Creșterea animalelorŞtiri agricole

O mare fermă de porci din România și-a reluat activitatea

Vești bune: o importantă fermă din România și-a reluat activitatea! Crescătoria de porci TEBU Consult Brăila, a doua ca mărime din Europa, a ieşit din carantina impusă de pesta porcină africană (PPA) şi şi-a reluat activitatea.

Crescătoria număra în cele două ferme existente pe teritoriul judeţului Brăila, la Gropeni şi Tufeşti, peste 140.000 de porci, înainte ca virusul pestei porcine africane să pătrundă, în august 2018, în exploatații.

Chiar dacă și-a reînceput activitatea, va mai dura ceva timp până crescătoria va ajunge din nou la un efectiv de animale comparabil cu cel din 2018.

Crescătoria care aparţine SC TEBU Consult Brăila a ieşit de sub carantină. Aici au fost introduşi purcei santinelă, care au fost testaţi, iar rezultatele au fost negative, motiv pentru care restricţiile instituite în momentul confirmării pestei porcine africane au fost ridicate. S-a început repopularea, au început să-şi aducă material de reproducţie, femele, vieri. Oricum, efective destul de mici şi va dura până vor ajunge iar la întreaga capacitate“, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Brăila, Dragoş Frigioiu pentru Agerpres.

În a doua mare fermă din Brăila unde a pătruns virusul pestei porcine, respectiv SC “Romsoci” SRL Tichileşti, unde se aflau 35.000 de porci, nu s-a solicitat încă introducerea de purcei santinelă.

Niciun alt operator din exploataţii comerciale de porci nu şi-a exprimat intenţia pentru repopulare, respectiv să-şi introducă purcei santinelă, pentru a fi ridicate restricţiile. Operatorul economic dacă intenţionează repopularea ne notifică, stabilim câţi purcei santinelă introducem, în funcţie de numărul de adăposturi din ferma respectivă. Ulterior se testează şi se pot ridica restricţiile“, a explicat Dragoş Frigioiu.

În judeţul Brăila au fost eutanasiaţi peste 200.000 de porci şi au fost stinse în total 129 de focare de pestă porcină, dintre care şapte în exploataţii comerciale, în prezent mai fiind active patru focare.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!