• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grup de lucru fermieri-procesatori-retaileri. O inițiativă a Comisiei pentru agricultură

    Ramona Dascălu -

    Grup de lucru pentru monitorizarea pieței produselor românești! Președintele Comisiei pentru Agricultură Alexandru Stănescu a condus, ieri – marți, 28 mai, prima întâlnire a grupului de lucru constituit pentru monitorizarea pieței produselor românești.

    La întâlnirea, care s-a desfășurat în sala de ședințe a Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților începând cu ora 13:00, au participat reprezentanți ai mai multor asociații din sectorul agro-alimentar românesc, precum și secretarul de stat Daniel Botănoiu, din partea ministerului Agriculturii. Nu au lipsit nici reprezentanții marilor retaileri, una dintre țintele grupului de lucru fiind acela de a pune în relație producătorii cu comercianții.

    Printre cei prezenți la prima ședință, care a marcat de astfel și înființarea grupului de lucru, s-au numărat: Dorin Cojocaru – președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Ștefan Pădure – președintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), dar și reprezentant al Federației Naționale PRO AGRO, Ovidiu Gheorghe – președintele Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR), Vișan Mihai – director Romalimenta, George Bădescu – director executiv al Asociației Marilor Rețelei Comerciale din România (AMRCR), Julia Leferman – director general al Asociației Berarii României, Marian Cioceanu – președintele Asociației Bio România, Zorina Pleșca – din partea Asociației Administratorilor de Piețe din România.

    De asemenea, din partea Comisiei de Agricultură a mai fost prezent și deputatul Valeriu Steriu, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură, care împreună cu președintele Alexandru Stănescu, vor reprezenta Comisia în cadrul fiecărei întâlniri. „Am zis să fim doi ca în cazul în care apare o problemă să fie totuși cineva și din comisie. Noi doi reprezentăm Comisia De Agricultură pentru că dacă aduceam toți deputații la fiecare întâlnire ne trebuiau multe ore să dezbatem un subiect simplu”, a spus Alexandru Stănescu.

    Președintele Comisiei pentru agricultură, deputatul Alexandru Stănescu a declarat la începutul întâlnirii că rolul înființării acestui grup de lucru este de a monitoriza piața agro-alimentară românească: “Ideea este să facem un grup de lucru prin care să monitorizăm piața agro-alimentară românească. De aici încolo putem să considerăm înființat acest grup de lucru, să stabilim niște întâlniri periodice , o dată pe lună, o dată la două săptămâni, în funcție de cum o să stabilim noi. Una dintre temele pe care le vom discuta în acest grup de lucru este  Îmbunătățirea legislației privind producția, procesarea și comercializarea produselor agro-alimentare, avem și teme legate de soluțiile luate de ministerul Agriculturii, de ANSVSA, probabil că dumneavoastră, cei aflați aici, veți veni la următoarele întâlniri și cu sugestii din piață, cu probleme, pe care în acest grup putem să le rezolvăm”.

    Pe parcursul întâlnirii, au luat cuvântul, pe rând, reprezentanții asociațiilor din sectorul agro-alimentar românesc. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă principalele declarații din cadrul întâlnirii decisive pentru viitorul valorificării producțiilor agricole din România.

    Ștefan Pădure, APAR: “Consider că este o normalitate acest grup de lucru consultativ al comisiei de Agricultură. Am apreciat întotdeauna deschiderea domnului Stănescu către toate părțile implicate, și mai multă transparență întotdeauna este binevenită și practic acum vom avea probabil o platformă de dezbatere pe problemele comune pe care le avem mult mai transparentă, mai liberă și accesibilă tuturor astfel încât atunci când noi venim aic să avem deja problemele dezbătute și doar să discutăm micile probleme. Oricum, se făcea acest lucru, dar să zicem că aveam câțiva colegi care spuneau că n-au primit invitație sau că nu a funcționat e-mailul. Acum poate lucrurile vor fi mult mai clare, cred că amestecul statului prin legi sau al administrației prin diverse acte normative trebuie să fie făcute atunci când există derapaje în piață și când libera concurență nu funcționează. Și totodată, acolo unde putem să asigurăm un ajutor producătorilor români găsim pârghiile astfel încât Comisia Europeană să nu poată spune că am încălcat libera circulație. Cred că avem multe lucruri de făcut”.

    Dorin Cojocaru, APRIL: „Întotdeauna am fost foarte deschis la comisii, subcomisii, grup tehnic de lucru pentru că ăsta este rolul nostru, să discutăm lucruri tehnice. Propun ca începând de astăzi acolo unde venim cu probleme să venim și cu soluții pentru că noi dacă sesizăm o anumită problemă în piață trebuie să veniți cu soluția, atât o inițiativă legislativă, o propunere sau un cadru legislativ, cât și anumite acțiuni tematice. Obiectivul nostru este să susținem produsele românești în piața din România. Acesta este obiectivul și trebuie să construim pe structura asta, cum facem să fim competitivi cu alte produse, iar dacă există derapaje, așa cum spunea domnul Ștefan Pădure, să sesizăm autortitățile competente în baza legislației existente. Dacă nu avem legislație sau trebuie completată, venim cu inițiative și vom prezenta unele propuneri. Acest grup trebuie să lucreze în primul rând pe acea lege 321, pe care am încercat să o modificăm și până la urmă eu zic că e chestie și de onoare și de imagine să încercăm să o corectăm un pic. Trebuie făcut în așa fel încât să nu încălcăm legislația europeană, să nu fim neconstituționali, dar să reglăm un pic piața”.

    Bădescu George, AMRCR: „Până la urmă cred că am ajuns la o modalitate care chiar credem că va aduce un plus de consistență și de informații, dacă pot să zic așa, procesului legislativ, cel puțin asta este intenția și dorința noastră, și într-un spirit cât de cât pragmatic încerc să supun atenției ideea de a sprijini toate aceste propuneri care se vor face sau teme de discuție. Nu trebuie să fie exclusiv legislativ, la urma urmei obiectivul principal este ca probleme din piața să își găsească o rezolvare. Uneori poate trebuie o lege, alteori pur și simplu o comunicare punctuală, însă personal, și din experiența anilor anteriori, cred că poate este nevoie de un plus de informație și văd această subcomisie ca o oportunitate să aducem poate niște studii, niște analize, și nu mă refer aici la cărți, volume, ci la o analiză executivă pe un anumit domeniu unde poate există o prioritate sau un interes special sau unde se prefigurează o criză. Deci, putem să avem în spate atunci când începem discuțiile concrete care poate la umr aurmei să fie urmată și de o serie de propuneri. Ne exprimăm întreaga disponibilitate să sprijinim acest demers din punctul de vedere al întocmirii unor studii, la propunerea Comisiei de Agricultură, bineînțeles”.

    Și secretarul de stat Daniel Botănoiu s-a declarat încântat de înființarea acestui grup de lucru: „Apreciez foarte mult astfel de discuții. De ce? Pentru că nu mai suntem doar noi și partea socială, acum suntem legislativul, administrativul și socialul. Din punct de vedere al subiectului pe care dumneavoastră l-ați ales eu cred că este binevenit pentru că din stadiu incipient, noi am lucrat cu un program de COPA pe care vrem să-l dezvoltăm  împreună cu dumneavoastră, să fiți parteneri cu ministrul Agriculturii pentru a avea acele analize sau informații de care discuta domnul Bădescu mai devreme. Evident că intenția noastră este de a avea, dacă putem, cât mai multe produse românești în farfurie, e firesc, lucrul acesta îl cere consumatorul, nu îl cerem noi.  Numai că aici trebuie să avem și capacitatea de a înțelege că în afara afacerii pe care o facem , trebuie să avem un criteriu general. Dacă ne oprim numai la interesul punctual pe care o asociație sau alta, un membru sau altul poate să îl aibe, nu cred că țintim ceea ce trebuie să țintim și suntem pe lângă subiect, iar evident că discuțiile nu o să ne ducă la niciun rezultat concret. Mă bucură grupul acesta, întâlnirea aceasta, pentru că aici putem să punctăm câteva idei, poate nu azi, dar în următoarea întâlnire venim cu câteva idei. Și aici o să încerc să răspund la un subiect care eu nu am înțeles de a ce trebuit să fie atât de mult rostogolit, cel referitor la stimulare. Dacă consumatorul din România solicită produsul românesc și ne spune aduceți-l în farfurie, eu cred că trebuie să facem tot ce ne stă în putere ca să-l ducem acolo. Ideea este următoarea: este o măsură pe care o iei, este o piesă într-un puzzle și evident că poate veni cu bune și cu rele”.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou