• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Greii din asigurări sistează polițele agricole

    Oana Timar -

    Ploile torențiale și căderile de grindină din ultima perioadă au determinat mai multe firme de asigurări să sisteze subscrierea polițelor pentru sectorul agricol. Jucători din această piață, precum Groupama și Agra Asigurări au notificat brokerii că își restrâng pentru moment activitatea. Despre această situație am discutat cu Adriana Căvescu, Account Manager Food&Agro în cadrul brokerului GrECo România.

    Broker de asigurări specializat în sectorul agro-alimentar, Adriana Căvescu ne-a declarat că încă mai sunt soluții pentru fermierii care doresc să încheie polițe pentru culturile de primăvară. ”Este adevarat, am primit informări oficiale din partea asiguratorilor Groupama și Agra Asigurări. Alți jucători de pe piața locală care practică astfel de produse își mențin momentan liniile pentru cultura de primăvară – la cele de toamnă nu mai este cazul, se apropie recoltarea la grâu si rapiță. Polițele de asigurare se pot încheia, de regulă, cel târziu cu o lună de zile înainte de recoltă. Vorbim despre Allianz-Țiriac, City Insurance și cam atât din ce știm. De la Omniasig nu am informare oficială, însă subscriu limitat, cu inspecții antecontract”, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO reprezentanta GrECo România.

    Nu este pentru prima dată când unele firme de asigurări decid să sisteze subscrierea polițelor pentru agricultură. ”Au mai fost astfel de situații și în anii agricoli anteriori, asiguratorii procedau astfel de exemplu în cazul înghețurilor. În funcție de informările de la ANM, alerte la nivel național de fenomene extreme, stopau preluarea în asigurare a anumitor riscuri (…) Sunt destul de multe daune în ultima perioadă. Efectivul de lucru, volumul avizarilor și probabilitatea de a se întâmpla curând un risc (lucru ce contravine principiului asigurării- un eveniment brusc și NEPREVĂZUT) au condus la deciziile prezente. Asiguratorii își concentrează atenția momentan pe daunele în derulare și despăgubiri , urmând ca în funcție de cum decurg lucrurile, respectiv evoluția vremii să analizeze reluarea subscrierilor”, arată Adriana Căvescu.

    Polițe de asigurări subvenționate cu fonduri europene

    Față de anii anteriori, ”apetitul” fermierilor pentru polițele agricole de asigurare este unul mai mare. A contribuit și lansarea Submăsurii speciale 17.1 prin care o parte din costurile poliței se acoperă din fonduri europene. ”Submăsura 17.1 – subvenționarea primelor de asigurare, program derulat prin AFIR sprijină începând de anul acesta fermierii. Măsura este parte integrantă a Programului Național de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Momentan sunt subvenționate doar culturile de primăvară. Fermierul încheie Asigurarea agricolă cu prima subvenționabilă respectând toate criteriile de eligibilitate, depune dosarul la AFIR, autoritatea verifică și face plata sprijinului nerambursabil către fermier. Se plătește de către fermier integral prima de asigurare și după depunerea dosarului se recuperează în funcție de mărimea fermei 55% sau 80% din cuantumul primei. Programul este funcțional, nu toți asiguratorii își sistează produsul, deci există soluții în continuare. De precizat că pentru cultura de viță-de-vie, există program separat prin Ordinul 1516/ 2018 prin care se subvenționează primele de asigurare în procent de 50% sau 80% (conform criteriilor impuse) și se pot depune dosarele către APIA pentru anul agricol 2018-2019.”

    ”Repet, niciunul dintre asiguratorii mai sus mentionați nu închid liniile agro, ci e totul în funcție de cum evoluează vremea și cum își închid mai repede daunele, fiind prioritară constatarea lor”, arată brokerul de asigurări de la GrECo România. Deciziile au fost luate in urma evenimentelor meteorologice din ultima perioadă și care au afectat foarte multe regiuni din țară. Excepție fac ofertele deja transmise și aflate în valabilitate – acestea, dacă sunt acceptate de către clienți, vor fi transformate în polițe numai cu Inspecție de risc antecontract.

    Prețul mediu al unei polițe bune, 40 de lei pe hectar

    Mulți fermieri aleg să își asigure nu doar culturile, ci și echipamentele din fermă sau silozurile. „Este protejată afacerea în toată integritatea sa. Asigurarea culturilor agricole este necesară pentru toți cei care-și privesc businessul nu doar ca pe o activitate de familie, ci si din punct de vedere antreprenorial, ca pe orice afacere care are un obiectiv și care trebuie să își asume atât câștigurile, cât și pierderile care vin odată cu aceasta. Bineînțeles se acoperă și riscurile complementare ce decurg din activitatea fermierilor precum: asigurarea bunurilor (mijloacelor fixe), răspunderi civile față de terți, asigurarea sumelor neîncasate de la clienții debitori, protejarea brandului prin polița de risc reputațional, asigurări de sănătate pentru angajati, s.a.m.d . Se face o auditare specializată, individualizată pentru fiecare client, în funcție de nevoile acestuia. (…) Sunt acoperite riscurile pe întreg lanțul logistic, cu soluții customizate pentru a proteja activele companiei: de la producție, trading/ tranzacționare, la operațiunile de transport, relația cu retailerii, clienții debitori și instituțiile financiar-bancare .

    Brokerul de asigurari are capacitatea de a-și sprijini clienții parteneri în toată activitatea sa: monitorizare riscuri, analiza de risc cât și la coordonarea acțiunilor după apariția daunelor.

    În ceea ce privește asigurarea culturii mari, primele de asigurare sunt diferențiate în funcție de mărimea fermei, respectiv suprafața deținută, de riscuri, de istoricul daunelor anterioare și modalitățile de plată. Aș putea să vă spun că o medie ar fi în jur de 40 de lei pe hectar la grâu, rapiță de exemplu pentru riscuri standard sau 60 lei la porumb sau floarea-soarelui”, ne-a explicat Adriana Căvescu, subliniind că ”riscurile climatice ce se pot aplica culturilor si pot provoca pierderi de productie sunt: grindina, furtuna, ploi, inundație la anumiți asiguratori, băltiri printr-o clauză specială, seceta, înghețurile de toamnă, primăvară și ger iarna. De exemplu, la vița-de-vie, suplimentar se poate asigura atât rodul cât și suportul lemnos, inclusiv riscul de prăbușire/alunecare de teren. La ploile torențiale vorbim de un prag minim de 5 litri pe metrul pătrat pe minut – de regulă există această mențiune la anumiți asiguratori. La grindină se evaluează gradul de calamitate în cultură „

    Brokerul de asigurări demontează și mitul conform căruia fermierii nu se pot asigura împotriva secetei: ”Seceta este asigurată la noi în România prin intermediul a doi asiguratori – Groupama prin produsul All Risks și Agra Asigurări prin Indexul de Secetă – aplicate doar culturilor de grâu, porumb și floarea-soarelui. Noi ca și brokeri putem să ne îndreptăm atenția și către piața externă pentru a veni în sprijinul partenerului nostru cu solutii alternative”.

    Într-o piață cu o dinamică greu de urmărit de către fermieri, colaborarea cu brokerii de asigurări este cea mai bună soluție pentru vă asigura că beneficiați de un preț bun la poliță și că, atunci când veți avea nevoie, veți primi și despăgubirile corecte. ”Noi ca brokeri , suntem reprezentantul asiguratului și îl ajutăm să găsească soluția cea mai bună – atât din punct de vedere al condițiilor de asigurare, cât și al prețului. Îl susținem pe tot parcursul derulării poliței, inclusiv la daune, astfel încât să beneficieze de despăgubirea corectă”, explică Adriana Căvescu.

    Pentru a lua legătura cu brokerul de asigurări Greco Romania – Adriana Căvescu puteți suna direct la telefon 0753.124.348.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență