• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scandalul roșiilor toxice. Cât de sigure sunt tomatele românești?

    agrointeligenta.ro -

    Roșiile produse de legumicultorii români, ”puse la colț” din cauza acuzațiilor că sunt tratate excesiv cu produse chimice sau cele de coacere rapidă pentru a ieși mai timpuriu pe piața, atunci când prețul este extrem de convenabil. Directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Galaţi, Valentin Trufașu, demontează acuzațiile aduse legumicultorilor români despre care spune că pot da lecții tuturor fermierilor din Europa!

    ”Roşiile de Matca sunt foarte sănătoase şi gustoase. Cine spune că sunt contaminate cu pesticide, nu ştie despre ce este vorba. Le cer tuturor celor care vor să afle astfel de informaţii să se adreseze Direcţiei pentru Agricultură pentru că avem toate datele legate de aceste roşii. Produsele sunt de o excepţională calitate. În bazinul legumicol Matca se face agricultură de înaltă performanţă şi unde fiecare ţară din Uniunea Europeană ar trebui să vină şi să ia lecţii. Nu exagerez absolut deloc. Sunt culturi perfecte din punct de vedere al execuţiei lucrărilor, care se fac la timp şi de cea mai bună calitate”, susţine directorul DAJ Galaţi, potrivit Adevărul.

    O şesime dintre solariile din România se găsesc la Matca. Cifrele indică faptul că la nivel naţional sunt aproape 5.000 de hectare de solarii, dintre care 800 de hectare se găsesc în Matca.

    MADR comunică: roșiile românești din Programul Tomata – sigure pentru consum

    Într-un comunicat remis pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, informează că prin Autoritatea Națională Fitosanitară, efectuează în această perioadă controale în piețe și la locul de producție (sere și solarii) după recoltare, în vederea prelevării de probe de roșii de la producătorii înscriși în Programul guvernamental de sprijin pentru tomate, în scopul determinării calității acestora, în special pentru a determina eventuala prezență a reziduurilor de pesticide.

    De la ieșirea pe piață a primelor tomate obținute prin Program, inspectorii fitosanitari ai Autorității Naționale Fitosanitare au prelevat probe pe care le-au transmis pentru analize la cele două laboratoare acreditate, respectiv Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale București și Laboratorul Zonal pentru Determinarea Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale Mureș.

    Astfel, până la data de 17 mai 2019 au fost prelevate 54 de probe din care au fost analizate 43, restul de 11 fiind în lucru. Rezultatele arată că nu au fost depășiri ale limitelor maxime admise. Aceste rezultate demonstrează că producătorii agricoli respectă recomandările inspectorilor fitosanitari în ceea ce privește utilizarea în siguranță a produselor de protecție a plantelor pentru combaterea bolilor și dăunătorilor.

    Autoritatea Națională Fitosanitară asigură consumatorii că roșiile existente pe piață la această dată, din Programul de sprijin pentru tomate, sunt sigure pentru consum, inspectorii fitosanitari constatând că au fost respectate tehnologiile de cultură. Acțiunile de control vor continua în toată țara.

    Autoritatea Națională Fitosanitară manifestă prin toate activitățile un interes sporit pentru depistarea la timp și eliminarea eventualelor neconformități legate de depășiri ale reziduurilor de pesticide din fructe și legume, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă doar produse sigure.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!