• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DAEA ÎȘI VEDE VISUL ÎMPLINIT: INTRODUCE DESPĂGUBIRILE pentru PAGUBELE CORMORANILOR!

    agrointeligenta.ro -

    Vis împlinit pentru ministrul agriculturii Petre Daea: prin instituția pe care o conduce va introduce despăgubirile pentru pagubele cauzate de cormorani. Acestea se vor achita de la bugetul de național de stat, iar între beneficiarii acestor sume se va punea număra chiar și fiica ministrului Daea, Elena-Larisa Popescu, a cărei societate Piscicultorul SA are concesionate de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) 650 de hectare de luciu de apă la Crevedia.

    În cadrul unui program dedicat sectorului pescăresc, instituția condusă de Petre Daea anunță introducerea unor măsuri de sprijin. Între acestea se numără și compensaţiile pentru diminuarea pierderilor produse de păsările ihtiofage în fermele de acvacultură. Totodată, se are în vedere acordarea de compensații pentru ”reducerea efectivelor de păsări ihtiofage la un nivel de conservare favorabil”. Banii ce urmează să fie achitați celor care au luciu de apă ar urma să fie achitați de la bugetul național, programul neavând prevăzute în acest sens finanțări europene.

    Buget propus: 18 milioane de euro/an

    Strecurate la finalul actului normativ, prevederile anti-cormorani beneficiază de ”grosul” bugetului pe care programul pescăresc îl are în vedere să fie achitat direct celor ce dețin luciu de apă. Astfel, pentru ”diminuarea pierderilor produse beneficiarilor de păsările ihtiofage în fermele de acvacultură„ sunt prevăzute 18 milioane de euro pe an, bani ce ar urma să vină ”la pachet” cu o legisțație care să permită combaterea păsărilor ihtiofage. Banii pentru compensarea pierderilor ar urma să fie achitați ”pe hectar luciu de apă productiv, diferențiat pentru bazinele pentru puiet, bazinele pentru peste de consum, dar și funcție de regiunea geografică în care se situează ferma piscicolă”.

    Fiica lui Petre Daea – 650 ha de luciu de apă concesionate de la stat

    Pe 12 februarie, o investigație a site-ului G4Media.ro arata, în exclusivitate, că fiica ministrului Agriculturii, Petre Daea, are în proprietate o fermă piscicolă de 650 de hectare de luciu de apă. Prin urmare, ar fi direct beneficiară a măsurilor ce s-ar lua împotriva cormoranilor, caz ajuns celebru după ce ministru Daea i-a alocat un întreg monolog care a lăsat lumea cu gura căscata la Bruxelles și a produs momente de stânjeneală inclusiv traducătorilor care au fost nevoiți să lucreze cu fraza ”Cormoranii au ajuns să facă baie în piscincă”.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost prezent, pe 23 ianuarie, în Comisia pentru pescuit a Parlamentului European, unde a prezentat strategia României în domeniul pescuitului pentru perioada în care deţine preşedinţia Consiliului UE. Daea a propus un plan de vânătoare pentru cormorani, în prezent specie protejată la nivelul UE, deoarece aceştia s-au înmulţit foarte mult şi distrug acvacultura.

    „Sunt o serie întreagă de restricţii care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată (…), dar sunt şi momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistenţă. A se vedea populaţiile de cormorani. Am discutat cu Vella, cu comisarul (n.r. comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit), a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulţi. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Pun în pericol un sector alternativ şi un sector complementar, alternativ pentru momentele în care nu ai acces la resurse pe o perioadă de timp ştiind elementul de prohibiţie pe care trebuie să-l păstrezi, complementar că poţi găsi în interior, în apele tale, soluţia de a creşte anumite specii care să asigure pe de o parte locuri de muncă, pe de altă parte hrană foarte bună şi iată, ca răspuns aici, o hrană sănătoasă, a se vedea interpretarea privind conceptul acesta de a păstra echilibrul şi a genera progres”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

    Peste o săptămână, într-o emisiune la TVR, Petre Daea a insistat să explice și să accentueze pericolul cormoranilor la adrese afacerilor din piscicultură. Mai mult, în prima săptămână a lui februarie, Petre Daea a postat pe Facebook un filmuleț prin care dorea să demonstreze cât de periculoși sunt cormoranii pentru că mănâncă rapid foarte mult pește. Între timp, filmulețul a fost șters.

    De precizat că viitoarele compensații pentru pagubele cauzate de cormorani vor fi plătite din banii contribuabililor, programul neavând prevăzute surse de finanțare europene, ci se va susține de la bugetul de stat prin adoptarea unei legislații naționale.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului