• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația ABERDEEN ANGUS înființează primul CENTRU DE ACHIZIȚII, deținut în totalitate de MICII FERMIERI!

    Ramona Dascălu -

    Fermierul Peter Tamas Nagy, reprezentant al Asociației Aberdeen Angus pe zona de nord-est, a vorbit despre surprizele pe care le pregătește asociația în viitorul apropiat. Prezent în perioada 18-19 mai, la târgul AGROmania, de la Dumbrăvioara, județul Mureș, fermierul a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că în toamna acestui an se va deschide primul centru de testare a taurilor din România, centru care se va afla 100% în proprietatea fermierilor. În plus, va fi inaugurat și un centru de achiziții directe, o investiție a fermierilor mici din organizație.

    Reprezentantul Asociației Aberdeen Angus, care este totodată și unul dintre fondatorii acesteia, și în același timp și crescător de vaci de carne din rasa Aberdeen Angus, a dezvăluit că centrul de testare a taurilor se va afla în comuna Fântânele, între județele Mureș și Harghita, investiția fiind una exclusiv a fermierilor, membri ai asociației.

    Noi am început pe partea de genetică, am simțit că avem nevoie de valorificarea taurilor de reproducție. Este, cred, prima asociație din țară, care din fonduri proprii a cumpărat o fermă de la un lichidator, unde a început investițiile pentru înființarea primului centru de testare a taurilor din România, care va fi finalizat, după promisiunile constructorului, undeva în toamna acestui an. Ferma se află între județul Mureș și Harghita, în comuna Fântânele. Va fi un centru de reproducție pentru tauri, de unde vom cumpăra taurii ierarhizați de la fermieri, îi vom introduce în testare în acest centru, unde se vor dezvolta în aceleași condiții de furajare și condiții pedoclimatice. Se va face selecția, va fi ierarhizarea și de acolo, de fapt, asociația va vinde spre reproducție cei mai valoroși tauri rezultați din programul de ameliorare, pe care primește finanțare. Este proprietatea 100% a fermierilor, că asociația înseamnă de fapt fermierii„, a declarat Peter Tamas Nagy pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Investițiile asociației Aberdeen Angus în zootehnia românească nu se vor opri însă aici. Pe lângă acest centru de reproducție pentru tauri, membrii asociației au de gând să înființeze și un centru de achiziții care să îi ajute pe fermieri să își vândă animalele la un preț corect.

    A doua etapă, care va porni în curând, și am făcut în Adunarea Generală o promisiune către fermieri că vom găsi soluții de desfacere și vom înființa primul centru de achiziții, adică tot o fermă, care va fi cumpărată tot de noi, fermierii. Aici, fermierii mici vor putea să își aducă animalele, să fie ierarhizate pe categorii, evaluate de un clasificator independent, cântărite, clasificate pe clase, pe grupe, pe boxe să fie scoase la vânzare către achizitori, traderi, ca să existe transparență totală și fermierul să primească cel mai corect preț. Asta este noua provocare a Asociației Aberdeen Angus. Am prefera să înființăm această a doua fermă în apropierea centrului de tauri, din punct de vedere logistic, a personalului angajat, a furajării, a infrastructurii. Deci, sunt niște provocări, eu cred în formele asociative, am crezut tot timpul în formele asociative. Cel mai important lucru este ca fermierii să înțeleagă că cu o floare nu se face primăvară, iar puterea de negociere, de unitate transmite altceva„, a mai spus reprezentantul Asociației Aberdeen Angus, Peter Tamas Nagy.

    În ceea ce privește răspândirea vacilor de carne din rasa Aberdeen Angus în România, fermierul a declarat că în acest moment, în toate județele țării există această rasă de animale, și asta datorită adaptabilității foarte bune la condițiile de climă și mediu din țara noastră.

    Astăzi, putem spune că în toate cele 41 de județe ale țării există rasa Aberdeen Angus, deci avem fermieri activi în toate județele țării. Asta înseamnă că această rasă se adaptează foarte bine nu numai în Transilvania, ci și în Muntenia, și în Banat, și în Moldova. Este una dintre cele mai răspândite rase de vaci de carne de pe Pământ, prezentă și în Australia și în America de Nord, dar și pe alte continente…Știți foarte bine că rasele de carne în ultima perioadă au început să prindă la fermierii români, și foarte mulți încearcă să facă această trecere de la lapte la carne, dar totodată să valorifice eficient pășunile, mai ales în bazinul transilvănean, unde acum câțiva ani de zile se vorbea că vaca de carne devine mit. În Transilvania astăzi nu mai vorbim de mit, ci de o realitate care întrunește sute de fermieri. În urmă cu 6-7 ani de zile, asociația întrunea 3-4 fermieri, iar astăzi vorbim de peste 930 de fermieri activi, cotizanți la zi, crescători de rasă Aberdeen Angus. Asta nu înseamnă însă că restul raselor nu sunt productive, dar este vorba despre această zonă în care rasa se aclimatizează foarte bine, există cerere și aduce plus valoare în fermele din Transilvania și nu numai„, a spus Peter Tamas Nagy.

    Reprezentantul asociației Aberdeen Angus, prezent la AGROmania cu un exemplar din ferma sa – un taur în vârstă de 3 ani, autorizat pentru activitatea de reproducție, s-a declarat foarte mulțumit de modul cum s-a desfășurat prima ediție a târgului de la Dumbrăvioara, din Mureș.

    Este un început, este prima ediție, mă încântă faptul că această inițiativă pe care au avut-o niște băieți tineri, fete, un grup de voluntari care acum 4 ani de zile au început o mișcare în acest domeniu, în domeniul agriculturii, unde am organizat niște forumuri tehnice, teoretice și practice, cu vizite în teren, iar astăzi această mișcare a pus bazele unui târg agricol cu valori mureșene ca să scoată în evidență agricultura din acest județ, atât în ceea ce privește producătorii de utilaje, producătorii de inputuri, partea vegetală, partea zootehnică, partea de legumicultură pentru că știți foarte bine că în județul Mureș se întâlnește și partea de legumicultură, pomicultură, zootehnie, cultură mare. Din acest punct de vedere, este un județ privilegiat și s-a gândit ca să se dea o oportunitate acelor mici producători să își etaleze produsele și să se promoveze pe plan local, regional. Mă încântă faptul că au vizitat mii de oameni, aproape de 10 mii, acest târg aflat la prima ediție. Pentru prima ediție acest lucru reprezintă un succes real„, a conchis Peter Tamas Nagy.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!