Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Avans APIA – calcule: Sumele pentru plata subvenției la hectar în 2019

Ce sume se împart fermierilor români pentru plățile directe efectuate pentru Campania 2019. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are de achitat subvenții în acest an pentru pentru o suprafața declarată la plată de 9.711.211,43 hectare. Suma alocată de Comisia Europeană  finanțată din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) este de 1.903.195.000 de euro.

Potrivit Strategiei financiar-bugetară pentru perioada 2019-2021, document aprobat de Camera Deputaților, sumele pentru fermierii care au dreptul la plățile directe se împart astfel:

Schemele de plăţi directe finantate din FEGA sunt următoarele:

  • schema de plată unică pe suprafaţă;
  • plata redistributivă;
  • plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu;
  • plata pentru tinerii fermieri;
  • schemele de sprijin cuplat în sectorul vegetal și în sectorul zootehnic;
  • schema simplificată pentru micii fermieri.

Beneficiarii plăţilor – sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol si/sau deținători legali de animale, în conformitate cu legislația în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăși se încadrează și cooperativele agricole, conform Legii 566/2004 a cooperației agricole, precum si grupurile de producători care desfășoară activitate agricolă.

Primii bani ajung în conturi după 16 octombrie

APIA face primele plăți din bugetu alocat pentru anul 2019 odată cu debutul avansului pentru anul în curs. În luna octombrie, un număr de un milion de fermieri ar urma să primească avansul APIA, a anunțat ministrul agriculturii Petre Daea, prezent duminică la întâlnirea conducerii PSD cu Organizaţia de Pensionari a PSD, care are loc la Mamaia.

”Rămânem aceeaşi, rămânem în dispozitivul de muncă, pentru a da răspuns la problemele pe care le ridică ţara. Iar de la (…) 16 octombrie, pentru cei un milion de fermieri, Guvernul României are posibilitatea să dea subvenţiile la timp aşa fel încât să dăm ţării ceea ce este necesar. Nu există loc, nu există localitate, nu există persoană care să stea departe de agricultură, este imposibil, este existenţa noastră. Dar rezultatele pe care le obţinem se regăsesc în munca acestor oameni, o parte dintre ei sunt aici”, a declarat Daea.

Până la plata subvențiilor APIA trebuie să finalizeze controalele în teren care se află în plină desfășurare și să stabilească cuantumurile pe hectar calculate pentru acest an.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!