• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII DIN ROMÂNIA – SPRIJIN DE 15.000 DE EURO/FERMĂ DIN PARTEA GUVERNULUI DIN UNGARIA!

    Oana Timar -

    Fermierii din România, sprijiniți printr-un program de finanțare derulat de Guvernul din Ungaria prin Fundația Pro Economica. După ce în ultimii doi ani, aproape 1.000 de fermieri din județele Mureș, Cluj și Bistrița Năsăud au beneficiat de această subvenționare, sâmbătă – 18 mai, în cadrul AGROmania EXPO, Magyar Levente, ministru secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, a anunțat că la Budapesta s-a luat decizia ca programul să fie continuat, iar bugetele majorate considerabil.

    ”Guvernul Ungariei a pornit un program foarte serios pentru a veni în sprijinul dumneavoastră. Și acest lucru l-am început aici, deoarece în cadrul Ardealului are un loc aparte în inima noastră. Am fi dorit să arătăm că această regiune a dumneavoastră care, la prima vedere, pare o zonă cam adormită, are un potențial uriaș, extraordinar și cred că nu a fost un eșec pentru că astăzi am semnat al 1.000-lea contract pe care dumneavoastră, din această zonă, l-ați depus”, a declarat Magyar Levente în fața fermierilor reuniți în prima zi a Târgului AGROmania, eveniment ce a fost organizat în premieră la Dumbrăvioara, județul Mureș.

    Oficialul de la Budapesta a vorbit și despre sumele pe care fermierii le pot accesa prin programele derulate de Fundația Pro Economica. ”În cadrul acestui program s-a realizat o dezvoltarea de 5 miliarde de forinți în această regiune, aproximativ 17 milioane de euro și aș dori să vă anunț pe această cale că Guvernul Ungariei a luat decizia și totodată a luat și măsurile financiare ca în anii următori, această sumă să fie multiplicată, chiar și de 20 de ori”, a arătat ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria.

    Va urma un apel pentru fermierii din Mureș, Harghita și Covasna

    Următoarele județe unde fermierii vor putea beneficia de finanțare sunt Harghita, Covasna și Mureș. ”Vom porni un program mai amplu în care, după fermierii mai mari, să îi sprijinim și pe cei mai mici, iar în cadrul acestui program în Ținutul Secuiesc, oricine care trăiește din agricultură poate să depună un proiect pentru suma maximă de 15.000 de euro. Din această sumă, dumneavoastră puteți cumpăra animale, puteți face plantații sau puteți cumpăra utilaje și echipamente agricole. Împreună cu investițiile mari, adică cu subvențiile mai mari agricole, cred că va fi cea mai mare dezvoltare agricolă în această regiune. Asta înseamnă că, împreună cu contribuția proprie, în următorii doi ani, să se realizeze o dezvoltare de 300 de milioane de euro în Ținutul Secuiesc, o investiție ce poate schimba întreaga regiune. Eu vă îndemn să depuneți proiecte, de acum depinde de dumneavoastră să accesați sprijinul, Guvernul maghiar a făcut toți pașii necesari, deci toți care vor depune proiecte au șanse de câștig, deci vor putea fi finanțați și asta este o oportunitate în următorii doi-trei ani”, a mai anunțat Magyar Levente.

    Vestea privind finanțările venite de la Guvernul din Ungaria pentru fermierii din România a fost salutată  de către președintele UDMR, Kelemen Hunor: ”Aici, în Ardeal, următorul deceniu va fi despre competiție și competitivitate, deci suntem în competiție, dar nu trebuie să concurăm unii cu ceilalți și să ne înfrângem reciproc. Trebuie să ne ajutăm reciproc în așa fel încât, la finalul concursului, fiecare să aibă rezultatul scontat, iar eu cred că acest lucru este posibil. Noi trebuie să rămânem competitivi, să fim competitivi și aici în bazinul carpatic, și în Europa și, de ce nu, să fim competitivi la nivel global. Și pentru acest lucru este nevoie de cooperare. Mă bucur că românii și maghiarii, laolaltă, pot să fie aici împreună, să discute, problemele. Mă bucură prezența statului maghiar pentru că și aici vorbim despre cooperare, să fim împreună puternici”.

    În exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Kozma Mónika, președintele Fundației Pro Economica, a vorbit despre rezultatele de până acum ale programului de finanțare, dar și cum se va derula următorul apel pentru depunerea proiectelor.

    ”Fundația Pro Economica a fost înființată în 2017 cu intenția de a utiliza niște ajutoare de stat date de Guvernul Ungariei, din bani europeni, pentru fermierii locali din Transilvania. Fundația în sine are o strategie de dezvoltare la nivelul regiunii prin care noi ne-am propus să punem accentul pe agricultură având în vedere că în Transilvania noi credem că aproape fiecare familie are, într-un fel, tangență cu agricultura. Finanțările, sprijinul financiar primit din partea Guvernului ungar înseamnă că Fundația are o relație oficială, contractuală, cu Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria. Prin acest sprijin noi sunt într-un fel o autoritate de management local prin care sprijinul respectiv poate fi dat mai departe către fermieri. Noi derulăm un program prin care încercăm să dăm sprijin financiar celor care lucrează sau au actiivtate în agricultură și IMM-urilor, la fel, pentru dezvoltarea lor”, ne-a vorbit Kozma Mónika despre activitatea principală a Fundației Pro Economica.

    Primul program, lansat în 2017 pentru fermierii din Mureș

    Primul program de finanțare a fermierilor din Ardeal a fost unul pilot, cu un succes foarte mare, ceea ce a determinat continuarea lui. ”Primul nostru program în 2017 a fost un program pilot în județul Mureș, pe Câmpia Mureșului. Am avut în total aproape 500 de câștigători care au primit 15.000 de euro subvenție pentru a cumpăra utilaje agricole, animale, ce au avut nevoie. Prin programul acesta intenționăm să sprijinim fermierii mai mici, persoane fizice care poate nu au acces la alte programe de finanțare din România, pentru a crea o bază prin care cei mari”, a explicat președintele Fundației Pro Economica.

    Prin primul program, Pro Economica a finanțat aproape 500 de fermieri cu un total de 5 milioane de euro. ”Al doilea pas a fost făcut în 2018 când am rămas pe zona câmpiei, în județe Cluj și Bistrița Năsăud. La fel, în cele două categorii – sprijinul pentru IMM-uri și sprijinul pentru activitatea agricolă a fermierilor. (…) Astăzi (sâmbătă – 18 mai, n.r.) a fost un eveniment foarte frumos la Răscruci, în Cluj, unde am invitat cei 485 de fermieri din Bistrița Năsăud și Cluj să ne întâlnim pentru a semna contractele de finanțare. Văzând ochii oamenilor care au avut proiecte câștigătoare, consider că acest program are un succes mai ales prin faptul că noi am încercat să simplificăm accesul la acești bani. Intenționăm mereu să cerem numai documentele strict necesare, în baza legii, care trebuie pentru acest tip de sprijin. Prin această simplificare ajutăm fermierii care în alte cazuri nu au posibilitatea, nici cunoștințele necesare pentru a depune un astfel de proiect”, a precizat Kozma Mónika despre activitatea principală a Fundației Pro Economica.

    Președintele Fundației a subliniat că banii pot fi accesați de fermieri indiferent de etnia acestora.

    O condiție importantă de eligibilitate este legată de accesarea unor finanțări anterioare. Astfel, fiind un ajutor de minimis de cel mult 15.000 de euro, fermierii trebuie să nu fi beneficiat până acum, cumulat, de sprijin care să ajungă la această sumă, în ultimii trei ani.

    Proiectele se depun online, toate informațiile de elibilitate fiind prezentate pe site-ul Fundației Pro Economica – CLICK AICI.

    ”Am văzut că cei care n-au avut curajul să depună în programele operative sau la AFIR, au venit la noi cu un proiect. Am încercat să fim parteneri pentru fermieri și să îi ajutăm cu informații complete despre derularea programelor. (…) Domnul Magyar Levente a anunțat că Guvernul Ungariei are intenția de a continua acest program de sprijin, ceea ce oferă Pro Economica posibilitatea de continua acest program. Intenția noastră de a lansa un apel pentru fermierii mici – persoane fizice și juridice, un program de minimis cu plafonul de 15.000 de euro în domeniul agriculturii în cele trei județe: Mureș, Harghita și Covasna. Eligibile vor fi persoanele fizice care au activitate în agricultură și au și teren agricol și, la fel, firmele care au activitate agricolă. Intensitatea sprijinului este de 75%, deci 25% trebuie să fie o sursă proprie”, a mai declarat Kozma Mónika în exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În premieră, anul acesta,  Fundația Pro Economica, împreună cu Consiliul de conciliere al tinerilor din județul Mureș, reprezentat de Birtalan Istvan, au organizat, pe 18 și 19 mai, Târgul AGROmania în localitatea Dumbrăvioara, lângă Târgu Mureș. Sponsorii principali sunt Azomureș, IRUM și UBM Feed România, iar numărul expozanților a fost de peste 120, cu o participare masivă din partea fermierilor în ambele zile ale evenimentului.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful de la Agricultură – anunț în Parlament despre plata subvențiilor APIA Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA