• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • APIA explică sumele infime virate în conturile fermierilor

  Oana Timar -

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vine să clarifice situația sumelor infime pe care fermierii le-au sesizat ca fiindu-le virate în ultimele săptămâni în conturile bancare. Producătorii agricoli s-au arătat nemulțumiți mai ales din cauza faptului că pentru plățile virate de APIA, multe sub un leu, băncile i-au taxat cu comisionul fix de operațiune bancară.

  Citiți și: SUME INFIME VIRATE ÎN CONTURI DE APIA. FERMIERI: E MANEVRĂ CA BĂNCILE SĂ IA COMISIOANE!

  Agrointeligența – AGROINTEL.RO a aflat direct de la APIA că ”sumele mici care se regăsesc pe listele de plată, reprezintă corecții dintre sumele autorizate anterior și cele curente, din cauza implementărilor disciplinei financiare și în conformitate cu articolul 8 din Regulamentul (UE) nr.1307/2017 – ”rata de ajustare determinată în conformitate cu art. 26 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 (rată disciplină financiară) se aplică doar plăților directe ce depășesc 2.000 euro”.

  ”Declararea corectă a sumelor pe articolele bugetare cu sau fără disciplină financiară este esențială pentru contabilizarea corectă și controlul plafoanelor. Aceste informații sunt utilizate și în contextul calculului sumelor aferente disciplinei financiare, cu sau fără disciplină financiară. Trebuie să se asigure aplicarea disciplinei financiare în conformitate cu normele și declararea cheltuielilor conform articolelor bugetare “cu sau fără disciplină financiară” pentru toate schemele de plăți directe„, ne-a transmis directorul general al APIA, Adrian Pintea.

  APIA explică faptul că, din punct de vedere tehnic, pentru a determina dacă unui dosar i se aplică rată de ajustare, sistemul calculează totalul sumelor de plată după aplicarea reducerii liniare pentru toate schemele de plăți directe din dosar și suma rezultată este comparată cu plafonul de 2000 euro. Dacă suma este mai mică sau egală cu 2.000 euro, calculul (pentru a aplica alte sancțiuni – eco-condiționalitate) se continuă și fermierul este plătit cu suma rezultată din calcul. Dacă acest plafon este depășit, se va stabili un procent de încadrare în suma cuantumurilor plăților directe, aplicabil tuturor plăților directe pentru a determina sumele autorizate cu sau fără disciplină financiară.

  ”Orice modificare adusă oricărei scheme de plăți directe, începând de la suprafața solicitată, la sancțiunile/reducerile aplicate unei scheme de plăți directe, inclusiv actualizarea cuantumului, va determina și o modificare a procentului de încadrare în suma cuantumurilor plăților directe, care va afecta pozitiv sau negativ sumele „cu sau fără disciplina financiară”, ne mai spune directorul APIA, Adrian Pintea.

  Vă reamintim că pe 27 martie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat un articol despre nemulțumirea fermierilor care s-au trezit că au primit o serie de viramente foarte mici din partea APIA. Multe dintre ele sub pragul de 1 leu, acestea au fost comisionate de bănci cu tariful standard de operațiune, fermierii plătind pentru fiecare tranzacție, în medie 4-5 lei. Deci mai mult decât sume ce le-a fost virată de către APIA.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenţie COVID-19 pentru vaci: 1.000 euro la fermele cu 5-10 capete, 7.000 de euro la peste 100 capete! Funcționarii APIA, scoși din comisiile de evaluare a secetei. Localizarea parcelelor – o problemă! Subvenție COVID-19 pentru fermele de păsări: 100 euro/UVM, termen pentru depunerea cererilor – 20 de zile!

  Ultimele știri

  Subvenția de 5 lei i-a înfuriat pe mulți oieri! ”Să vă fie rușine tuturor celor care ați hotărât acești bani pentru ciobani!” Soluția cu bor și zer: rețeta pentru îngrășământul cu care poți stropi toate legumele! Revoltă în vestul țării! Fermierii și primarii se luptă să blocheze o firmă care ar vrea să extragă gaze de șist pe ascuns!

  Căutare în articole