• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Program-pilot la Bihor: un fermier livrează ”coșuri bio” la ușa orădenilor

    agrointeligenta.ro -

    După ce a muncit la o fabrică de împletit coşuri, bihoreanul Liviu Negrescu şi-a dezvoltat o reţea prin care livrează săptămânal coşuri cu produse bio pentru 20 de familii din Oradea.

    20 de familii din Oradea s-au asigurat, printr-un contract, că vor avea la masă legume bio, proaspete, crescute ca în grădina bunicilor. Din această privară nu este săptămână în care legumele cultivate fără în produse chimice să nu ajungă la familiile înscrise în program.

    Liviu Negrescu (38 de ani) este singurul bihorean care a încheiat un parteneriat reciproc avantajos. A intrat într-un program-pilot al Asociaţiei pentru Susţinerea Agriculturii Tărăneşti (ASAT) şi, împreună cu familia, munceşte la propria afacere. Atunci când i s-a propus să intre în programul celor de la ASAT a răspuns afirmativ, mai ales că iubeşte agricultura.

    „Cultivam legume şi înainte, dar acum e altceva. Ştiu că trebuie să obţin produse de calitate, produse de care familiile care mi-au acordat încredere să fie mulţumite“, ne-a mărturisit Liviu.

    Calculul preţului, o inovaţie

    Vinete, dovlecei, roşii, gogoşari, ardei, morcovi, fasole, mazăre, ţelină, castraveţi, verdeţuri sau cartofi. Mai bine zis, toate legumele de sezon sunt cultivate pe aproximativ un hectar de către Liviu Negrescu. Mecanismul de calcul al preţului este una dintre inovaţiile notabile ale acestui sistem, care face parte dintr-o familie răspândită în toată lumea, în ţări precum Franţa, Germania, SUA sau Japonia.

    Preţul nu mai are referinţa cerere şi ofertă, ci este gândit mai aproape de ideea unui raport de echilibru între costurile de producţie în regim de agricultură naturală, o plată echitabilă pentru munca micului producător agricol şi reducerea costurilor indirecte. Pe de altă parte, relaţia directă între consumatorii-parteneri şi producător înseamnă că toţi banii plătiţi ajung la micul producător agricol. „Ideea ASAT-ului este de solidaritate. Ne îndreptăm spre micii producători, spre agricultorii care doresc să-şi dezvolte o afacere, dar care nu au sprijin. Practic, cele două de familii care ni s-au alăturat proiectului au ales să susţină cu bani un producător local care la rândul lui le asigură lor, săptămânal, un coş cu produse bio. Preţurile poate că sunt un pic mai mari decât cele din piaţă, dar sunt mai mici decât cele de pe piaţa bio“, a afirmat Adina Pătroc, promotor ASAT în Oradea.

    La semnarea contractului familiile au avut de achitat câte 200 de lei fiecare, bani din care Liviu şi-a cumpărat seminţe şi şi-a amenajat o intalaţie de irigare. Pe lângă aceşti bani, în fiecare lună, beneficiarii mai plătesc 136 de lei pentru coşurile cu produse bio. Astfel, produsele bio din cursul anului ajung să îi coste pe cumpărători 1.156 de lei. Ei sunt mulţumiţi şi spun că merită.

    Cererea creşte, programul e deschis

    Pentru anul următor, reprezentanţii ASAT doresc să crească numărul micilor producători şi implicit al familiilor beneficiare, cu atât mai mult cu cât cererea din partea orădenilor creşte de la o lună la alta. „Programul merge foarte bine. Sunt cereri în continuare, dar nu se fac înscrieri decât la începutul anului“, a mai spus oficialul ASAT.

    Sursa: adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA