• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fertilizarea foliară a porumbului: schemă completă cu produse Lebosol

    agrointeligenta.ro -

    Cultivarea porumbului a căpătat amploare în ultimele decenii, devenind una dintre cele mai importante plante de cultură în România. Fertilizarea pe măsura consumului specific constituie punctul de plecare în obținerea de producții ridicate de boabe sau de siloz. Toate acestea pot fi influențate prin aplicarea macroelementelor azot, fosfor, potasiu dar și a microelementelor. Alături de precocitatea hibridului, planul de fertilizare este esențial în tehnologia de cultură a porumbului.

    Aminoacizii ca elemente cheie pentru diminuarea stresului dat de erbicide

    Erbicidele, îndeosebi cele sulfonilureice și hormonale, cauzează adesea stres plantelor de porumb. Creșterea și diviziunea celulară sunt controlate de fitohormoni formați din proteine care, la rândul lor, sunt formate din aminoacizi. Pentru a ajuta planta în situații de stres, în vederea decontaminării și compensării efectelor negative ale substanțelor active, recomandăm aplicarea de aminoacizi sub formă de Aminosol® deodată cu erbicidele.

    În condiții de precipitații abundente după aplicare, erbicidele peliculare produc stres. În această situație, adăugarea de 0,4 l/ha Herbosol®, împreună cu aceste erbicide, poate preveni levigarea substanțelor active, în special pe solurile dispuse la acest fenomen. Suplimentar, Herbosol® va prelungi perioada de eficacitate a erbicidului.

    Stimularea răsăririi și dezvoltării inițiale prin tratarea semințelor cu microelemente

    La răsărire sau în fazele timpurii de dezvoltare, porumbul este foarte sensibil la temperaturi scăzute și la competiția cu buruienile. Altfel spus: o dezvoltare inițială întârziată nu poate fi recuperată în totalitate pe durata scurtă de vegetație a acestei plante. Răsărirea şi creşterea pot fi influenţate pozitiv prin tratarea semințelor cu microelemente (ex: mangan, zinc, cupru). Tratamentul semințelor ajută porumbul să depășească rapid fazele critice ale ciclului său vegetativ.

    Recomandările Lebosol® pentru fertilizarea foliară optimă a culturii de porumb

    Înainte de orice, recomandăm fermierilor produsul Lebosol®-Mix tratament semințe (N, Cu, Mn, Zn) – un tratament starter bogat în microelementele necesare unei răsăriri rapide și uniforme, bunei dezvoltări inițiale, astfel încât să se obțină plante viguroase, cu șanse evident mai mari de a obține o producție ridicată. Doza recomandată este de 3-5 l/tona de sămânță.

    Între a 3-a frunză formată și faza de 4 internoduri (BBCH 13-34)

     Se recomandă următoarea combinație de fertilizanți foliari: 1 l/ha Aminosol® (N, K2O, 58% aminoacizi, 22 aminoacizi) + 2 l/ha Lebosol®-Bor + 1 l/ha Lebosol®-Zinc700 SC pentru: reducerea stresului, îmbunătățirea calității polenului, formarea boabelor și umplerea știuletelui. Implicit, aplicarea acestei combinații de nutrienți necesari culturii va duce la creșterea producției, așadar la o cultură de porumb mai profitabilă. ATENȚIE! Perioada optimă de aplicare este cuprinsă între 6-8 frunze bine formate, începând din momentul unirii rândurilor, talia plantelor având 30-50 cm. (BBCH 16-18)

     Sunt frecvente situațiile în care după rasărirea porumbului apare fenomenul de blocaj al fosforului, faza 2-6 frunze, iar porumbul prezintă o culoare violacee. În funcție de gravitatea fenomenului productivitatea poate scădea cu până la 30%. În astfel de situații vă recomandăm produsul Lebosol®-Nutrifos (450 g/l P2O5, 105 g/l Zn), în doză de 3-5 l/ha.

     Din Gama Lebosol®-Nutriplant, recomandăm produsul Lebosol®-Nutriplant GOLD (N, P2O5, K2O, S, B, Cu, Mn, Zn, Fe + aminoacizi) pentru un aport suplimentar de macroelemente, microelemente și aminoacizi esențiali plantelor de porumb. Perioada de aplicare a acestui produs este cuprinsă între BBCH 13-34 (până la maximum al 4-lea internod format).

    Lebosol®-Mix Porumb SC este îngrășământul foliar sub formă de amestec de nutrienți ca suspensie concentrată și poate fi aplicat deodată cu majoritatea produselor de protecția plantelor, datorită compatibilității ridicate cu acestea. Recomandăm aplicarea a 2-3 l/ha Lebosol®-Mix Porumb SC (B, Zn, Mn).

    Profitabilitatea porumbului ține de tehnologia de cultură!

    Nu ignorați cerințele fiziologice ale plantelor dacă doriți să obțineți producții record! Securizați-vă profitul asigurând necesarul de hrană al culturii de porumb!

    Echipa Lebosol® România


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!”