• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Crescător de animale, aflat într-o situație disperată: „Nu mi-am primit banii pe lapte”

    Ramona Dascălu -

    Crescător de animale, la mâna unui mare producător de produse lactate. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a fost contactată de un fermier din comuna Gemenele, județul Brăila, care susține că nu și-a mai primit banii pe laptele colectat de firma Vranlact, cunoscută în Muntenia drept un mare producător de produse lactate. Silviu Tănăsuică are de recuperat suma de 8.000 de lei, care reprezintă banii pe 5-6 tone de lapte de la cele 20 de vaci pe care le deține în mica sa fermă, și spune că se află într-o situație disperată întrucât are credite la bănci pe care nu le poate achita până nu își primește banii pe munca sa.

    „Nu mi-am mai primit banii pe lapte. Am de luat suma de 8.000 de lei de la Vranlact, o firmă care vine să colecteze laptele aici la noi în zonă. În fiecare zi ne spun alte minciuni, ba că ne dau banii azi, ba că mâine, ba că e contul blocat, ba că le-au întârziat alte plăți. Pur și simplu am intrat în faliment, nu mai avem motorină în tractoare, nu avem cu ce hrăni familia, nu avem cu ce cumpăra medicamente la animale. Le-am dat în jur de 5-6 tone de lapte, ce iau de la 20 de vaci, și nu ne-am primit banii. Ne-au oferit un preț mai mare, de 1,4 lei per litru de lapte, și așa ne-au păcălit să le dăm lor laptele, în zonă aici la noi se dă cam 1 leu pe litrul de lapte. Cu Vranlact am semnat contract pe un an de zile în luna aprilie, nu am mai lucrat cu ei până acum. Ne-au plătit laptele doar în primele două săptămâni, dar tot cu insistențe”, ne-a declarat fermierul brăilean.

    Crescătorul de vaci spune însă că nu și-a pierdut speranța că își va recupera banii, mai ales în această situație în care are mare nevoie de ei: „Dacă am văzut că nu îmi dă banii, nu am vrut să le mai dau lapte de la 31 mai. Acum dăm altundeva laptele. Eu sper să primesc banii pentru că am bănci, am făcut credit ca să îmi fac un grajd nou și un alt credit ca să îmi iau un tractor cu o putere mai mare, și am de plătit 6.500 de lei  rata la tractor și 2.500 de lei rata la creditul pe care l-am făcut pentru grajd. Deci, am 9.000 de lei de plată pe lună”.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu directorul firmei Vranlact, Daniel Cațighera, pentru a afla și poziția dânsului vizavi de această situație.

    „Fermierul are niște sume de recuperat, cu siguranță și le va recupera, avem și noi niște probleme cu încasările în momentul de față. Dânsul are o întârziere de 30 de zile. Mai sunt și alți fermieri în această situație. Întârziem cu plățile pentru că la rândul nostru întâmpinăm și noi probleme, atât cu cu încasările, cât și cu unul dintre clienții noștri foarte mari care are niște probleme la plată, și acest lucru clar se reflectă mai departe în relația cu furnizorii noștri. Dacă ne referim însă la domnul Tănăsuică și la cei din comuna Gemenele, nu vorbim totuși de o datorie foarte mare ca sumă. Este o situație în curs de rezolvare la momentul de față, undeva în cursul săptămânii viitoare cel mai probabil se va rezolva și situația dumnealor. Dumnealor au decis să înceteze colaborarea cu noi pe moment, până la remedierea situației, am înțeles punctul lor de vedere, știu că este foarte complicat, știu că au nevoie de bani ca să-și desfășoare activitatea”, a declarat reprezentantul firmei Vranlact.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!