• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • INNVIGO AGRO SE IMPLICĂ! PROTECȚIA CULTURII DE RAPIȚĂ de la SEMĂNAT PÂNĂ LA RECOLTAT!

    agrointeligenta.ro -

    Și în acest sezon, INNVIGO AGRO România se implică în participarea la evenimentele de promovare în câmp, unde sunt prezentate tehnologiile de protecție a plantelor împreună cu partenerii de distribuție.

    Astfel, în cursul lunii mai și iunie specialișii companiei sunt prezenți în toate zonele agricole ale țării la cele mai importante evenimente agricole, pe loturi demnstrative și platforme experimentale.

    Evenimentul de început al acestui sezon a fost Ziua Rapiței, organizată de AGROTEX SRL Carei, la Marghita, în cadrul fermei West Agrar, unde pe cei 70 de hibrizi și de soiuri de rapiță aparținând furnizorilor de genetică au fost aplicate mai multe tehnologii de protecție a culturilor. Innvigo a prezentat cu această ocazie portofoliul de produse și de soluții tehnologice pentru protecția cuturii de rapiță.

    Fermierii au luat la cunoștință că indiferent de condițiile climatice ale înființării culturii de rapiță din toamnă, Innvigo Agro are în portfoliu o paletă largă de erbicide care se pot aplica fie în preeemergență sau în postemergență astfel încât rapiței să îi fie asigurate condiții cât mai propice de vegetație, indiferent de momentul aplicării și de vreme.

    Pentru fermierii care doresc să anticipeze lipsa precipitațiilor în toamnă și însamânțează rapița în prima decadă a lunii august, combaterea buruienilor anuale monocotiledonate și dicotiledonate este asigurată de aplicarea în preemergență a produsului Metax 500 SC (metazaclor 500 gr/l), în doză de 2 l/ha, aplicat singur sau, în funcție de gradul de îmburuienare cu buruieni dicotiledonate anuale, se poate aplica în amestec cu Efector 360 CS (clomazona 360 gr/l) în doză de 0,33l/ha, sau cu Baristo 500 SC (napropamid 500 gr/l). Amestecul de 2-3 produse erbicide aplicate preemergent asigură combaterea unui spectru larg de buruieni anuale care îi reduce concurența buruienilor cu planta de cultură în primele faze de vegetație. Este necesară adaptarea tehnologiei de cultură prin folosirea oricărei ferestre tehnologice și aplicarea unui set de produse care să fie în concordanță cu spectrul de buruieni din sola de cultură. Fermierii care aleg această modalitate de erbicidare preemergentă a rapiței însămânțată timpuriu vor avea șanse mărite ca plantele să intre în perioada rece mult mai bine formate din punct de vedere al dezvoltării plantelor, a rădăcinii și a taliei. Aplicarea acestor produse sau amestecuri de produse se recomandă a se face în 1-3 zile dupa însămânțare.

    În postemergență, dupa răsărirea culturii, când plantele au 2-4 frunze de rapiță, fermierii care nu au aplicat erbicide preemergente pot aplica Metax 500 SC (metazaclor 500 gr/l) în doză de 1,5 l/ha, pentru controlul unor specii de buruieni anuale, iar în solele infestate cu buruieni dicotiledonate perene, cum sunt pălămida, volbura se recomandă aplicarea produsului Major 300 SL (clopiralid 300 gr/l) în doză de 0,3l/ha ( BBCH 50 ).

    De asemenea, în portofoliul companiei se regăsește și o solutie complexă de combatere a buruinilor anuale, această problemă rezolvându-se cu produsul Zorro 300 SL (picloram 300 gr/l), care controlează cu succes turița, ciulinul, albăstreaua și mușețelul de câmp.

    Stabilirea tehnologiei de combatere a buruienilor dicotiledonate anuale și perene este determinată de gradul de infestare cu buruieni a solelor pe care se însămânțează rapița, precum și a plantelor premergătoare. În general, rapița urmează în rotație după culturi de cereale, unde în funcție de utilajele folosite la recoltat există riscul apariției samulastrei de cereale, odată cu apariția primelor precipitații. Combaterea samulastrei de cereale precum și a buruienilor monocotiledonate anuale și perene se efectuează prin aplicarea unui graminicid specific Buster 100 EC (quazilofop etil 100 gr/l) în doză de 0,3-0,5 l/ha, iar pentru perene cu o doză de 1-1,5l/ha.

    În acest mod, prin aplicarea unei metode de combatere completă a buruienilor se asigură culturii de rapița o mai bună dezvoltare a plantelor, folosirea la maximum a nutrienților aplicați în toamnă, precum și premisele unei recolte ridicate.

    Pentru combaterea bolilor și regularizarea creșterii, în palmaresul Innvigo sunt și produse fungicide și regulatori de creștere care răspund oricăror nevoi tehnologice ale fermierului, ce se adaptează după tehnologia aplicată în fermă.

    Regulatorul de creștere Invister pentru rapița semănată devreme

    Este bine de știut că o rapiță care este semănată în cursul lunii august, care are condiții optime de vegetație, precum și precipitații după răsărire va ajunge să dezvolte o vegetație luxuriantă și o creștere excesivă în perioada toamnei, fapt care necesită folosirea unui regulator de creștere pentru limitarea creșterii înainte de
    intrarea în iarnă. Această operație se poate face cu succces prin aplicarea produsului Invister 300 SL (mepiquat clorura 300gr/l) în doză de 0,6l/ha în amestec cu fungicidul Zizan 500 SC (tebuconazol 500 gr/l) în doză de 0,4l pentru a asigura și protecția maximă a plantelor împotriva atacului de patogeni care se instalează încă din toamnă.

    Culturile de rapiță care sunt semănate mai târziu și care suferă în perioada răsăririi și intrării în iarnă de stres hidric nu necesită această verigă de regularizare a creșterii, ci din contră trebuie să le asigurăm tinerelor plante un stres cât mai redus, dar este necesar să le asigurăm și o protecție împotriva patogenilor de toamnă – care se efectuează printr-un tratament cu fungicidul Dafne 500 SC (difenoconazol 250 gr/l) în doză de o,6l/ha.

    Pentru un tratament complex, aplicat atât toamna cât și primăvara, protecția culturii se poate efectua și cu fungicidul Kier 450 SC (difenoconazol 125 gr/l+ tebuconazol 125 gr/l +azoxistrobina 200 gr/l), acesta fiind cel mai noi fungicid omologat, produs care conține 3 substanțe active, cu moduri diferite de acțiune, însă acționează sinergic pentru protecția culturilor de rapiță și cereale. Doza de utilizare pentru fungicidul Kier 450 SC este 0,9-1 l/ha.

    Protecția împotriva insectelor este realizată cu produse insecticide cu spectru larg de combatere și acțiune de contact sau sistemică în funcție de momentul aplicării și daunătorii țintă care pot ataca plantele de rapiță pe întreaga perioada de vegetație.

    În toamnă, aplicăm produse de contact pentru combaterea gărgăriței, afidelor și a muștelor cu produse de contact cum ar fi Delcaps 050 CS (deltametrina 50 gr/l) în doză de 80 -100 ml/ha sau Delmetros 100 SC (deltametrin 100 gr/l) în doză de 50 ml/ha sau Pyrifos 480 EC (clorpirifos 480 gr/l) în doză de 0,6l/ha. Primăvara, după pornirea în vegetație, combaterea dăunătorilor este efectuată cu produsul sistemic Apis 200 SE (acetamiprid 200 gr/l) în doză de 0,125-0,2 l/ha.

    Nu trebuie uitată nici nutriția foliară a plantelor care vine în suplimentarea fertilizărilor de bază cu produse specializate pentru cultura de rapiță, respectiv Macoreco (fertilizat lichid cu ZN acetat), îngrășământ care aplicat în primele faze de vegetație dezvoltă formarea sistemului radicular și creșterea masei rădăcinilor,
    crește rezistența la frig și secetă cu efect stimulator asupra întregii plante, Fertisilinn (fertilizant lichid cu SI,B, CU,MO,ZN) care în urma aplicării accelerează formarea clorofilei și intensificarea proceselor de fotosinteză cu acțiune de tonifiere a plantei pe perioada de stres climatic, Navu forte (nanotehnologie cu macro și
    microelemente N.K, Ca, Mg,Cu, Fe, Mn, Mo,) pentru fertilizarea foliară corectă a plantelor și corectarea deficiențelor de nutriție.

    Tehnologia culturii de rapiță a fost prezentată și în zona de vest a țării la membrii Cooperativei Banat Agro Vest.

    Toate aceste produse se împletesc și se compun într-o tehnologie completă pentru protecția maximă a culturii de rapiță astfel încat fermierul să poată fi sigur că va avea o cultură cu producții ridicate, de 3-5 t/ha.

    INNVIGO AGRO este unul dintre producătorii de produse de protecție a plantelor, care prezintă cea mai completă tehnologie de protecție a culturilor de rapiță, indiferent de variația evenimentelor meteo sau strategiei pe care fermierul o adoptă în ferma sa.

    Soluți complete la costuri corecte ! Innvigo – better chemistry!

    George Roiban

    Director Marketing& Dezvoltare INNVIGO AGRO ROMÂNIA


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare