• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ADEVERINȚA DE LA PRIMĂRIE, ELIMINATĂ DIN DOSARUL pentru SUBVENȚIILE APIA PE SUPRAFAȚĂ!

    Oana Timar -

    Adeverința de la Primărie, eliminată din dosarul pentru subvențiile de la Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). PRO România a depus în Parlament, la Camera Deputaților, un proiect de lege care să modifice actuala legislație a subvențiilor astfel încât fermierii să nu mai fie plimbați pe la Primării, funcționarii statului având obligația de a verifica cu autoritățile locale situația terenurilor declarate de agricultori în cererea unică. În plus, odată depus un document la o instituție a statului, așa cum este și APIA, funcționarii nu vor mai putea cere din nou același act.

    Au fost depuse deja la Parlament două proiecte de lege dintr-o serie mult mai mare de iniţiative legislative care vor fi depuse: Proiectul de Lege pentru simplificarea procedurilor administrative din cadrul instituţiilor publice şi Proiectul de lege de modificare și completarea art. 6, art. 8, art. 20 și art. 33 din Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

    Primul proiect de lege se referă la o simplificare a vieţii cetăţenilor care solicită avize sau documente în vederea completării dosarelor depuse de către aceştia. Astfel, se interzice prin lege ca instituţiile publice să solicite aceste avize sau documente, dacă ele trebuie obţinute din cadrul aceleiaşi instituţii la care s-a depus documentaţia iniţială.

    “Cu alte cuvinte, un cetăţean nu va mai fi purtat pe drumuri între servicii sau direcţii ale aceleiaşi instituţii publice pentru a obţine avize sau documente, acestea urmând să fie emise în interiorul instituţiei. Este un prim pas către o debirocratizare extinsă, scopul final fiind ca instituţiile să fie interconectate şi oamenii să nu mai fie nevoiţi să „alerge” din instituţie în instituţie pentru a obţine avize şi documente pentru completarea dosarelor depuse la o instituţie publică”, a declarat Daniel Constantin, prim-vicepreședinte PRO România

    Prin modificările propuse în al doilea proiect de lege depus, se simplifică substanțial modalitatea de accesare a schemelor de plăți directe pentru fermieri. Astfel, fermierii vor depune doar cererea de plată la APIA, împreună cu documentele care nu sunt emise de terți. Pentru documentele emise de terți (extras din registrul agricol, extras din Registrul Național al Exploatațiilor, extras din Registrul de Rasă, extras ONRC, etc.), APIA va solicita informații către entitățile emitente sau va consulta bazele de date disponibile on-line. Astfel, fermierul nu va pierde timp în perioada campaniei de primăvară pentru a obține documente emise de entități care pot furniza direct aceste informații către APIA. Prin această simpificare majoră, fermierul se va prezenta doar la centrele APIA pentru a depune cererea unică de plată și cel mult încă o dată, pentru a clarifica eventualele suprapuneri de terenuri. În acest sens, fermierii (în special cei cu ferme mici sau medii, precum și cei cu exploatații agricole mixte) se vor putea concentra exclusiv asupra producției agricole. De asemenea, va fi eliminat în exclusivitate riscul depunerii de documente manipulate sau extrase cu termen de valabilitate depășit, iar verificările efectuate de APIA vor fi mult mai exacte, eliminând considerabil riscul corecțiilor financiare.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!