• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SimpliCultura ADAMA de la SCDA Caracal a redat încrederea fermierilor în cultura de rapiță

    Oana Timar -

    ADAMA România a dat startul evenimentul de câmp: seria SimpliCultura a debutat joi, 23 mai, în județul Olt, la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare de la Caracal, iar pentru fermierii din zona Olteniei a fost prilejul de a vedea o rapiță sănătoasă care promite o producție de cel puțin 4 tone la hectar.

    Cei circa 150 de fermieri din Olt și județele apropiate au răspuns prezent la primul eveniment SimpliCultura din acest an. Fermierii care au venit la platforma de lângă Caracal au fost surprinși de modul spectaculos în care arătau culturile, mai ales de rapiță. După o toamnă secetoasă în care au întors ce au semănat, pentru mulți olteni, evenimentul ADAMA a reprezentat una dintre puținele ocazia de a vedea și studia rapița anului 2019.

    Rapița a fost și cultura cu care s-a început turul la SimpliCultura de la Caracal. Împărțiți în cinci grupe pentru turul loturilor demonstrative, fermierii au avut ocazia de a discuta cu reprezentanții ADAMA despre provocările acestui an. Cei mai mulți dintre participanți au recunoscut că rapița de la platforma companiei este prima pe care o văd în zona lor și care să arate bine, cu premise de producții de peste 4 tone la hectar.

    Rapița, o cultură în care se investește, nu se cheltuie

    ”A fost un an dificil, s-a întors foarte mulă rapiță și, la nivel de țară, știm că a rămas o suprafață undeva la 200.000 de hectare din 700.000 de hectare cât se preconiza. Tocmai din acest motiv sunt curios cam cum vedeți dumneavoastră viitorul pentru cultura de rapiță. Insistăm, nu? Acesta este și sfatul nostru pentru că rapița este o cultură profitabilă dacă avem puțin noroc din punct de vedere al precipitațiilor la răsărire. Acum de asta suntem aici să vă arătăm că dacă din punct de vedere meteo, condițiile sunt îndeplinite, partea de erbicidare o putem asigura cu succes maxim, la fel și combaterea bolilor și dăunătorilor care știm că la rapiță pot să facă multe daune, pot să facă diferența între o cultură fericită și o cultură la care am pierdut bani. Da, la rapiță investim foarte mult, dar tocmai acest cuvânt este important: investim, nu cheltuim. Investiția se întoarce așa cum trebuie la această cultură când folosim cele mai bune soluții”, a discutat cu fermierii Andrei Pîrșot, Reprezentant Vânzări ADAMA pentru zona de Sud-Vest.

    Nu doar rapița a arătat spectaculos la platforma ADAMA de la SCDA Caracal. Fermierii au fost la fel de impresionați de culturile de porumb, floarea-soarelui, grâu și orz. Cele mai multe întrebări ale fermierilor au fost legate de rotația culturilor și de produsele care le pot asigura nu doar protecția plantelor, dar și riscuri minime de remanență.

    Erbicidarea tardivă a porumbului, impusă de condițiile de vreme

    O altă discuție ”fierbinte” a fost legată de aplicarea cât mai tardivă a unelor produse, o situație impusă de condițiile de vreme, de ploile frecvente ce nu permit intrarea la timp cu utilajele la erbicidat și tratamente. Spre exemplu, la lotul de porumb, Răzvan Pâslaru, Reprezentant Tehnic ADAMA pentru zona Sud-Est (județele Ilfov, Ialomița, Călărași) a pus accent pe faptul că în portofoliul companiei a fost introdus un produs nou de erbicidare postemergentă – erbicidul Pyxides, care permite aplicarea până în faza de 9 frunze ale porumbului. Pyxides se recomandă a fi aplicat împreună cu un adjuvant, produs oferit gratuit fermierilor împreună cu erbicidul și care ajută la reducerea efectului de împrăștiere, crescând eficiența aplicării produsului.

    Erbicidarea de toamnă la grâu, o decizie strategică în tot mai multe ferme

    Specialiștii ADAMA au recomandat fermierilor să efectueze tratamentele agricole din timp tocmai pentru a nu ajunge în situația unei erbicidări tardive care, deși cu efect, poate cauza un efect de fitotoxicitate în cazul culturii de porumb. La cerealele păioase, discuția a pus accent chiar pe o erbicidare de toamnă, o lucrare de nișă la noi în România, dar care se practică pe scară largă în vestul Europei.

    ”Trinity este un produs complex, aflat în portofoliul ADAMA în al treilea an de comercializare, cu rezultate foarte bune. Acest produs este omologat pentru aplicarea în toamnă, este unul dintre puținele erbicide omologate pentru aplicarea în toamnă. Conține trei substanțe active diflufenican, pendimetalin și clorotoluron, substanțe de care dumneavoastră le știți, le-ați mai folosit, dar nu în această combinație și în această rație. Trinity combate atât buruienile monocotiledonate cât și buruienile dicotiledonate. Astfel reduce presiunea buruienilor încă de la început. Grâul va avea un start perfect, fără a fi concurat de buruieni. Ca o tendință, am observat că toamnele sunt din ce în ce mai lungi, ceea ce face ca buruienile să apară încă din toamnă și să aibă o creștere explozivă. Un alt beneficiu al Trinity este că vă oferă mai mult timp în primăvară. Știm că în primăvară dumneavoastră sunteți foarte aglomerați cu lucrările, sunteți nevoiți să interveniți la mai multe culturi. Nu de puține ori, primăverile sunt și ploioase, împiedicând aplicarea tratamentului erbicid așa încât buruienile ajung să aibă o talie foarte înaltă și să fie foarte dezvoltate, fiind mai greu de combătut. Din acest motiv noi încurajăm fermierii să aplice un erbicid încă din toamnă pentru a se asigura că grâul lor are un start perfect”, a subliniat Andrei Doru, Product Marketing Responsible în cadrul ADAMA.

    Tot Trinity a atras atenția fermierilor și la tehnologia ADAMA pentru orz, cultură care a beneficiat, de asemenea, de o erbicidare de toamnă în faza de 1-3 frunze. ”Totodată, Trinity oferă și un efect rezidual, protejând împotriva buruienilor ce apar ulterior după aplicarea tratamentului”, ne-a explicat Andrei Doru.

    Dezbaterile din câmp, de la loturile demonstrative au continuat și în cort, acolo unde fermierii s-au putut bucura de momente muzicale și de posibilitatea de discuta și de a afla într-un cadru relaxat mai multe informații despre soluțiile ADAMA pentru toate culturile agricole.

    Evenimentul ADAMA de la SCDA Caracal a deschis seria SimpliCultura din acest an. Vor urma întâlniri cu fermierii și în celelalte regiuni ale țării, următoarea fiind în Banat, în județul Timiș. Pentru detalii despre produsele ADAMA și despre calendarul evenimentelor din zona dumneavoastră, vă recomandăm să luați legătura cu reprezentanții zonali ale căror contacte le găsiți la www.adama.com/romania/ro/contact


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou