• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Valerian Iștoc, RHIZA: Evoluția culturilor trebuie monitorizată la două-trei zile

    Ramona Dascălu -

    Valerian Iștoc, Business Development Director Origin Enterprises România Group, a vorbit în cadrul conferinței Mediafax Talks about Smart Agriculture: Agricultura viitorului cucerește România, organizată de Mediafax în parteneriat cu Grupul Agrointeligența-BT Video, despre noile tehnologii dezvoltate de RHIZA, care vin în sprijinul agricultorilor.

    Reprezentantul RHIZA, parte a grupului Origin, a atras atenția asupra faptului că fermierii care folosesc noile tehnologii trebuie să monitorizeze o dată la două-trei zile starea culturilor dacă își doresc ca într-adevăr să aibă rezultate. Dacă nu vor face acest lucru, vor putea doar să se laude că au investit într-o aplicație modernă, despre care apoi vor spune că nu-i ajută așa cum s-au așteptat.

    „Nouă ne place să spunem despre RHIZA că este un serviciu modern, un serviciu în care ne folosim de sateliți, informații satelitare, dar în același timp încercăm să stăm cu picioarele pe pământ pentru că suntem înconjurați de foarte multe date, vrem să adunăm foarte multe date, rolul nostru este să ajutăm fermierii să transforme aceste date în informații pe care să le folosească în activitatea de zi cu zi. Nu este suficient dacă doar le centralizează și le pun într-o platformă dacă ei nu le folosesc în activitatea lor de zi cu zi  ca să-și eficientizeze activitatea….Ca sfat, aceste tehnologii, dacă nu le folosim nu vor aduce valoare adăugată, dacă nu ne uităm la 2-3 zile să vedem cum au evoluat culturile doar ne vom lăuda că avem o aplicație nouă și modernă care nu prea ne-a adus rezultate. Nu durează mult, în 5-10 minute, la o cafea dimineața, poți să verifici cultura și poți vedea unde sunt probleme sau potențiale probleme sau riscuri. Cu cât zona verde este mai intensă, cu atât cultura arată mai bine, cu cât ne ducem spre galben și spre roșu acolo sunt probleme”, a declarat Valerian Iștoc.

    Folosirea aplicației RHIZA a oferit fermierilor și o situație exactă a problemelor de sol cu care se confruntă: „Se pot trage anumite concluzii referitoare la conținutul de magneziu, potasiu și dezvoltarea culturii. Având aceste sisteme, cumva începem să dărâmăm mituri, nu ăsta a fost scopul, dar așa s-a întâmplat. Noi știm că avem foarte mult potasiu în soluri. Da, așa este, dar pe de altă parte avem și mult magneziu sau mult mai mult magneziu față de cât avem nevoie, care ne blochează acest potasiu. Ce trebuie să facem? Văzând aceste lucruri care se și suprapun peste hărțile de dezvoltare, fermierul poate să intervină cu cele mai optime soluții, trebuie să aplice îngrășământ în primăvară, o cantitate mică în așa fel încât să-și asigure necesarul de potasiu. Chiar dacă el are potasiu pe suprafețe, el totuși trebuie să mai aplice”, a spus reprezentantul RHIZA în cadrul evenimentului Mediafax Talks about Smart Agriculture: Agricultura viitorului cucerește România.

    Valerian Iștoc a subliniat faptul că aceste sisteme noi vin pe fondul unei forțe de muncă care este din ce în ce mai greu de găsit: „Serviciul nostru este destul de simplu, este un serviciu ușor de folosit, se poate adapta și la fermele foarte mari, dar și la fermele mici de 50-100 de hectare. Se pot crea hărți de fertilizare, se pun pe un stick, se bagă în tractor, iar apoi tractoristul merge la câmp și aplică îngrășăminte exact cât trebuie și unde trebuie. Aceste sisteme noi vin pe fondul unei forțe de muncă din ce în ce mai greu de găsit. Ne ajută să reducem dependența calității lucrării de acel mecanizator”.

    Valerian Iștoc a vorbit și despre nevoile pe care le au culturile din câmp, nevoi care nu sunt cu mult diferite de necesitățile pe care le are omul: „Origin a dezvoltat pe parcursul existenței trei centre: genetică, protecția plantelor, nutriție, dar de 3 ani de zile a investit foarte mult în agricultura degitală. Ca și concept, culturile din câmp sau producția agricolă, cumva o cultură are aceleași nevoi din Piramida lui Maslow, cam aceleași nevoi pe care le avem și noi. Avem nevoile de bază fară de care nu putem să discutăm de agricultură – sol și climă, apoi avem acele nevoi de producție – nutriție, genetică, mecanizare, protecția plantelor și nu în ultimul rând nevoile pentru atingerea potențialului de producție reprezentate de agricultura de precizie și agricultura digitală”.

    Atunci când un fermier optează pentru un astfel de serviciu modern trebuie să aibe în vedere atingerea potențialului de producție în condiții de eficiență economică și nu atingerea unui record absolut de producție.

    „Dacă la nivelul de nevoi de producție avem genetică, nutriție, îngrășăminte, când folosim agricultura de precizie și agricultura digitală trebuie să încercăm să atingem potențialul de producție în condiții de eficiență economică. Întotdeauna trebuie să avem în vedere că nu trebuie să obținem recorduri de producție doar de dragul de a avea un record absolut”, atrage atenția Valerian Iștoc, Business Development Director Origin Enterprises România Group.

    Grupul Origin este reprezentat în România prin două firme de distribuție de inputuri pentru fermieri – Comfert și Redoxim, și de o a treia firmă – Agricultura Plus – RHIZA, care ajută la implementarea serviciilor oferite de primele două.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial