Ştiri agricole

MINISTERUL AGRICULTURII – ANUNȚ: O NOUĂ SUBVENȚIE DIRECTĂ PE HECTAR!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltorii Rurale pregătește o nouă plată pe hectar! Potrivit unui program lansat astăzi, luni 10 iunie în dezbatere publică, statul vrea să încurajeze stimularea producției din acvacultură prin acordarea de plăți directe pe hectar. În plus, se pregătește și o subvenție ce urmează să fie plătită fiecărui pescar la nivelul salariului minim pe economie pentru 3 luni pe an.

În Programul de sprijin al producătorilor din sectorul pescăresc,care urmărește sprijinirea pescarilor comerciali şi producătorilor din acvacultură, repopularea zonelor de producție piscicolă și decolmatarea amenajărilor piscicole, este prevăzut și un sprijin pe hectar prin care se urmărește creșterea producției de pește de consum livrat pe piață.

Mai mult, în cadrul aceluiași document este prevăzută acordarea de subventii pentru fiecare pescar la nivelul salariului minim pe economie pentru 3 luni pe an din care 2 (două) luni sunt corespunzătoare perioadei de prohibiţie a pescuitului şi 1 (una) lună corespunzătoare lunii ianuarie în care pescuitul comercial nu se poate efectua datorită condiţiilor severe de iarnă.

”Desfăşurarea activitătii de pescuit comercial depinde de condiţiile meteorologice. Astfel zilele de pescuit comercial se reduc ca urmare a furtunilor, a vânturilor care generează valuri mari, a ploilor, a gerului şi instalării podului de gheaţă. Totodată, se instituie în fiecare an o perioadă de prohibiţie generală a pescuitului pentru protecţia reproducerii şi creşterii puietului cu scopul refacerii resurselor piscicole, care dureză 60 de zile”, se precizează în program.

Din aceste considerentele, se consideră că minim 3 (trei) luni pe an (25% din an) pescarii nu au nici o sursă de venituri. Ca urmare, pentru stabilizarea forţei de muncă în zonele defavorizate economic, cum este şi Delta Dunării, şi mai ales pentru încurajarea tinerilor să desfăşoare activități de pescuit comercial, măsura acordării de subvenţii pentru pescarii comerciali la nivelul salariului minim pe economie pentru 3 luni pe an, din care 2 luni sunt corespunzătoare perioadei de prohibiţie , respectiv 1 lună pentru ianuarie, este necesară şi oportună.

Costurile estimate ajung la 5.500.000 euro/an.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!