Subvenții pe teren, animale și pajiști. Anunțul unui director din APIA
agrointeligenta.ro -Recomandări utile pentru fermieri transmise de directorul executiv al APIA Mureş, Ovidiu Săvâșcă. În contextul depunerii cererii unice din Campania 2019, șeful APIA Mureș a făcut o serie de precizări importante pentru fermierii care cer subvenții pentru sectorul vegetal, zootehnic și pajiștile comunale.
Astfel, Ovidiu Săvâșcă recomandă fermierilor să verifice situaţia terenurilor pe care le utilizează, pe care intenţionează să le declare la APIA, comparativ cu datele declarate la Registrul Agricol al primăriilor unde sunt înregistraţi cu suprafeţele respective, astfel încât datele cuprinse în adeverinţa absolut necesară la dosarul de subvenţie să fie conforme cu declaraţiile din cererea de plată. “Potenţialilor beneficiari din sectorul zootehnic le recomand, de asemenea, să se asigure că datele înscrise în cererea de plată cu privire la animale sunt actualizate în evidenţele de la medicii veterinari”, a adăugat Ovidiu Săvâşcă.
Totodată, directorul executiv al APIA Mureş a făcut un apel către formele asociative, respectiv către asociaţiile de crescători de animale, “să se asigure că la data depunerii cererii de plată deţin toate documentele necesare conform hotărârii adunărilor generale prin care acestea au decis titularul cererii unice care pot fi asociaţia sau membrii individuali, precum şi modul de distribuire a suprafeţelor între membrii şi modul de utilizare a fondurilor provenite din subvenţii.
Apel către responsabilii de administrare a pajiştilor comunale la nivel de UAT
“Transmitem pe această cale un apel şi către unităţile administrativ-teritoriale pentru definitivarea în timp util a dreptului de utilizare a pajiştilor comunale, mai ales în cazul celor pentru care a intervenit rezilierea unor contracte faţă de campania anterioară, deoarece este posibil ca acestea să se afle sub angajamente de agromediu în derulare. Precizez că este important ca utilizatorii acestora să depună contractele odată cu cererea, adică cel târziu la 15 mai, iar prin exceptie, dacă procedurile de atribuire nu pot fi finalizate până la aceasta dată, este deosebit de important ca respectivele pajişti să fie cuprinse, prin adăugarea lor şi modificarea astfel a cererii iniţiale, până la 31 mai”, a transmis directorul executiv al APIA Mureş.
Nu în ultimul rând, directorul executiv al APIA Mureş a subliniat că fermierii au posibilitatea să acceseze şi măsuri de agromediu şi climă, în unităţile administrativ-teritoriale urile eligibile. “Reamintesc fermierilor despre posibilitatea accesării măsurilor de dezvoltare rurală, binecunoscutele pachete de agromediu, cât şi cele specifice agriculturii ecologice, angajamente care se pot încheia şi începând cu anul 2019. Sumele alocate acestor măsuri pot atrage interesul fermierilor în accesarea lor, cuantumul pe hectar fiind de la 142 până la 310 euro, evident în plus faţă de plăţile directe pe suprafaţă. De asemenea, menţionez că aproximativ jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului ar putea beneficia de aceste măsuri, fiind eligibile 51 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 102 ale judeţului. Desigur, există condiţii de respectat, pentru mai mulţi ani, la nivel de parcelă în unele cazuri, de aceea este vital ca fermierii interesaţi de aceste măsuri să aibă în primul rând la dispoziţie terenurile pentru toată perioada de angajament. Pe lângă acestea, mai sunt şi alte cerinţe specifice, care le vor fi prezentate fermierilor de către funcţionarii APIA”, a declarat Ovidiu Săvâşcă.
Atenţie la termenul limită!
Reamintim că cererea unică pentru Campania 2019 se poate depune până pe 15 mai, inclusiv. Conform regulilor stabilite şi în anii anteriori, cererile exploataţiilor cu terenuri sub 50 de hectare sau a exploataţiilor exclusiv din sector zootehnic se primesc la centrele locale ale APIA iar exploataţiile mai mari de 50 de hectare solicitate, cu sau fără animale, se primesc în continuare numai la Centrele Judeţend APIA.
Sursa: www.zi-de-zi.ro