• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fertilizarea foliară a sfeclei de zahăr. Schema completă marca Lebosol

    agrointeligenta.ro -

    Deși foarte rentabilă, sfecla pentru zahăr este cultivată pe suprafețe relativ reduse la noi în țară, de obicei în apropierea fabricilor de prelucrare. Este o cultură intensivă, costisitoare și necesită foarte multă atenție din partea fermierului. Pe durata perioadei de vegetație pot apărea frecvent carențe nutritive pronunțate, în special de microelemente, dar și de potasiu, magneziu, azot sau sulf. pH-ul acid sau alcalin al solului, seceta sau excesul de umiditate, temperaturile scăzute sau arșița limitează disponibilitatea substanțelor nutritive pentru plante, în ciuda prezenței acestora în sol în cantități suficiente. În aceste situații, fertilizarea foliară devine un instrument eficient și la îndemâna fermierilor pentru asigurarea unei stări nutritive corespunzătoare a plantelor.

    Sfecla pentru zahăr are un consum ridicat de microelemente și, dintre acestea, deosebit de importante sunt borul și manganul. Aplicarea foliară a borului stimulează alungirea celulelor, asigură stabilitatea pereților celulari și creșterea masei rădăcinilor, sporește digestia, îmbunățățește puritatea sucului și influențează pozitiv cantitatea de zahăr rafinat. Plantele tratate nu mai sunt preferate de insecte și sunt mai puțin afectate de putregaiul “inimii sfeclei” – simptomul tipic al carenței de bor.

    Tratamentele foliare cu mangan asigură dezvoltarea unui aparat foliar sănătos, stimulează formarea rădăcinilor secundare, contribuie la creșterea producției și calității acesteia. Este implicat în formarea cloroplastelor, reprezintă o componentă importantă a biosintezei acizilor grași, influențează echilibrul energetic prin controlul metabolismului glucidic, participă la sinteza vitaminei C, iar metabolizarea nitraților la nivelul frunzelor este posibilă doar în prezența ionilor de mangan.

    Recomandările Lebosol® pentru cultura de sfeclă pentru zahăr sunt:
    Între stadiul de 4 frunze și închiderea completă a rândurilor (BBCH 14-49)

     Contra stresului climatic și post-erbicidare, pentru plante viguroase și creșterea ulterioară a conținutului de zahăr din rădăcini, recomandăm aplicarea produsului Aminosol® (58% aminoacizi), în doză de 2-3 l/ha. Sfecla pentru zahăr este foarte sensibilă în fazele inițiale de dezvoltare. Condițiile meteorologice extreme (de exemplu frigul pe timpul nopții sau temperaturile ridicate din timpul zilei) contribuie la dezvoltarea neuniformă a tinerelor plante. Aminosol® ajută la creșterea toleranței plantelor la tratamentele cu erbicide și stimulează creșterea sănătoasă a acestora. Testele efectuate pe parcursul a 5 ani arată că fertilizarea foliară cu Aminosol® influențează pozitiv conținutul de zahăr rafinat. Asociația de fermieri din Franken (Germania) a comparat mai mulți fertilizanți foliari, dintre care Aminosol® s-a dovedit a fi cea mai bună variantă. Pe suprafața fertilizată foliar cu Aminosol®, aplicat la închiderea rândurilor, s-a înregistrat o creștere medie de 2,5% a conținutului de zahăr rafinat/ha.

     Împotriva uscării rozetei de frunze și putregaiului “inimii sfeclei” dar și pentru creșterea producției și calității acesteia, recomandăm aplicarea a 3 l/ha Lebosol®-Bor (150 g/l B) între faza de 6 frunze și dezvoltarea completă a aparatului foliar.

     Magneziul și sulful sunt foarte importante pentru vitalitatea și productivitatea culturii, drept pentru care recomandăm aplicarea produsului Lebosol®-MagS SC (350 g/l MgO, 241 g/l S elementar), 1-2 tratamente cu 3-5 l/ha între faza de 6 frunze și dezvoltarea completă a aparatului foliar.

     Pentru intensificarea absorbției și metabolizării azotului și pentru stimularea creșterii vegetative, în special pe terenurile cu pH sub 7,5-8 recomandăm aplicarea a 0,25 l/ha Lebosol®-Molibden (214 g/l Mo).

     Sfecla pentru zahăr este o mare consumatoare de potasiu. Prin comparație cu alte culturi, aceasta asimilează cele mai mari cantități de potasiu (până la 450 kg/ha K2O), din care 2/3 ajung în frunză. Pentru completarea fertilizării cu potasiu, în perioada de consum intens, recomandăm 1-2 aplicări cu 6-10 l/ha Lebosol®-Potasiu TS340 (44 g/l N, 340 g/l K2O, 231 g/l S) sau 1-2 aplicări cu 5-8 l/ha Lebosol®-PK Max (386 g/l P2O5, 435 g/l K2O).

     Rezistența generală a plantelor este conferită de o aprovizionare corespunzătoare cu mangan. De aceea, sunt necesare 1-2 tratamente cu 1 l/ha Lebosol®-Mangan500 SC (500 g/l Mn) sau 1 l/ha Lebosol®-Mangan Gold SC între faza de 6 frunze și închiderea rândului.

    Adjuvanți

    Herbosol®, în doză de 0,4 l/ha, este cel mai bun adjuvant pentru erbicidele peliculare, deoarece îmbunătățește aderența acestora la particulele de sol și le menține în stratul superficial (0-5 cm), previne fotodegradarea substanțelor active și reduce semnificativ driftul.

    Lebosol®-Schaumstopp previne formarea spumei în procesul de pregătire a soluțiilor de stropit. Se recomandă adăugarea a 1,4 ml/100 l apă înainte de produsele de protecție/fertilizare foliară.

    Lebosol®-Acid citric reglează pH-ul apei folosită la tratamente, pentru a preveni fenomenul de hidroliză alcalină a substanțelor active din produsele de protecția plantelor, asigurându-le astfel eficacitatea. Doza folosită variază în funcție de caracteristicile sursei de apă și se recomandă, pentru început, 20 ml/100 l apă și apoi creșterea ușoară până la atingerea pH-ului dorit. Lebosol®-Acid citric se introduce în apă înainte de oricare alt produs, barbotând continuu.

    Pentru a primi recomandări personalizate de fertilizare foliară a culturii de sfeclă pentru zahăr în funcție de condițiile din teren, vă rugăm sa contactați reprezentantul tehnic Lebosol® arondat zonei dumneavoastră.

    Echipa Lebosol România


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații