Creșterea animalelorŞtiri agricole

Târgurile de miei rămân interzise. Ce opțiuni au oierii care vând înainte de Paște

Blocaj complet pentru comercializarea mieilor vii cu puțin peste două săptămâni rămase până la Paște! Organizarea târgurilor de animale viit rămâne interzisă, neexistând până la acest moment vreo derogare pentru oierii care au de vândut miei în această perioadă, a recunoscut dr. Leontin Laslău – şef Birou Sănătatea Animalelor DSVSA Hunedoara.

Vânzările de animale vii, interzise în târgurile și piețe poate singurele platforme unde crescătorii mici de animale își puteau valorifica marfa. Măsura este luată din cauza pericolului cauzat de Pesta Porcină Africană (PPA) care interzice orice aglomerare de animale vii. Atenție însă, fermierii pot vinde încă animalele între diferite județe, dar cu anumite documente obligatorii!

Dr. Leontin Laslău – şef Birou Sănătatea Animalelor DSVSA Hunedoara a explicat pentru emisiunea ”Satul hunedorean” care sunt motivele pentru care crescătorii de animale nu pot vinde încă marfa în tâgurile și piețele de profil. ”Pentru vânzarea în târgurile de animale vii nu putem discuta pentru că există încă restricții de circulație a animalelor către târgurile autorizate sanitar veterinar și, bineînțeles, nu se pune problema către târgurile sau aglomerările de animale care nu sunt autorizate sanitar-veterinar. Dar se pot comercializa animalele între proprietari cu documentele sanitare-veterinare legale pe care le precizează legislația sanitară veterinară în vigoare și medicii noștri veterinari de liberă practică împuterniciți cunosc lucrurile astea sunt informați de mai mult timp și știu să elibereze certificatele sanitare veterinare pentru aceste animale care vor fi sacrificate în abator, formularul de mișcare și lanțul alimentar și, bineînțeles, formularul de mișcare pentru animalele care se comercializează între proprietari. Repet încă o dată, fără să se interpună târgul de animale vii sau alte aglomerări de animale care sunt interzise complet”, a declarat specialistul pentru emisiunea ”Satul hunedorean”.

Chestionat în legătură cu sesizările oierilor privind imposibilitatea vânzările între proprietarii din județe diferite dr. Leontin Laslău a precizat că acestea se desfășoară în condiții optime. Cu o condiție însă! ”Nu există! Înseamnă că nu a primit formularul de mișcare de la medicul veterinar de liberă practică împuternicit deoarece exploatația lui nu era în regulă și medicul nu putea să îi elibereze formularul de mișcare decât pe animale care sunt identificate și înregistrare în baza de date. Mai mult, chiar dacă exploatația lui ar fi fost în regulă probabil exploatația din alt județ nu era în regulă, nu avea cod de exploatație și atunci nu se putea întocmi un formular de mișcare pentru o fermă care nu deține cod de exploatație. Mai mult decât atât nu a solicitat avizul inter-județean pe are îl dă Direcția Sanitar Veterinară”, a adus precizări specialistul.

La data interviului, adică 28 martie, specialistul de la DSVSA Hunedoara a specificat că nu are cunoștință de vreun ordin care să aprobe funcționarea unor centre de sacrificare în piețe, unde doritării să poată achiziționa carne. ”La această dată nu știu despre vreun ordin pentru acele puncte de sacrificare temporare sau centre de tăiere temporare care au fost monitorizate pe parcursul Sărbătorilor de Paști. În momentul în care vom avea informații pentru organizarea acestor centre de tăiere, vom demara procedurile necesare de autorizare și bineînțeles vor fi informați și colegii din teritoriu care vor trebui să monitorizeze aceste centre de tăiere și automat vor ști și cumpărătorii unde sunt organizate și bineînțeles pot să-și achiziționeze carne de miel de acolo”, a conchis specialistul.

Au fost anunțate deja controale la nivel național

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, a anunta că a demarat deja controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure. La aceste acţiuni vor participa toţi medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) dar şi a circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).

Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.

Având în vedere confirmarea scrapiei în judetele AG, CS, CT, SB, TM, HD este monitorizată circulația pe teritoriul național a ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv a întregului traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene sau locale (Primării, Consilii Judeţene, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi.

Acţiunile de control vor avea în vedere modul în care sunt respectate următoarele cerințe:

Animalele destinate sacrificării

– fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;

– vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;

– respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate corespunzător;

– transportul mieilor pentru tăiere să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA;

– sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA.

– în cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie.

– spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor;

– activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar se realizează numai în perioada 15 – 28.04.2019, între orele 07.00-17.00.

DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiții în care:

– în aceste spaţii amenajate temporar sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară;

– există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul spaţiilor amenajate temporar.

Carnea de miel

– loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar veterinar;

– carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;

– marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman;

– marcarea carnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană;

– depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare;

– respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!