Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

ADEVERINȚA DE LA PRIMĂRIE, ELIMINATĂ DIN DOSARUL pentru SUBVENȚIILE APIA PE SUPRAFAȚĂ!

Informatii APIA subventii teledetectie

Adeverința de la Primărie, eliminată din dosarul pentru subvențiile de la Agenția pentru Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). PRO România a depus în Parlament, la Camera Deputaților, un proiect de lege care să modifice actuala legislație a subvențiilor astfel încât fermierii să nu mai fie plimbați pe la Primării, funcționarii statului având obligația de a verifica cu autoritățile locale situația terenurilor declarate de agricultori în cererea unică. În plus, odată depus un document la o instituție a statului, așa cum este și APIA, funcționarii nu vor mai putea cere din nou același act.

Au fost depuse deja la Parlament două proiecte de lege dintr-o serie mult mai mare de iniţiative legislative care vor fi depuse: Proiectul de Lege pentru simplificarea procedurilor administrative din cadrul instituţiilor publice şi Proiectul de lege de modificare și completarea art. 6, art. 8, art. 20 și art. 33 din Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

Primul proiect de lege se referă la o simplificare a vieţii cetăţenilor care solicită avize sau documente în vederea completării dosarelor depuse de către aceştia. Astfel, se interzice prin lege ca instituţiile publice să solicite aceste avize sau documente, dacă ele trebuie obţinute din cadrul aceleiaşi instituţii la care s-a depus documentaţia iniţială.

“Cu alte cuvinte, un cetăţean nu va mai fi purtat pe drumuri între servicii sau direcţii ale aceleiaşi instituţii publice pentru a obţine avize sau documente, acestea urmând să fie emise în interiorul instituţiei. Este un prim pas către o debirocratizare extinsă, scopul final fiind ca instituţiile să fie interconectate şi oamenii să nu mai fie nevoiţi să „alerge” din instituţie în instituţie pentru a obţine avize şi documente pentru completarea dosarelor depuse la o instituţie publică”, a declarat Daniel Constantin, prim-vicepreședinte PRO România

Prin modificările propuse în al doilea proiect de lege depus, se simplifică substanțial modalitatea de accesare a schemelor de plăți directe pentru fermieri. Astfel, fermierii vor depune doar cererea de plată la APIA, împreună cu documentele care nu sunt emise de terți. Pentru documentele emise de terți (extras din registrul agricol, extras din Registrul Național al Exploatațiilor, extras din Registrul de Rasă, extras ONRC, etc.), APIA va solicita informații către entitățile emitente sau va consulta bazele de date disponibile on-line. Astfel, fermierul nu va pierde timp în perioada campaniei de primăvară pentru a obține documente emise de entități care pot furniza direct aceste informații către APIA. Prin această simpificare majoră, fermierul se va prezenta doar la centrele APIA pentru a depune cererea unică de plată și cel mult încă o dată, pentru a clarifica eventualele suprapuneri de terenuri. În acest sens, fermierii (în special cei cu ferme mici sau medii, precum și cei cu exploatații agricole mixte) se vor putea concentra exclusiv asupra producției agricole. De asemenea, va fi eliminat în exclusivitate riscul depunerii de documente manipulate sau extrase cu termen de valabilitate depășit, iar verificările efectuate de APIA vor fi mult mai exacte, eliminând considerabil riscul corecțiilor financiare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

 1. TREBUIE cântărit foarte bine ce să precizează o asemenea lege,pentru a nu crea şi mai multă brambureală.Un primar responsabil are grijă să strângă impozitele.Mai sunt cetăţeni care nu îşi plătesc impozitele ,
  nu işi plătesc amenzile, Iar primarii ,ca să îi constrāngă să respecte legea,nu le emit adeverinţele, pānă nu îşi plătesc datoriile.Oare ce s-ar întāmpla dacă toţi cetăţenii nu ar mai plăti impozitele şi amenzile ?

 2. Ca domnul Flucus Ioan cred ca mai sunt destui.APIA sa aiba acces direct la registrul agricol al primariilor.Eventual o dublura in format fizic transcrise de salariatul de la biroul agricol din primarie.Si asa curg apele pe ei de atita munca.Ar fi chiar indicat ca aceste comentarii sa ajunga si la domnul Daniel Constantin.

 3. Multumesc mult de tot domnului Daniel Constantin pentru initiativa si sper sa se materializeze.Eu am marim probleme cu primarul PSD-PNL de la Sinca Noua de mai multi ani.In urma cu 3 ani nu a vrut sa.mi dea adeverinta APIA SI A TREBUIT SA.L DAU IN JUDECATA.Taxe ca la orice proces timp pierdut si nervi.Aceste subventii intrate in familia Romania prin mine fermierul sunt bani UE care prin mecanisme intra in buget respectiv in salariul lui si al sotiei lui care nu produc nimic, nu au invatat carte, si nu stiu sa faca nimic traind din munca celor de care.si bate joc.In toamna a trimis la proces adeverinta facuta in termen spunand ca nu am venit dupa ea si eu am pierdut procesul.Mentionez ca am lasat la primarie cerere cu nr de inregistrare si am mers de mai multe ori dupa ea dar au spus ca nu este facuta.In alt an am vb. la prefectura si o doamna amabila a vorbit cu domnul director Stanea de mi.a rezolvat.Anul acesta ma plimbat iarasi foarte mult si mi.a dat o copie spunand ca este comform cu originalul.De la APIA Poiana Marului m.a trimis iarasi la primarie sa.mi dea originalul.Am luat originalul de la biroul agricol.Mentionez ca avem un primar psihopat cu o poveste lunga de tot.Un facator de rele care fura tot si castiga alegerile cu flotantii,cetateni cu buletine false facute de sotia lui care lucreaza la buletine.preotii,betivii,saracii (platiti) si legaturile din primarie.A bagat toate neamurile acolo si toti il ajuta pe el la sera,stana etc.Aceasta primarie infiintata in 2002 trebuie desfiintata urgent fiind o mare povara pe cetateni.Tara are nevoie de forta de munca si aduce din vIETNAM,pACHISTAN IAR ACOLO ZAC MULTI ANGAJATI PE SALARII ENORME FARA SA PRODUCA NIMIC.In yimp ce acest primar s.a imbogatit enorm cu multe proprietati,paduri satul a saracit.Este bagat in haita si face exact ce vrea tiranul.Cand a fost numit primar in 2002 cand s.a facut primaria de Dutu (PSD) prima data si.a dat pe singurul sau frate afara cu martori mincinosi.Mie acest primar mi.a facut o paguba de peste 100.000 lei Cine vrea sa afle mai multe rog sa ma sune 0785946491 Flucus Ioan

 4. Pai nu ne mai ducem la primarie dupa adeverinta.Adeverinta care de multe ori este gresita intentionat de functionarul de la primarie in speranta ca va obtine si el o mica “atentie”de la fermier.Anul acesta cei de la APIA m-au intors de 2 ori cu adeverinta pentru ca nu era corect intocmita.Ba mai mult unii functionari de la registrul agricol al primariei nu cunoasc calcule elementare pentru suprafete,nu stiu unde sa puna virgula dupa zecimale si trebuie sa-i invete,in prezenta fermierului,inginerul de la APIA cum se calculeaza suprafetele.Si daca mai dai si peste o functionara de la primarie care este nervoasa si “rea de musca” te-ai lecuit.Aproape ca nu-ti mai trebuie nici subventie.Bravo pentru PRO ROMANIA.Felicitari pentru domnul (fost)ministru al agriculturii Daniel Constantin.

 5. este logic. (deci eu declar la primarie, primaria i mi da adeverinta cu ce am declarat, merg la APIA si mai fac o declaratie de suprafata si culturi cu ceea ce am declarat la primarie)

  1. Pare simplu dar nu-i chiar așa!!! De unde baze de date care să fie conforme cu realitatea
   Și Daniel știe că nu-i posibil!!

  2. Nu este logic deloc,primaria iti da adeverinta pe suprafata inscrisa in registrul agricol al primariei,acuma insa multi se vor duce la apia si vor declara suprafete care apartin altora si sa vedeti harababura

Scrie un comentariu