Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

APIA FACE PRECIZĂRI privind GREȘEALA DE CALCUL: ”DIFERENȚELE DE SUME SE VOR COMPENSA!”

Adrian Pintea Director General APIA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, reacție rapidă în urma dezvăluirilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO. După ce publicația noastră a aflat că a existat o diferență între plata virată fermierilor și cuantumurile rezultate la calculele finale, APIA vine cu o poziție oficială pentru a-i asigura pe fermieri că sumele-diferență vor fi compensate.

Citiți și: EXCLUSIV! CUANTUM GREȘIT LA SUBVENȚIA APIA! FERMIERII VOR DA ÎNAPOI 1,5 EURO/HA!

Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă, integral, poziția APIA cu privire la diferența rezultată la recalcularea plății redistributive pentru treapta a doua (achitată la suprafețe peste 5 hectare și până la 30 de hectare inclusiv). Inițial, această schemă a fost stabilită la 50,3 euro pe hectar, bani ce au fost plătiți fermierilor la avans și la plățile finale.

În urma evaluării suprafeței determinate, extrasă în data de 13.03.2019 din sistemul informatic, pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii, s-a constatat o diferență ce trebuie transpusă și în schema de plată redistributivă. Pe baza noii suprafețe determinate, s-a stabilit cuantumul per hectar aplicat pentru anul de cerere 2018 pentru plată redistributivă, astfel:

PR – Plată redistributivă
– primul interval: 1-5 ha inclusiv – 5 euro/hectar
– al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv – 48,6327 euro/hectar

Diferențele de sume se vor compensa din plățile imediat următoare, astfel încât impactul asupra fermierilor să fie cât mai mic posibil, respectiv să fie eliminat în totalitate.

Agentia de plăți are în vedere realizarea plăților în conformitate cu prevederile legale și orice neconformitate constatată trebuie corectată în cursul anului financiar”, ne-a transmis directorul general al APIA, Adrian Pintea.

Din răspunsul oficialului APIA rezultă asigurarea pentru fermieri că aceștia nu vor da banii înapoi, ci sumele le vor fi oprite din plăți ulterioare. Diferența rezultată la evaluarea suprafeței determinate corespunde valorii de 1,66 de euro la hectarul plătit în cadrul plății redistributive – treapta a doua. Vorbim astfel de o sumă ce poate ajunge la 41,5 euro pe fermă și pe care fermierii au primit-o în plus, în cazul celor care au încasat plata integrală pentru această schemă.

Agrointeligența – AGROINTEL.RO are toată încrederea că specialiștii din cadrul APIA vor găsi cea mai bună soluție pentru ca fermierii care au încasat suma-diferență să nu aibă de suferit în urma procedurilor de corecție financiară.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!