• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier revoltat: Dau statului înapoi 80% din subvenția pe care o iau de la APIA

    Oana Timar -

    Vorbele deputatului Cătălin Rădulescu aruncate la adresa fermierilor după alegerile europarlamentare au făcut mulți agricultori să se revolte. Mulți au comentat în mediul online, alții și-au vărsat oful în discuțiile de la evenimentele agricole ce au loc în aceste zile. Cu toții sunt nemulțumiți de situația în care s-a ajuns: ca un deputat al Puterii să aibă neobrăzarea de a pune la îndoială munca și dreptul fermierilor de a încasa subvențiile ce se achită din fonduri europene.

    În județul Hunedoara, Marius Andrei Istrate face parte dintre acei români care muncesc în străinătate pentru a investi acasă. Cu studii de specialitate, tânărul de 34 de ani lucrează și astăzi în Anglia pentru ca acasă, în România, să își vadă visul împlinit: propria plantație de trandafiri pentru dulceață. În toiul campaniei de cosire a buruienilor dintre rândurile de trandafiri, plantația fiind un ecologică, fermierului i-a picat ca un trăsnet declarația unui deputat al României de la care ar fi trebuit să primească sprijin.

    Nu se poate, este imposibil. Ajung acasă după o zi de muncă în câmp și un deputat ca acesta vine și zice să dăm subvenția înapoi. Păi ce să dăm înapoi, că tu deja mi-ai luat peste 80% din subvenție ca impozit”, ne-a declarat fermierul hunedorean.

    În caz că ați uitat, vă reamintim că a doua zi după alegerile parlamentare în care PSD a fost sancționat de electorat, Cătălin Rădulescu, deputat și lider al formațiunii, a declarat: „A fost o ură generală împotriva preşedintelui Dragnea. PSD a greşit că a acceptat referendum împreună cu alegerile europarlamentare. Sigur că PSD câştiga. Lumea a ieşit la vot împotriva lui Dragnea. PSD renaşte din cenuşă. Vom face un Congres pentru că trebuie schimbate multe lucruri. Nu poate fi un singur om vinovat pentru ce s-a întâmplat în PSD. Medicii care au primit salarii de patru ori mai mari să le dea înapoi şi să plece din ţară. Pensionarii, la fel. Şi fermierii să dea subvenţia înapoi la USR. Dacă le place ce măsuri propune PNL şi USR să rămână cu ele“.

    Cuvintele deputatului l-au revoltat pe fermierul din Hunedoara care abia în urmă cu două săptămâni primise acasă o impunere de la ANAF. În hârtie i se aduce la cunoștință că are de plătit 1.920 de lei impozit pentru norma de venit agricol. Suma este strigătoare la cer cu cât cultivatorul de trandafiri a încasat subvenție numai circa 2.100 de lei, iar până acum, din plantația pe care a înființat-o în toamna 2016 – primăvara 2017 nu a avut niciun venit.

    Este impozitul pentru norma de venit. Problema este că această normă nu o face cineva care lucrează în agricultură. Eu cultiv trandafiri pentru petale și bănuiesc că norma de venit este calculată în funcție de venitul de trandafiri ornamentali, ori noi cultivăm trandafiri pentru petale, care n-au nicio treabă cu plantele ornamentale. Dar probabil cineva bine pus, un cumătru, o surioară, nu poate să facă diferența între aceste două culturi de trandafiri”, ne-a spus cultivatorul ce a investit într-o plantație de 1,72 de hectare cu trei soiuri diferite de trandafiri pentru petale.

    Chiar dacă cultura sa n-a intrat încă pe rod, fermierul s-a trezit deja impozitat pe venitul ce nu l-a realizat. ”În primul an de înființare, tu mă impozitezi pe ce? Orice om care cunoaște cât de cât agricultură știe că în primul an de plantație nu ai profit, doar ai făcut investiția, ai cheltuielile. Cum îmi impui tu impozit pe norma de venit, venit ce nu există? Noi am înființat cultura în 2016, în 2017 am urmat toți pașii legali, ne-am înregistrat parcelele, ne-am făcut o întreprindere individuală. Am zis să fim cu toate formele legale. Să începem cum trebuie, dar se pare că noi suntem forțați de actuala guvernare să fim în ilegalitate. Cred că asta se urmărește. Numai în primul an am investit, toamna, 10.000 de euro, apoi încă 12.000 de euro, iar anul acesta avem deja 25.000 de euro investiți – 15.000 de euro distilerie și restul utilajelor de care avem nevoie”, ne-a vorbit producătorul de cheltuielile făcute până acum în ferma de roze. Fonduri n-a putut accesa nici din PNDR, nici prin programul Start-Up Nation din cauză că soiurile cultivate – cele mai des întâlnite, nu sunt înregistrate în catalogul ISTIS. ”Nu vrea nimeni să rezolve această problemă deși ar fi o simplă formalitate, un demers pe care Ministerul Agriculturii de la noi ar trebui să îl facă pe lângă Ministerul Agriculturii din Bulgaria, țară ce a înregistrat la nivel european aceste soiuri productive”, ne explică Marius Andrei Istrate.

    Cu atâtea probleme pe cap, cu afacerea cu trandafiri care până acum numai ”a înghițit” bani, cu un loc de muncă în Anglia, din care își asigură traiul, tânărul de 34 de ani simte că a venit momentul ca lucrurile să se schimbe. Nu se mai poate ca fermierul român – mic, mare sau mijlociu, să mai fie batjocura unor aleși care nu știu cu ce se mănâncă sectorul ce ține pe umeri întreaga economie națională. Până la marea schimbare ce e convins că va veni, Marius Andrei Istrate se bucură de o zi însorită ce îi permită să își facă treaba în câmpul de roze. A investit banii câștigați printre străini într-o afacere pe care și-a dorit-o, în care are încredere și care, în ciuda faptului că o va recolta de petale pentru procesare, va continua să fie trecută la APIA și în registrele statului ca o plantație de trandafiri ornamentali. Iar impozitarea va fi pe măsură!


    Te-ar mai putea interesa

    Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună Banii pentru subvenția APIA așteptată de fermieri – publicați în Monitorul Oficial!

    Ultimele știri

    Avans APIA pentru un hectar de pășune. Sumele care intră în conturile fermierilor Carnea de porc se scumpește. Prețuri pe kilogram în piețe Ne mai inundă Ucraina cu porumb ieftin? Americanii ne dau răspunsul!