Florin Barbu, ANIF: Stațiile de desecare sunt pornite și intervenim în toată țara! Facem apel la fermieri să ne sesizeze!
Oana Timar -Prognoze meteo care se schimbă de la o oră la alta, ploi torențiale ce cad local, culturi inundate de precipitațiile ce par să nu se mai oprească! La Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, angajații sunt mobilizați pentru ca prin stațiile de desecare să se scoată apa ce înghite cu repeziciune munca agricultorilor. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat cu directorul ANIF, Florin Barbu, și vă spune cum și unde se intervine pentru salvarea culturilor agricole.
Chiar dacă ANIF este mai mereu în atenția publicului pentru programul națională de irigații, agenția este cea care intervine și pentru desecări. Din păcate, la fel ca și în cazul irigațiilor, stațiile de desecare nu acoperă toată suprafața arabilă a țării. În aceste momente, însă, acolo unde stațiile de desecare există, echipele de la ANIF sunt mobilizate la capacitate maximă, cu toate efectivele.
”În acest moment avem pornite 123 de stații de desecare pe o suprafață de aproape 800.000 de hectare. Avem băltiri pe o suprafață de 400 de hectare, dar în scurt timp apa va fi evacuată și de pe această suprafață. Toată lumea este mobilizată, avem agențiile, oamenii din aceste agenții sunt prezenți pe toate canalele de desecare, inclusiv la stații, pentru a scoate dopurile ce se pot crea din cauza viiturilor și a altor materiale, materiale lemnoase mai ales, ce sunt aduse de viituri”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO directorul ANIF, Florin Barbu.
3 milioane de hectare acoperite de stațiile ANIF
Situația la nivel național este dinamică, astfel că raportările vin permanent din toată țara. Zilnic, la ora 20.00 se face un raport, iar până atunci, toată lumea este informată în timp real. ”Trebuie să subliniez însă că ANIF are pe parte de desecare 3 milioane de hectare: 1,5 milioane de hectare sunt pe parte de pompare, adică apa este eliminată prin stații, iar celelalte 1,5 milioane de hectare sunt gravitațional. La nivel național noi avem 10 milioane de hectare, dar noi amenajări pentru desecare avem numai pe o suprafață agricolă de 3 milioane de hectare. Tot ce este cuprins în aceste 3 milioane de hectare este atent monitorizat, v-am zis că acum se intervine la cele 400 de hectare unde, dacă în 24 de ore nu mai avem precipitații, apele vor fi evacuate”, ne-a explicat șeful ANIF.
La acest moment, cele mai multe stații pornite sunt în județul Timiș – 22 de stații, 16 stații sunt în funcțiune la nivelul județului Giurgiu, iar 18 la Brăila. Pe Dolj s-a dat drumul la 11 stații.
Legea s-a schimbat: desecarea e gratuită pentru fermieri
Fermierii din toată țara care se confruntă cu băltiri trebuie să știe că pot apela la autoritățile statului, iar desecarea de pe terenurile lor agricole se va face fără ca ei să suporte vreun cost. ”Până în 2016, desecarea pe care o făceam pentru terenuri agricole avea un cost suportat de fermieri. În momentul de față, pentru că noi din 2016, în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților am modificat această lege, costurile sunt acum integral acoperite de ANIF prin Comitetul de situații de urgență la nivel de Prefectură”, a precizat Florin Barbu.
Situația din aceste zile este una pe care nici măcar buletinele de avertizare meteo nu au putut să o prevină. Cauza principală a situațiilor sesizate către autorități este reprezentată de ploile torențiale cu caracter local. ”Toate precipitațiile ne-au fost anunțate în ultimele zile, ultimele două zile mai ales, dar situațiile pe care le avem în teritoriu nu bat cu alertele. Cantitățile de apă care cad sunt foarte imprevizibile. Avem multe ploi locale – avem un loc unde plouă 70 de litri pe metrul pătrat, la trei kilometri avem 0 litri. Ploile n-au venit pe o anumită regiune, ci sunt ploi locale foarte însemnate”, a explicat șeful ANIF.
Fermierii trebuie să sesizeze autoritățile locale
De subliniat că prima autoritate pe care fermierii o pot apela este Primăria care, mai departe, transmite situația către Prefectură. Se poate semnala o situație și direct către Prefectură sau la centrele locale ale ANIF. ”Vom face toate deplasările în teritoriu, ne-am mobilizat și la nivel de centrală. La noi mereu sunt oamenii angrenați în comitetele de urgență de la Prefecturi. Chiar și astăzi am avut un caz transmis online, pe Facebook, noi am trimis directorul și responsabilii din zonă și lucrurile au decurs bine. A fost o problemă la un podeț și s-a intervenit de urgență”, ne-a declarat Florin Barbu.
Chiar dacă în prezent cantitățile mari de apă sunt cele care solicită efectivele ANIF, programul de irigații nu a fost abandonat, fiind 54 de amenajări la care lucrările sunt în curs. ANIF asigură anul acesta apă pentru 1,4 milioane de hectare irigabile, iar la ultima situația, înainte de venirea ploilor, 1.300 de kilometri de canale erau pline cu apă.
În final, apelul șefului de la ANIF către fermieri este să monitorizeze atent culturile agricole din câmp și să sesizeze de urgență autoritățile acolo unde sunt probleme cu băltirile. Agrointeligența – AGROINTEL.RO susține demersul directorului Barbu și vă rugăm să ne semnalați situațiile cu care vă confruntați la telefonul redacției: 0744.311.359 sau pe adresa de e-mail: redactia@agrointel.ro. Problemele pe care le aveți vor fi transmise de urgență șefului ANIF și tuturor autorităților competente!