Emil Dumitru, președinte PRO AGRO: ”Trebuie să facem politici inteligente, să reducem costurile fermierilor”
agrointeligenta.ro -Preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Emil Dumitru, a declarat, miercuri – 30 mai, la Conferinţa MEDIAFAX „Smart Agriculture”, că fermierii trebuie sprijiniți pentru a ajunge în zona tehnologiei în agricultură ca să poate fi competitivi atât în România, cât şi pe piaţa internaţională.
„O agricultură smart poate fi făcută în România cu politicieni smart. Agricultorii, fermierii mari, care produc pentru piaţă, sunt deschişi faţă de tehnologie, au sisteme de ghidaj şi asistăm la o reducere în ultilizarea de pesticide. Cred că trebuie să trecem la o altă etapă. M-am săturat de discursuri populiste. Trebuie să ne gândim și la fermele mari, cum să suţinem competivitatea lor”, a declarat, miercuri, Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro la Conferinţa MEDIAFAX „Smart Agriculture”, eveniment organizat miercuri de Mediafax în parteneriat cu Agrointeligenţa.
Potrivit lui Dumitru, costurile fermierilor trebuie reduse astfel încât aceştia să poată fi competitivi pe piaţa internaţională.
„Trebuie să facem politici inteligente, să reducem costurile fermierilor. Eu sunt un susţinător al fermelor de familie, iar acestea trebuie susţinute foarte mult. (…) Trebuie să aducem pe câţi mai mulţi în această zonă a tehnologiei, dacă vrem ca domeniul agriculturii şi cel al industriei alimentare să fie unul cu care să ne mândrim”, a mai declarat Dumitru.
Evenimentul organizat de MEDIAFAX, în colaborare cu Agrointeligenţa, și-a propus ropune să desluşească modul în care tehnologia, cea mai nouă activitate umană, se îngemănează cu agricultura, cea mai veche activitate umană. Agricultura se numără printre domeniile care adoptă şi care răspunde cel mai rapid la schimbările tehnologice, dintre toate zonele de activitate, iar tehnologia poate permite agriculturii să recupereze decalajele faţă de sistemele agricole occidentale.
Conferinţa a reușit discutarea manierei de finanţare a fermierilor români pentru a se dota tehnologic, dezbaterea modului cum au folosit fermierii aplicaţiile, cum poate lucra drona ca zilier la fermă, care sunt noutăţile momentului în materie de inputuri agricole – substanţe chimice, tratamente, seminţe, utilaje.
La eveniment au participat reprezentaţi ai companiilor de tehnologie, oficiali din Ministerul Agriculturii şi din agenţiile guvernamentale, reprezentaţi ai asociaţiilor de fermieri.