Ştiri agricole

Ministrul Agriculturii din Bulgaria a demisionat din cauza unui scandal privind fraude cu fonduri europene

Rumen Porojanov a demisionat din funcția de ministru al agriculturii (foto: fermer.bg)
VEZI GALERIA | 3 POZE

Ministrul Agriculturii din Bulgaria, Rumen Porojanov, a demisionat, ieri, marţi – 14 mai,  în urma unui scandal legat de fraude cu fonduri europene, a anunţat executivul de la Sofia. În locul lui Porojanov a fost nominalizată și votată Desislava Taneva, cea care a mai deținut funcția de ministru al agriculturii în cel de-al doilea guvern condus de Borisov.

La înaintarea demisiei sale, Rumen Porojanov a explicat că nu vrea ca “atacurile” împotriva sa să afecteze activitatea guvernului. Premierul Bulagariei, Boiko Borisov, a acceptat demisia ministrului Agriculturii, potrivit radiochisinau.md. 

Demisia de la șefia Ministerului Agriculturii survine la două săptămâni după ce procurorii bulgari au lansat o anchetă amplă în privința fondurilor europene pentru dezvoltare rurală, destinate construcției de pensiuni. Procurorii cred că fondurile gestionate de o agenție responsabilă cu distribuirea subvenţiilor agricole și condusă în trecut de Porojanov au fost folosite de acesta pentru construcția unor vile private.

Până în prezent, frauda se ridică la 5 milioane de euro. Potrivit datelor oficiale, 746 de case de oaspeţi au fost construite cu fonduri europene acordate Bulgariei între 2007 şi 2013. Anchetatorii au descoperit că, din verificările întreprinse în cazul a 110 case, 33 au fost construite în realitate pentru folosinţă privată.

În afara acuzaţiei de fraudă, Porojanov mai este suspectat că a achiziţionat un apartament la Sofia la un preţ mai mic decât cel al pieţei, o tranzacţie ce poate fi considerată suspectă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!