Creșterea animalelorRECOMANDĂRIŞtiri agricole

Pe urmele lui Panifmont. Încă doi tăurași de la Panifcom, selectați în elita Holstein

Cei doi tăurași au plecat deja spre centrul de excelență din Ungaria

Panifcom-Iaşi devine “izvorul vieţii” în creşterea vacilor la nivel central-european: încă doi tăuraşi selectaţi la Centrul Bos din Ungaria! Ferma Panifcom de la Iacobeni, judeţul Iaşi, a transferat, la începutul săptămânii, încă doi tăuraşi la Centrul Bos Genetic din Ungaria, reşedinţa taurilor de elită din Europa Centrală şi de Est. Este un succes remarcabil al unei ferme având scop principal producţia şi comercializarea laptelui şi abia apoi ameliorarea genetică a taurinelor.

Ferma Panifcom din Iaşi este printre cele mai progresive din România, în sensul deschiderii faţă de implementarea metodelor genomice moderne şi a transferului de embrioni”, sintetizează Ionuţ Lupu, directorul executiv al Asociaţiei Holstein Ro, afiliată Asociaţiei Crescătorilor de Holstein din Europa.

Acum sunt trei tăuraşi trimişi în Ungaria

În septembrie, anul trecut, Panifcom Iaşi mai livrase un tăuraş la Centrul Bos din Ungaria, acesta trecând toate testele de selecţie, extrem de restrictive. Taurul „botezat” Panifmont are, până în acest moment, 6.500 de paiete cu material seminal prelevate şi stocate în Centrul Bos, acestea urmând a fi livrate crescătorilor din România şi din altă ţări europene, în vederea ameliorării efectivelor cu material genetic de calitate.

Este o recunoaştere a excelenţei fermei noastre în materie de bio-securitate şi a tehnologiilor zootehnice moderne aplicate”, spune şeful de fermă, inginerul Lucian Chelariu.

Cei doi tauri trimişi săptămâna aceasta în Ungaria au fost testaţi biologic pentru nu mai puţin de 15 agenţi patogeni care produc boli la taurine, fiind declaraţi perfect sănătoşi. „Dacă din cei şase tauri existenţi la Centrul Bos trei sunt, în prezent, de la Panifcom, asta spune ceva despre noi, ca fermă”, mai spune Lucian Chelariu.

Reuşita Panifcom: media producţiei la nivelul întregului efectiv

Am nimerit exact în momentul evaluării complete a peste 500 de vaci de lapte de către un expert britanic, venit de la Asociaţia Holstein Europa, şi de reprezentatul Agenţiei Naţionale de Zootehnie pentru Moldova, ing. Ionel Nistor. Se notau zeci de parametri privind conformaţia, aspectul ugerelor şi alte detalii anatomice.

Ferma Panifcom este de elită la nivel naţional. Şase dintre cele mai bune 10 ferme din România sunt din Moldova, şi asta mă face să mă gândesc că există o calitate nativă în a gândi strategiile de afaceri şi un spirit antreprenorial foarte competitiv în acestă zonă. Ce este uimitor la Panifcom este media producţiei la nivelul întregului efectiv, adică nu sunt fluctuaţii, unele vaci fiind vârfurile şi altele producând mai puţin. Aici toate produc în jurul valorii de 41 de litri pe zi, ceea ce arată multă pricepere în aplicarea cercetării genetice”, a explicat Ionel Nistor.

Printre primii din ţară la genotiparea animalelor

Panifcom-Iacobeni are zeci de junici integrate în programul de genotipare al Asociaţiei Holstein RO. Or acest lucru înseamnă selectarea precoce a exemplarelor cu cele mai bune caracteristici privind cantităţile de lapte, calitatea acestuia, rezistenţa la boli şi a longevităţii în producţie. „E un progres formidabil în crearea unui efectiv de animale performant. Practic, are loc o decriptare a ADN-ului la 2-3 săptămâni de viaţă, din ţesutul cartilaginos auricular, genotiparea făcându-se la Centrul Neogen din Scoţia. Rezultatele sunt transmise în două săptâmâni şi cuprind toate datele privind dezvoltarea ulterioară a fiecărui animal: potenţialul producţiei de lapte, conformaţie, rezistenţa la boli. Acurateţea predicţiei este de 65%. Fermierul află astfel foarte timpuriu pe ce exemplare trebuie să mizeze şi la care trebuie să renunţe”, a explicat Ionuţ Lupu, de la Holstein RO.

Tauras Panifmont cu genetica Holstein Romania
Panifmont este primul tăuraș de Holstein românesc selectat din ferma Panifcom de specialiști mondiali

Strămoşul noii zootehnii româneşti

Tăuraşii de la Panifcom, ajunşi în Centrul de Excelenţă din Ungaria, reflectă tocmai modul inteligent de-a lucra ştiinţific în zootehnie. Inginerul Chelariu ne arată o vacă oarecare din capătul de rând al padocului şi aceasta îl recunoaşte şi reacţionează atingându-i palma cu botul umed. E o mică celebritate. E mama lui Panifmont, taurul care va fi, într-o notă mai relaxată, izbăvitorul tuturor generaţiilor ce vor aduce propăşirea zootehniei româneşti.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!