• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția ANTZ bovine: Data istorică nu se schimbă, anunță secretarul de stat Crunțeanu

    agrointeligenta.ro -

    Data istorică pentru plata Ajutor Național Tranzitoriu pentru bovine nu se schimbă! Este anunțul secretarului de stat Daniel Crunțeanu de la Ministerul Agriculturii. Ieri, sâmbătă – 20 aprilie, în cadrul unei întâlniri cu fermierii organizată de PSD Ialomița, oficialul de la MADR a intrat în dialog cu producătorii agricoli alături de oficiali locali, dar și de Carmen Avram, candidată a PSD pentru Parlamentul European.

    Una dintre discuțiile ridicate de fermierii ialomițeni a fost legată de plata subvenției de stat pentru bovine – Ajutorul Național Tranzitoriu carne (schemă plătită atât pentru vaci de lapte, cât și pentru vaci de carne). Spre dezamăgirea crescătorilor de animale aflați în sală, secretarul de stat Daniel Crunțeanu a spus că data de referință pentru plată va rămâne cea din 2013 până la finele acestui exercițiu financiar, adică până în 2020 inclusiv.

    ”Ajutoarele Naționale Tranzitorii sunt niște lucruri prevăzute în Regulamentul European 1307/2013, articolul 37, și care sunt niște ajutoare pe care ți le permite Comisia Europeană să le dai de la nivelul statului membru, adică sunt bani naționali care vin să sprijine fermierul pentru o anumită perioadă definită de timp. Se iau, sau mai bine zis s-au luat ca ani de referință pentru cultura vegetală anul 2009, iar pentru animale efectivele de la nivelul anului 2013. S-au făcut demersurile către Comisia Europeană pentru a obține cumva o reactualizare a acestor date – sunt unii care după un an de zile au rămas fără animale sau s-au reprofilat, dar au rămas într-o fermă activă ca să poată să primească ANT, sunt alții care și-au dublat efectivele și solicită un sprijin mai mare din acest ANT. Răspunsul de la Comisie – pe care îl am chiar aici lângă mine, pe care l-am primit prin intermediul doamnei ambasador Luminița Odobescu (Reprezentant Permanent al României la Uniunea Europeană – n.r.) spune că România trebuie să repecte prevederea Regulamentului 1307/2013 care spune că aceste date nu pot fi actualizate pe perioada acestei programări. Deci ANT este un ajutor care, din punct de vedere al CE, pe acest Regulament, nu poate fi modificat. Ce putem noi în schimb să facem (…) este lupta pentru convergența subvențiilor la nivelul UE. Și asta facem acum: încercăm în perioada aceasta a președinției Consiliului Uniunii Europene să negociem o tranziție cât mai rapidă către media europeană a subvențiilor. Este adevărat că suntem unul dintre statele care avem subvenție mai mică decât jumătate din media europeană. Ce s-a obținut până acum – este un regulament în negociere în momentul acesta, s-a obținut ca toate statele care au sub media europeană să ajungă treptat la media europeană”, a declarat Daniel-Eugeniu Crunțeanu, secretar de stat în Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Declarațiile secretarului de stat în MADR pot fi urmărite aici: https://youtu.be/GHeLF8-UlW0?t=21m54s

    Vă reamintim că anul trecut, în Parlamentul României, a fost adoptată Legea 146/2018 prin care se prevede actualizarea anuală a datei de referință pentru plata ANTZ bovine. Astfel, pentru anul de cerere 2019, data de referință ar urma să fie, conform legislației naționale, data de 1 ianuarie 2019. Actul normativ votat în Parlamentul României și promulgat de președintele Klaus Iohannis a trezit speranța fermierilor români că începând cu acest an, plata ANTZ va fi făcută pentru animalele existente în fermă și nu pentru capetele înregistrate în 2013 și care în prezent nu mai există, în mare parte, în exploatațiile agricole care continuă să primească subvenție pentru aceste animale moarte.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă