Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

Frost ring: Ce înseamnă inelul apărut la merii cu fructe cât aluna

Foto: Adrian Oltean
VEZI GALERIA | 5 POZE

Pomicultorii din mai multe zone ale țării au identificat un fenomen periculos la pomii fructiferi care se află în faza în care fructele sunt de dimensiunea unei alune. Cunoscut ca ”frost ring”, acesta survine la speciile de semințoase după zilele în care temperaturile s-au apropiat de pragul de îngheț!

„Frost ring, fenomen ce apare dacă în perioada înfloritului survin temperaturi sub limita de îngheț. Acest inel se păstrează până la maturarea fructelor, ceea ce le depreciază mult aspectul”, a scris pe pagina sa de Facebook pomicultorul Adrian Oltean din județul Cluj. Acesta a postat și mai multe imagini în care fructele de mărimea unei alune ”poartă” inelul, clujeanul făcând precizarea că ele aparțin soiului Red Williams și că fenomenul cauzat de temperaturile scăzute nu va afecta gustul și consistența recoltei.

”În zona inelului, fructul e puțin strangulat și pe coajă apare o rugină”, explică Adrian Oltean cu privire la aspectul final al merelor.

Fenomentul ”Forst ring”, în traducere ”inelul de îngheț” este cauzat, de regulă, de temperaturile scăzute de la începutul lunii aprilie, când merii sunt în floare și debutează formarea fructelor.

Așa arată, la maturitate, fructele afectate de ”inelul de îngheț”

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!