelor. Reguli noi adoptate în Parlamentul României

    agrointeligenta.ro -

    Transportul cerealelor – noi reguli votate pentru a ușura munca fermierilor. Plenul Camerei Deputaților a acordat astăzi, miercuri 27 martie un vot pozitiv care îi vizează direct pe fermierii ce efectuează transport rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice. Concret este vorba despre o serie de modificări la Legea nr. 108/2014 privind transportul rutier de produse agricole vegetale pe drumurile publice.

    Potrivit noilor reglementări, produsele agricole vegetale obținute după recoltare, provenite din exploataţiile agricole, se pot transporta de la punctele de recoltare la spațiile de depozitare proprii ale exploataţiilor agricole în cauză fără a deţine tichet de cântar, cu condiția existenței la bordul vehiculului rutier a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.

    Mai mult, produsele agricole vegetale obținute după recoltare de pe teritoriul exploataţiilor agricole se pot transporta direct de la punctele de recoltare la bazele de recepție/depozitare ale unităților de procesare, fără a deţine tichet de cântar, cu condiția existenţei la bordul vehiculului rutier a copiei contractului încheiat între producătorul agricol şi procesatorul în cauză şi a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.

    Modificările mai prevăd ca produsele agricole vegetale obținute după recoltare pe teritoriul exploataţiilor agricole se pot transporta de la punctele de recoltare la alte spaţii de depozitare decât cele proprii exploataţiei agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării, în limita unei distanţe de maximum 70 km de la locul de încărcare, fără a deţine tichet de cântar, cu condiția existenţei la bordul vehiculului rutier a documentului de transport corespunzător tipului de transport efectuat.

    Atenție! Operațiunile de transport prevăzute mai sus se efectuează cu respectarea masei totale maxime admise, maselor maxime admise pe axe şi/sau a masei totale maxime autorizate.

    Prevederi pentru transporturile pe distanțe mai mari de 70 km de la locul de încărcare

    Transportul produselor agricole vegetale obținute după recoltare pe teritoriul exploataţiilor agricole, de la punctele de recoltare la alte spații de depozitare decât cele proprii exploataţiei agricole sau la alte puncte de descărcare autorizate în vederea depozitării sau comercializării, pe distanțe mai mari de 70 km de la locul de încărcare, va fi însoțit de documentele de transport corespunzătoare tipului de transport efectuat şi de tichetul de cântar.

    Constituie contravenţie efectuarea transportului rutier fără existenţa la bordul vehiculului rutier, în vederea prezentării organelor de control, a copiei contractului încheiat între producătorul agricol și procesatorul în cauză, şi se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, aplicată întreprinderii de transport rutier în cont propriu sau operatorului de transport rutier care efectuează transportul sau, după caz, conducătorului auto, în cazul în care acesta nu este angajat al unei întreprinderi de transport rutier în cont propriu sau al unui operator de transport rutier.

    Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancțiunii se fac de către personalul cu atribuții de control din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier din subordinea Ministerului Transporturilor, precum şi de către ofiţerii şi/sau agenții de poliție din cadrul Poliției Române care au calitatea de poliţişti rutieri, după caz. Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului – verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la art.5, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

    Ca să intre în vigoare, modificările aprobate astăzi de Plen trebuie promulgate și de președintele României Klaus Iohannis și publicate în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”