• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se răzbună ministrul Daea pe președintele ASAS Valeriu Tabără pentru că nu-i cedează terenul din Băneasa

    Vlad Macovei -

    De peste trei luni, între conducerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și cea a Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu Șișești” (ASAS) există un război mocnit care va fi tranșat, cel mai probabil, chiar în cursul acestei dimineți. Miza acestui conflict o reprezintă aducerea ASAS în linia conducerii politice a MADR pentru ca ministerul să poată pune mâna pe terenurile din Băneasa ale ASAS.

    În planurile ministrului Petre Daea, terenurile urmează să aibă destinație multiplă: de la sediu al Casei de Comerț Unirea și până la un Centru de Conferințe de unde ministerul să își poată organiza propria Indagra, pentru a nu mai depinde de Romexpo. Conform informațiilor noastre, conducerea ministerului este extrem de deranjată de faptul că Camera de Comerț și Industrie a României, care deține Romexpo, continuă să organizeze Indagra sub înaltul patronaj al președintelui României, și își dorește propriul “cult al personalității” în zona evenimentelor agricole naționale.

    Preluarea terenului din Băneasa, prioritate zero pentru Daea

    Prin urmare, pentru conducătorii politici ai MADR, preluarea acelui teren, unde se află Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, este prioritate zero în perioada următoare, iar președintele ASAS, profesorul Valeriu Tabără, refuză să facă acest joc, extrem de riscant din punct de vedere administrativ și legal, iar presiunea asupra acestuia se accentuează. Surse din MADR mi-au spus că în astăzi, 1 aprilie 2019, va exista o întâlnire între Valeriu Tabără și Petre Daea, în încercarea de a tranșa acest conflict. Între timp însă, conducerea MADR pune în pericol Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pe zona de agricultură, scoțând ASAS din toate manifestările legate de cercetarea agricolă, spre stupoarea partenerilor europeni.

    La conferința pe cercetare, șeful cercetării are embargou

    Studiu de caz. Programul Președinției include o conferință la nivel înalt cu tema “Cercetarea agricolă – bază pentru dezvoltarea agriculturii europene, a zonelor rurale și a bioeconomiei”, organizată de MADR, pe 5 aprilie 2019, la Palatul Parlamentului. Conferința va sublinia importanța dezvoltarea tehnologiilor de cercetare și inovare pt o agricultură sustenabilă. Obiectivul principal al dezbaterii este de accentua potențialul pe care bioeconomia, cu sprijinul cercetării, îl oferă pentru o tranziție către o economie durabilă.

    După cum se arată în preambulul unui document de prezentare a evenimentului, “vorbitorii și participanții la această conferință sunt factori de decizie din cadrul UE, personalități cunoscute din mediul academic și personalități din diverse domenii de specialitate, precum cercetarea agronomică, sectoarele biologice și consultanța agricolă”. În realitate, lucrurile nu stau așa. Deși evenimentul este organizat în România, niciun reprezentat al cercetării agricole românești nu va avea posibilitatea să prezinte rezultatele cercetării agricole și, mai ales, nevoile cercetării în țara noastră, ci doar să asiste la ce li se va prezenta de reprezentanții celorlalte țări sau ale Comisiei Europene. Mai pe scurt, niciun vorbitor de la ASAS. Acest lucru rezultă din agenda evenimentului, obținută de Agrointeligența de la sursele noastre din MADR. Din 24 de speakeri, din tot atâtea țări ale UE, nu există niciun român. În primă fază a existat un speaker din partea ASAS, profesorul Doru Pamfil de la Cluj, care s-a retras când a aflat că președintele Valeriu Tabără nu se află pe lista vorbitorilor.

    Președinția europeană a României făcută din nou de râs

    În urmă cu circa 2 luni, MADR a transmis către ASAS o adresă prin care informa despre acest eveniment, cine răspunde de organizare, format, locația etc. MADR propunea ASAS să vină și cu o listă de vorbitori. Conform acestei adrese, responsabil de organizarea acestui eveniment era nominalizat Ilie Constantin Aprodu, secretar general MADR, și directorul general al Direcției de Relații Internaționale, Roxana Zarma, iar locația era stabilită la Cercul Militar Național. Conform informațiilor noastre, conducerea ASAS a întrebat care este motivul pentru care acest eveniment trebuie să se desfășoare la Cercul Militar Național, cu tot respectul pentru Armata României și pentru această instituție. Valeriu Tabără argumenta că există și alte posibilități mult mai potrivite pentru tematica acestui eveniment, precum ASAS, care poate oferi condiții foarte bune, inclusiv de securitate a participanților. Erau oferite ca variante și institute de cercetare agricole din București, care au standarde europene în domeniul cercetării agricole. ASAS a făcut toate aceste propuneri către MADR, respectiv comisia de organizare. În urma acestui demers, evenimentul nu s-a mai organizat Cercul Militar Național, dar nici la ASAS, ci s-a mutat la Palatul Parlamentului. ASAS a aflat, s-a conformat, transmițând la MADR lista cu propuneri de vorbitori din partea cercetării agricole românești. De asemenea, a propus și o listă de participanți la acest eveniment. Și aici apare surpriza. La apariției agendei, transmisă tuturor participanților care urmau să acrediteze la eveniment, nu a mai apărut niciun vorbitor român. Pe agendă este trecut Doru Pamfil de la USAMV Cluj dar care, așa cum am mai menționat, văzând agenda și că sunt tăiați toți vorbitorii ASAS, a anunțat MADR că nu va participa.

    Scrisoarea de protest a lui Tabără către Daea

    Față de această stare de fapt, conducerea ASAS, în data de 18.03.2019, printr-o adresă transmisă ministrului Petre Daea, își exprimă regretul și nemulțumirea pentru că reprezentanții ASAS au fost excluși de pe lista vorbitorilor principali de pe lista evenimentului cu pricina. De asemenea, ASAS iși exprimă nemulțumirea că reprezentanții acestui for științific nu au fost reprezentați nici la primul eveniment organizat de MADR la București, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, conferință referitoare la viitorul fermelor familiale în perspectiva lansării deceniului ONU privind acest tip de exploatație agricolă.

    Valeriu Tabără nu a dorit să comenteze în niciun fel informațiile Agrointeligența, s-a limitat doar la o confirma această scrisoare oficială, fără a oferi mai multe detalii.

    Ministrul Petre Daea nu a avut nici reacție instituțională față de această scrisoare a președintelui ASAS Valeriu Tabără. Aceasta, până la finalul săptămânii trecută, când în MADR au început să se agite apele pe acest subiect, întrebările adresate surselor noastre stârnind discuții.

    În fața unui scandal public pe această temă, cu reacții dure la nivel european, ministrul Petre Daea și președintele Valeriu Tabără încearcă o negociere de ultim moment pentru a aduce lucrurile în făgașul normal. Cu toate acestea, surse din ASAS ne-a transmis că poziția profesorului Tabără rămâne inflexibilă la adresa cedării terenului din Băneasa și că orice normalizare a relațiilor între MADR și ASAS trebuie să înceapă cu renunțarea la orice presiune pentru transferul imobiliar menționat. Și extrem de controversat.

    Vom reveni cu amănunte.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA