• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Al treilea tratament la grâu ”sigilează” calitatea producției

  agrointeligenta.ro -

  Al treilea tratament la cultura de grâu este una dintre măsurile ce se impun în acest an în multe ferme din România. O practică frecventă în exploataţiile care aplică o tehnologie înaltă, al treilea tratament la păioase este impus de condiţiile agrometeorologice pe care culturile le întâmpină în ultima perioadă.

  Al treilea tratament la grâu a fost un subiect atins în cadrul evenimentului Agro Bayer Arena de la Marghita, județul Bihor, joi – 6 iunie. Specialiștii companiei Bayer le-au vorbit fermierilor despre tratamentele 1 și 2, dar și de o ultimă lucrare ce poate securiza calitatea recoltei.

  Citiți și: TRATAMENTE LA GRÂU. Tehnologia Bayer pentru protecția culturilor de cereale păioase

  ”Luna mai dina cest an ne-a adus ceva rar întâlnit: peste 200 de litri de precipitații. Este foarte mult. De aceea tratamentul trei este foarte important atât din punct de vedere al producției, cât în special din punct de vedere al calității producției. Aș vrea să vă aduceți aminte ce s-a întâmplat anul trecut, de cantitățile de cereale refuzate din cauza conținutului ridicat de microtoxine”, le-a transmis fermierilor veniți la eveniment Florin Marian, Head of Field Trial Operations în cadrul Bayer Crop Science.

  În vestul țării, la loturile de grâu ale companiei Bayer, al treilea tratament s-a făcut cu fungicidul sistemic Prosaro 250 EC în data de 28 mai, în BBCH 62. Produsul este un concentrat emulsionabil cu două substanțe active: protioconazol 125 g/l + tebuconazol 125 g/l, având rol în combaterea bolilor foliare și a fuzariozei la grâu și orz.

  ”Plusul acestui produs este timpul de repaus înainte de recoltat. Produsele de protecția plantelor înseamnă nu doar eficacitate, ci și flexibilitate și limită de reziduuri. Este un impact ce va crește de la an la an asupra fermierilor și a furnizorilor de inputuri. Produsul Prosaro, prin timpul de repaus de 35 de zile pe care îl are până la recoltare, asigură o limită de reziduuri aproape de zero în cultura de cereale”, a punctat Florin Marian.

  Citiți și: Cultura grâului: soiuri, semănat, fertilizare, tratamente, recoltare, prețuri

  Cel mai mare aport al tratamentului 3 la grâu este în combaterea fuzariozei, boală ce poate conduce la pierderi de 20% din recolta fermierului: ”Anul acesta, când nu s-a găsit cel mai bun moment pentru al doilea tratament la grâu, pierderile de producții pot fi foarte mari. Prosaro este standard pentru combaterea fuzariozei. În condițiile din acest an nu m-aș referi însă numai la fuzarioză, ci și la septoria care atacă la spicul și la alte boli”.

  Doza recomandată la aplicarea Prosaro la cultura de grâu este de 0,75 l/ha, fungicidul putând fi utilizat pentru 1-2 tratamente pe vegetație, efectuate în intervalul cuprins între începutul împăierii și începutul înfloririi. În cazul efectuării unui singur tratament, momentul optim de aplicare este la apariția frunzei stindard. Pentru combaterea fuzariozei spicelor (Fusarium spp.) se utilizează la doza de 0,9 l/ha. Se efectuează un tratament în intervalul cuprins între sfârșitul înspicării și începutul formării boabelor. Volumul de soluție necesar este de 300-400 l/ha la tratamentele terestre și 100 l/ha la tratamentele avio.

  Conform specialistului Bayer, la acest moment, Prosaro este de neegalat de alte produse din piață: ”Sporul de producție prin folosirea celui de-al treilea tratament aplicat anul trecut – care nu a fost un an atât de dificil, a fost de peste 400 kg/ha în cele două sisteme de prelucrare a solului – tehnologia clasică și minimum till. Iată că produsul vine și cu un suport bazat pe producție și pe cel de calitate„.

  La Bayer Agro Arena de la Marghita s-au prezentat și schemele folosite în tratamentul 1 și 2 la cultura de păioase. Astfel, la tratamentul 1, pe 3 martie, s-a venit cu pachetul Falcon Pro cu fungicidul Falcon Pro și erbicidul Sekator Progress. Pentru tratamentul 2 la grâu, recomandarea specialiștilor Bayer au fost insecticidele Biscaya 240 OD, Decis 25 WG și Proteus OD 110, erbicidul Atlantis Flex și fungicidele Zantara 216 EC și Aviator XPro 225 EC.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Grâul din portul Constanța – mai scump decât cel de pe Bursa de la Paris! FUNGICIDUL PRIAXOR EC pentru CEREALE: Ce spun FERMIERII care au folosit PRODUSUL BASF! Ziua Câmpului RWA: Atracția evenimentului, soiul de grâu Lennox care nu are nevoie de vernalizare

  Ultimele știri

  Legea care redeschide piețele – atacată la Curtea Constituțională! Premierul Ludovic Orban: Vrem să redeschidem piețele în spații închise! Microgranulatele – o nouă abordare pentru agricultura în schimbare!