• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană: Program de un miliard de euro pentru sprijinirea tinerilor fermieri

    Oana Timar -

    Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI) au lansat astăzi un pachet de creditare în valoare de 1 miliard EUR, care vizează în mod specific fermierii tineri. În 2017, 27 % dintre cererile de credite depuse la bănci de către fermieri tineri din UE au fost respinse, în comparație cu doar 9 % în cazul altor fermieri.

    Pachetul în valoare de 1 miliard EUR anunțat astăzi de comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, și de vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, vizează creșterea accesului la finanțare al fermierilor din UE, în special al celor tineri, se arată într-un comunicat de presă.

    ”Accesul la finanțare este esențial și, de prea multe ori, reprezintă un obstacol pentru tinerii care doresc să activeze în acest domeniu. În condițiile în care 11 % dintre fermierii europeni au vârsta sub 40 de ani, sprijinirea fermierilor tineri în acest sector este o prioritate pentru Comisia Europeană și pentru politica agricolă comună în perioada de după anul 2020. Mă bucur să constat că această nouă inițiativă comună este vie și activă”, a declarat comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan.

    ”Sectorul agricol reprezintă coloana vertebrală a economiei UE și joacă un rol esențial nu numai pentru a produce alimente sănătoase, ci și pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și pentru a proteja mediul. Prin această nouă inițiativă, BEI are în vedere viitorul sectorului și abordarea unei lacune importante de pe piață, și anume, lipsa accesului la finanțare al fermierilor, în special al generației viitoare de fermieri. Acest program de creditare va sprijini, de asemenea, creșterea economică și competitivitatea în sectorul agricol/bioeconomic, prin păstrarea și crearea de locuri de muncă în regiunile rurale și în cele de coastă”, a spus și vicepreședintele BEI responsabil cu agricultura și bioeconomia, Andrew McDowell.

    Programul va fi gestionat la nivel de stat membru de către băncile și societățile de leasing care își desfășoară activitatea în UE. Băncile participante ar trebui să contribuie cu sume corespunzătoare celor angajate de BEI, ridicând astfel valoarea totală la un nivel potențial de 2 miliarde EUR, iar fermierii tineri ar trebui să aibă prioritate.

    Multe dintre lacunele actuale cu care se confruntă fermierii vor fi vizate de program, care va urmări:

    Acest nou program de creditare face parte dintr-o „Inițiativă comună vizând fermierii tineri” a Comisiei Europene împreună cu BEI, care urmărește să reunească sprijinul acordat prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) cu mijloacele financiare și expertiza BEI. În plus față de pachetul de creditare, ea include utilizarea continuă a granturilor FEADR pentru fermierii tineri și pentru întreprinderile nou-înființate, care pot fi utilizate ca subvenții pentru rata dobânzii sau pentru asistență tehnică, în combinație cu instrumente financiare. În plus, BEI și Fondul european de investiții (FEI) oferă sprijin consultativ și expertiză autorităților de management.

    Informații suplimentare

    Broșură despre „Inițiativa comună vizând îmbunătățirea accesului la finanțare al fermierilor tineri din Uniunea Europeană”

    Broșură despre „Utilizarea instrumentelor financiare pentru a reduce impactul volatilității prețurilor în agricultură”

    Sondaj privind necesitățile financiare și accesul la finanțare al întreprinderilor agricole din UE


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd