• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți fermieri: Eșantionul de control pentru subvențiile APIA din acest an

    agrointeligenta.ro -

    Controale în forță pentru plata subvențiilor! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) se pregătește să extragă eșantionul de control pentru Campania 2019 și anunță printr-un document intern al agenției care este numărul posibil de fermieri și hectare ce vor fi verificate începând cu 2 iulie.

    Astfel, potrivit datelor transmise de APIA, în campania anului de cerere 2019, numărul fermierilor posibil de selectat la controlul prin teledetecție este de cca. 834.64 fermieri cu o suprafață controlată de cca 738.593 ha, după cum urmează:

    Atenție! Estimarea privind numarul de controale este bazată pe datele rezultate din Campania de control a anului de cerere 2018 dar şi a reglementărilor specificate de documentele de lucru ale CE.

    APIA precizează că activitatea de control prin teledetecţie este structurată pe zone de control ce cuprind un total de 35 site-uri. Pentru anul 2019 APIA a decis delegarea controlului prin teledetecţie către un prestator, selectat prin aplicarea legislației naționale în domeniul achizițiilor publice. Prestatorul trebuie să asigure în România locația, resursele umane și materiale necesare desfășurarii activității de control prin teledetecție pentru cele 35 de site-uri. Prestatorul CwRS îşi desfăşoară activitatea pe baza de contract subsecvent în cadrul unui acord cadru şi are responsabilitatea efectuării controlului prin teledetecţie şi a livrării rezultatelor acestuia, pentru eşantionul de dosare selectat la control.

    Comisia Europeană a aprobat, pentru România, furnizarea unei imagini de foarte mare rezoluţie (VHR) şi a două imagini de înaltă rezoluție HR pentru fiecare zonă de control.

    Având în vedere faptul că este posibil ca nu toţi fermierii care au depus cereri de sprijin în anul 2018 să depună și în anul 2019 dar şi faptul că vor fi fermieri noi care vor depune cereri de sprijin SAPS în campania 2019, prestatorul trebuie să aibă în vedere că, după încheierea campaniei de depunere a cererilor de plată 2019 şi în funcţie de rata de neconformitate înregistrată în campania 2018, numărul de fermieri poate creşte sau poate descrește, în funcţie de numărul de fermieri controlabili eligibili, selectați pentru control în zonele acoperite de imaginile satelitare.

    Plata privind serviciile de fotointerpretare se va realiza pentru numărul de dosare controlate. Prin dosar controlat se ințelege dosar selectat la control cu verificarea tuturor parcelelor declarate de fermier (indiferent dacă parcela este sau nu solicitată la plată).

    Cum sunt selectați fermierii pentru eșantionul de control

    În conformitate cu OMADR 69/2019, în perioada 1 iunie – 1 iulie 2019, APIA stabileste eșantionul de fermieri care vor fi selectați la efectuarea controlului în teren. Regulamentele europene prevăd ca un eşantion de minimum 5 % din totalul cererilor să fie controlate efectiv pe teren.

    Aceste ferme sunt alese prin analiza de risc care se face automat prin softul utilizat. Aceste ferme sunt selectate cumulativ, atât în baza unor factori de risc (mărimea subvenţiei cerute, mărimea suprafeţei agricole, tipul de cultură etc.), cât şi în baza unui proces de selecţie aleator. Eşantionul de control de la acest punct este separat în două categorii: ferme care vor fi controlate la faţa locului şi ferme care vor fi controlate prin teledetecţie, cu ajutorul imaginilor prin satelit.

    Inspectorii APIA controlează la faţa locului sau prin teledetecţie fermele selectate şi întocmesc rapoarte de control care vor fi introduse în baza de date IACS. Este important ca fermierii controlaţi pe teren să nu refuze accesul în fermă al inspectorului APIA care efectuează controlul pe teren pentru că vor fi excluşi de la plată.

    Eşantionul de control conţine fermierii selectaţi pentru controlul pe teren, ale căror solicitări de sprijin urmează a fi verificate din punct de vedere al suprafeţelor declarate cât şi din punct de vedere al ecocondiţionalităţii şi al condițiilor de eligibilitate generale şi specifice din legislaţia naţională, al cerințelor de bază relevante măsurilor de dezvoltare rurală.

    Acesta este transmis de la nivel APIA central către APIA judeţean, în vederea pregătirii dosarelor de control şi a realizării graficului de executare a controalelor pe teren.

    În prezent, sunt identificate următoarele tipuri de controale:
    – verificare și control pe anexele 17, generate la depunerea cererilor de plată;
    – control clasic APIA;
    – control prin teledetecţie;
    – supracontrol clasic APIA – pentru dosare controlate clasic cât şi pentru dosare controlate prin teledetectie;
    – supracontrol AFIR;
    – controale pe parcelele posibil abandonate ;
    – controale pe ecocondiționalitate;
    – alte tipuri de control – pentru dosarele selectate în urma sesizărilor, autosesizărilor, contestaţii, supracontroale solicitate de alte organisme de control.

    APIA a finalizat pe 15 mai, Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2019, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 846.619 cereri, pentru o suprafața declarată la plată de 9.711.211,43 hectare.

    Potrivit unei declarații a directorului general al APIA, Adrian Pintea,  minim 5% dintre fermierii care au cerut subvenții trebuie să fie verificați anual. La acest procent, în eșantionul de control se adaugă și ”ratele de eroare” din anul anterior.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă reamintește că eșantionul de control pentru anul 2018 a inclus 73.203 de dosare selectate pentru verificare, cu un număr de 885.250 parcele, pentru o suprafață de 2.075.633 ha.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție