RESTRUCTURĂRI LA MINISTERUL AGRICULTURII! VIZATE: DIRECȚIILE AGRICOLE ȘI AGENȚIILE!
agrointeligenta.ro -Ministerul Finanțelor vrea să ”strângă cureaua” și să facă economie din banii care sunt plătiți bugetarii de la anumite instituții ce sunt considerate ”în plus”. Proiectul vizează în principal Ministerul Agriculturii și cel al Muncii, cu instituțiile subordonate din toată țara. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat joi, la Bistriţa, că a solicitat tuturor instituțiilor publice din zona centrală – ministere, agenții, să transmită o situație privind cheltuielile, astfel încât la viitoarea rectificare bugetară să se țină cont de toate acestea. Ministrul spune că în următoarele 45 de zile se vor face restructurări.
“Noi am trimis deja către toate ministerele, toate agenţiile, colegii mei au primit şi au şi răspuns la solicitarea Ministerului de Finanţe vizavi de o situaţie clară pe tot ce înseamnă cheltuieli în zona respectivă. Absolut tot, inclusiv ce au dânşii în subordonare, coordonare sau sub autoritate, pentru a face o analiză la Finanţe”, a afirmat ministrul Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanțelor Publice spune că instituțiile trebuie să predea o astfel de până la finalul lunii iunie, iar la prima rectificare bugetară din acest an se va ține cont de ea. Acesta anunță că se pot aplica și sancțiuni.
La rândul său, preşedintele Partidului Social Democrat Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat că există instituţii şi agenţii care nu-şi mai au rostul şi sunt o cheltuială publică fără folos, motiv pentru care acestea trebuie restructurate sau chiar desființate.
“Eu sper şi sunt convins că, după cel puţin şapte ani de discuţii, lucruri, instituţii, agenţii care nu-şi mai au rostul şi care sunt o cheltuială publică fără folos se vor restructura sau unele dintre ele chiar desfiinţa, pentru că în momentul de faţă avem anumite agenţii guvernamentale care ne spun: eu nu iau bani de la buget, eu mă autofinanţez. (…) Ministerul Agriculturii, la noi în județ are vreo cinci, dar în județele mai mari are 9 direcții”, a adăugat Emil Radu Moldovan.
De precizat că proiectul a fost luat în discuție și în 2018 dar de abia acum pare să fie pus în practică. Nu e clar la acest moment dacă proiectul va duce la reducerea reală a numărului de bugetari sau va aplica vechea rețetă a suprimării unor posturi bugetate, dar care nu sunt ocupate.
Motivul principal pentru reorganizarea institutiilor, eliminarea unor funcții de conducere și eventuala concediere a unor bugetari e nevoia de scădere a costurilor cu salarizarea bugetarilor. Costurile au explodat după măririle de salarii din ultimii ani, punând în pericol echilibrul bugetului de stat.