Fonduri europeneŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019

S-A DECIS! FERMIERII PESTE 40 DE ANI – PRIMĂ DE INSTALARE DE 100.000 DE EURO!

Decizii la nivel înalt pentru toți fermierii, inclusiv cei români. Astăzi, marți – 2 martie în Comisia de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, s-a trasat un viitor mai sigur și mai bun pentru fermierii români și toți fermierii europeni! În urma voturilor exprimate în comisia AGRI la peste 5.000 de amendamente depuse la raportul privind Planuri strategice ale PAC, s-au creionat câteva direcții care vor consolida viitorul fermierilor.

Daniel Buda europarlamentar PNL

Eurodeputatul Daniel Buda, cel care a avut și o serie de amendamente proprii depuse pentru noul PAC, a dezvăluit care sunt principalele direcții care vor sta la baza plăților pentru agricultură odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli pentru subvenții. ”Fermierii români, un viitor mai sigur, un viitor mai bun! Plățile directe rămân în continuare o certitudine pentru fermierii români, cuantumul acestora cunoscând o creștere, comparativ cu alte state unde au avut loc tăieri”, este prima veste bună dată de Daniel Buda pentru fermierii români.

O altă modificare în legislația subvențiilor este introducerea unei noi categorii de agricultori eligibili pentru plățile din bani europeni.

„Noul fermier”, un concept pentru prima dată introdus în Politica Agricolă Comună, ca urmare a unui amendament propus de mine, se referă la persoanele care au peste 40 de ani și care pot primi o primă de instalare de până la 100.000 de euro! Cetățenii români stabiliți în străinătate vor avea, astfel, posibilitatea de a se întoarce acasă și să își porneasă o noua afacere, chiar dacă au vârsta de peste 40 de ani”, a mai arătat eurodeputatul român.

Iată care sunt și restul direcțiilor care vor consolida viitorul fermierilor:

-Statele membre sunt obligate să aleagă una dintre următoarele două variante cu privire la plafonare: fie aleg varianta unui prag de 100.000 de euro, fie aleg varianta unei alocări obligatorii de 10% din pachetele lor pentru plăți redistributive, care vor merge către fermierii mici și mijlocii. În acest fel, se consolidează modelul fermelor familiale mici și mijlocii! În același timp, se asigură un echilibru între resursele financiare ce urmează a fi puse la dispoziția fermierilor mari și fermierilor mici!

-Tinerii fermieri (până la 40 de ani) care au fost înființați pentru prima dată ca șefi ai exploatației vor primi un sprijin complementar pentru o perioadă de 7 ani în loc de 5 ani cât era prevăzut și cu un cuantum majorat de la 70.000 de euro la 100.00 de euro!

-Fermierii mici: statele membre introduc un sistem simplificat pentru micii agricultori care solicită sprijin pentru o sumă de până la 1250 EUR!

– Sectorul apicol va beneficia de o creștere a ratei de cofinanțare de la 50% la 75% și la 85% în cazul regiunilor ultraperiferice!

-Formele asociative vor beneficia de un sprijin considerabil din fondurile europene!

-Agricultura ecologică și protejarea mediului reprezintă obiective clare și asumate de noua PAC!

”Forma finală a Regulamentului privind Politica Agricolă Comună adoptat astăzi, este de natură să consolideze viitorul fermierilor români și europeni. Începând din 2020, fermierii români vor avea un viitor mai bun!”, conchide Daniel Buda.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Buna ziua baiatul meu a depus proiect pe sM6.1 in 2017 si a castigat proiectul eligibil dar fara finantare pentru 40000 de euro voi nu puteti da ascesti bani dar sa mai dati 100000 de euro cum il incurajati dupa ce a facut facultate in domemiu si master iati dat in cap de angajat nu poate pentru ca nu are experienta ce ii ramane de facut decat sa plece din tara si mai vreti sa intineriti agricultura cummmmmmm.

  2. Și totuși,ne referim la fermierii de peste 40 de ani?Da sau Nu???
    Respectiv cei care se află în țară,sau care revin din diaspora?
    Dacă da,de cînd se preconizează a se transforma în realitate?

  3. Înainte să împlinesc 40, ferma cedentului avea prea multe UDE uri, nu aveam 3 cedenți, pt un punctaj maxim, deci n-a fost să fie.
    Acum, că sunt trecut de 40, sunt ‘deja instalat’ ,am rămas în țară să muncesc , să plăteasc impozite, tot nu-i bine, nu mă voi ‘califica’ nici acum.

Scrie un comentariu