• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VESTE URIAȘĂ pentru FERMIERII DIN ARAD! AU SCĂPAT DE GRIJA SECETEI!

    Oana Timar -

    Veste uriașă pentru fermierii care fac agricultură în vestul țării, în Arad. După ce acești agricultori au făcut demersuri ca și județul lor să fie inclus în Programul Național de Irigații, iar Agrointeligența – AGROINTEL.RO  le-a mediatizat problemele, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) ne-a transmis un document din care rezultă că două amenajări importante de irigații vor fi complet reabilitate și vor deveni funcționale astfel încât și fermierii din vestul țării, la fel ca și cei din sud și din est, să scape de grija secetei. În plus, s-au demarat lucrări de întreținere și reparații la sistemele de irigații din două amenajări de irigații ce deservesc mii de fermieri ai Aradului.

    Pe 11 octombrie anul trecut, Agrointeligența – AGROINTEL.RO scria despre revolta fermierilor din vestul țării. Agricultorii se arătau nemulțumiți de faptul că investițiile în sistemul principal de irigații erau concentrate în sudul țării și în est, fapt ce îi făcea pe fermierii din Banat-Crișana să suspecteze că la mijloc se aflau interese politice ce favorizează județele unde PSD are majoritate electorală. Mai mult, supărarea agricultorilor venea pe fondul unor pierderi enorme cauzate de secetă, fenomen ce i-a lovit atât în 2017, cât și în 2018.

    După publicarea situației reale a fermierilor ”ocoliți” de investiții, problema fermierilor din vest nu a mai putut fi ignorată! A devenit clar și la București că Banatul și Crișana merită tratament egal cu restul regiunilor care se luptă cu seceta.

    Directorul general al ANIF, Florin-Ionuț Barbu s-a implicat direct pentru a găsi, împreună cu ministrul agriculturii Petre Daea și cu echipa de la Ministerul Agriculturii, o soluție pentru problemele fermierilor din vestul țării. La finele unor luni de analiză și comunicări oficiale, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a primit din partea conducerii ANIF o adresă ce conține, în premieră, obiectivele de irigații din Arad ce sunt incluse în programul național de investiții.

    ”Având în vedere solicitarea fermierilor din județul Arad, adresată Agrointeligența, privind informații legate de pornirea sistemelor de irigații din județ, în data de 23.04..2019 vă comunicăm următoarele:

    I. În cadrul programului Național de Reabilitare a Infrastructurii principale de irigații pentru județul Arad sunt cuprinse două amenajări de irigații, pentru care sunt în curs de proiectare obiectivele de investiții:

    1. Reabilitarea amenajării de irigații Semlac-Pereg, jud. Arad

    2. Reabilitarea amenajării de irigații Fântânele Șagu, jud. Arad

    Valoarea totală estimată a obiectivelor de investiții este de 23.443.000 de lei, urmând ca execuția acestora să înceapă în perioada octombrie-noiembrie 2019.

    II. Lucrări de întreținere și reparații a sistemelor de irigații din județul Arad:

    1. Amenajarea de irigații – desecare Păuliș Matca va fi pusă în funcțiune la sfârșitul lunii iunie, lucrările de întreținere și reparații fiind demarate de constructor, iar valoarea acestora este de 1.526.022 de lei, fără TVA;

    2. Amenajarea de irigații Semlac Pereg – lucrările de distrus vegetație sunt începute și amenajarea va avea apă în luna mai (deja au început probele la stațiile de pompare și canal), valoarea acestora este de 25.694 de lei, fără TVA”, se arată în adresa ANIF transmisă redacției noastre.

    Florin Barbu ANIF și ministrul Petre Daea
    Florin Barbu, directorul ANIF, alături de ministrul Petre Daea la una dintre lucrările finalizate la sistemul național de irigații

    Documentul, semnat de directorul ANIF, Florin Barbu, aduce, astfel, vestea bună pe care fermierii din Arad o așteptau, mai ales după ce în ultimii ani, în această parte a țării s-a investit enorm, agricultorii fiind însă neputincioși în fața fenomenelor naturii, în special a secetei. Agrointeligența – AGROINTEL.RO mulțumește ANIF și responsabililor din MADR pentru deschiderea de a sprijini producătorii agricoli din fiecare județ al României și așteptăm invitația ca împreună cu directorul ANIF și, bineînțeles, cu ministrul agriculturii Petre Daea, să dăm drumul apei pe canal și în județul Arad!


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă