Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

EXCLUSIV! CUANTUM GREȘIT LA SUBVENȚIA APIA! FERMIERII VOR DA ÎNAPOI 1,5 EURO/HA!

O nouă gafă a ministrului agriculturii Petre Daea! Pe adresa de e-mail [email protected], Agrointeligența – AGROINTEL.RO a primit mai multe ponturi cu privire la un cuantum greșit pe care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) l-a achitat fermierilor încă din prima fază a schemelor pe suprafață. Discutând în privat cu cei care ne-au semnalat situația pe mail și chiar pe site, am aflat că fermierii care au peste 5 hectare la APIA vor fi nevoiți să dea înapoi o parte din banii încasați pe hectar la plata redistributivă, treapta a doua.

UPDATE. Citiți aici precizările APIA despre situația legată de cuantumul nou la plata redistributivă: APIA FACE PRECIZĂRI privind GREȘEALA DE CALCUL: ”DIFERENȚELE DE SUME SE VOR COMPENSA!”

Este vorba de mai multe surse, astfel că am decis să publicăm informația cu mențiunea că vom adresa și o solicitare pentru un răspuns oficial din partea APIA.

Ce am aflat: plata efectuată fermierilor la plata redistributivă (treapta a doua) a fost cu circa 1,5 euro la hectar mai mare decât ar fi trebuit. Eroarea a fost semnalată recent, iar comentariile la noi pe site au început să curgă sub protecția anonimatului. Fermierii care au peste 5 hectare eligibile la APIA vor da înapoi circa 1,5 euro/ha pentru suprafețele între 5 și 30 de hectare. Din fericire, suma nu este foarte mare, putând să ajungă la cel mult 37,5 euro pe fermă.

Ministrul Daea n-a așteptat datele finale din softul APIA

Din discuțiile cu sursele anonime, se pare că stabilirea unui cuantum mai mare a fost cauzată de graba ministrului Petre Daea. În luna octombrie anul trecut, șeful MADR s-a grăbit să elaboreze și să meargă la ședința de Guvern cu cifrele rezultate imediat după prima analiză a suprafețelor declarate la APIA. ”Ministrul Daea s-a grăbit să dea Hotărârea de Guvern cu cuantumurile, deși mai era timp până la demararea plății în avans. El a anunțat cuantumurile înainte să se facă importul datelor din sistemul informatic al APIA, adică înainte să se știe cu exactitate suprafața pe care trebuie să se dea subvenția”, ne-a declarat un cititor bine informat. Verificând informația, se confirmă datele: ministrul Daea a ținut ca aprobarea cuantumurilor să fie făcută încă din 4 octombrie, deși avansul trebuia achitat numai din 16 octombrie.

Cuantumurile stabilite pentru plata pe hectar în Campania APIA 2018:

  • Schema de plată unică pe suprafaţă (102,5 euro/ha),
  • Plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (50,3 euro/ha),
  • Plata pentru înverzire (58,2 euro/ha)
  • Plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha).

Dintre schemele stabilite anul trecut, se pare că eroarea de 1,5 euro a fost identificată la plata redistributivă pentru intervalele peste 5 hectare și până la 30 de hectare. Adică fermierii au primit 50,3 euro/ha când, de fapt, ar fi trebuit să primească mai puțin de 49 de euro la hectar. Primul prag de plată redistributivă este fix – 5 euro la hectar.

Până la această oră s-a stabilit că numai la plata redistributivă s-a plătit fermierilor mai mult decât trebuia.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Aaa, atunci asta este Singur explicație plauzibila pt care, noi, cei ce nu am primit nici un leu.. Ați dat în plus 1, 5 euro și pt noi n ați mai avut bani :)))) … Ba baaa baaa sunteți de rasu rasilor, niște incompetenți, defapt ce dracului pretenții sa am de la funcționari când în fruntea lor la minister se afla un agramat și un comunist de cormorani.

Scrie un comentariu