Fermier dezamăgit: ”Domnul ministrul Daea nu mai e interesat de problemele noastre!”
Ramona Dascălu -Ministrul Agriculturii Petre Daea nu mai este interesat de problemele cu care se confruntă fermierii din România, afirmă un crescător de vaci de carne din România. Aceasta a simțit pe propria piele această atitudine a ministrului Daea care, aflat pe lista miniștrilor remaniabili, se arată prea ocupat cu plimbările externe și pasează problemele fermierilor către instituțiile subordonate, aceleași care deja le-au închis ușa în nas fermierilor.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO revine cu noutăți în cazul crescătorului de vaci Salers, din comuna Buciumi, județul Sălaj, care nu poate beneficia de Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) din cauză că la noi în țară nu există o Asociație care să conducă Registrul Genealogic pentru această rasă, care să-i elibereze adeverința necesară pentru subvenție.
În trecut, ministrul l-a sunat și s-a rezolvat problema. Acum…pauză!
În urmă cu două săptămâni, când Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris pentru prima dată despre necazul femierului Radu Husău, acesta aștepta un răspuns de la Ministerul Agriculturii, în care își pusese toată încrederea și spera să-i aducă rezolvare problemei sale. Între timp, sălăjeanul a primit răspuns de la minister, dar din păcate nu este cel la care se aștepta. Deși anul trecut însuși ministrul Agriculturii Petre Daea s-a implicat în soluționarea problemei crescătorului de vaci Salers, iată că de data aceasta ministrul Daea nu s-a mai arătat interesat de impasul în care se află fermierul din Sălaj, a cărui problemă, din câte se pare, a fost rezolvată anul trecut doar temporar. Așa se face că ministerul a pasat petiția către Agenția Națională pentru Zootehnie, aceiași care l-a refuzat deja pe crescătorul de animal. Și de data aceasta, directorul general al ANZ, Constantin Viziteu, i-a transmis crescătorului că își menține poziția inițială, adică aceea de a-l trimite să-și înscrie animalele la o Asociație din străinătate.
Fermierul a trimis petiție la MADR, răspunsul i-a venit semnat de ANZ
În ciuda faptului că fermierul a petiționat Ministerul Agriculturii, răspunsul nu i-a venit semnat de la un responsabil din Minister, ci, culmea, tot de șeful ANZ. Adică aceeași instituție care l-a trimis ”la plimbare” de la bun început.
„Mi-a venit răspunsul de la minister, dar de data asta petiția de la cabinetul ministrului a ajuns la Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) și tot ei mi-au dat răspunsul. Au spus că își mențin poziția inițială, că în România nu se poate și să îmi înscriu animalele în altă țară. Deci, Ministerul Agriculturii doar a pasat petiția la ANZ. Anul trecut, în 2018, am trimis tot așa, mai întâi la ANZ și nu a vrut să rezolve, după care am trimis la minister și atunci m-a sunat într-o dimineață domnul ministru Daea, i-am explicat ce problemă am și mi-a spus că promite că în ziua aia se rezolvă și într-adevăr în jur de ora 12.00 m-au sunat oameni de la ANZ cu care discutasem de un an de zile de aceeași problemă și mi-au spus: „Sigur că se rezolvă. Nu știați că noi tot timpul vă sprijinim”, și așa s-a rezolvat. Anul ăsta cred că lucrurile au stat altfel și din cauza instabilității politice, că pleacă că nu pleacă din funcție, atunci domnul ministru era cumva la început de drum, cu entuziasm, iar acum probabil a fost mai puțin interesat de problemele cu care se confruntă fermierii”, a declarat crescătorul de vaci Salers, Radu Husău pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Fermierul spune însă că nu se lasă și va mai trimite încă o petiție la minister și speră că de această dată să primească un răspuns chiar de la aceștia: ”În continuare, eu vreau să trimit încă o petiție la minister, să mai încerc odată. Problema mea este împărțită în două practic. Legea subvențiilor este dată de minister, ei spun rasele subvenționate, apoi vin condițiile, și una dintre condiții este să existe adeverință de la asociația care menține registrul de rasă, și în cazul în care nu există asociația respectivă, se pasează problema. ANZ-ul spune să se modifice legea subvențiilor că ei nu pot face registrul, iar ministerul zice să ne adresăm la ANZ. Deci cumva ministerul trebuie să îmi dea un răspuns, în cazul animalelor care sunt cu pedigree din Franța, care sunt aduse deja sau dacă mai aduc, cum pot să le înscriu la subvenție?„, este întrebarea la care fermierul din Sălaj speră că va primi totuși un răspuns direct de la Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea.
Crescătorul, sunat de europarlamentarul Daniel Buda, nu de ministrul Daea
Crescătorul de vaci Salers nu a stat cu mâinile în sân în tot acest timp în care ministerul Agriculturii i-a ignorat problema. Acesta susține că i-a trimis o petiție și europarlamentarului Daniel Buda: „Am mai adresat o petiție și domnului Daniel Buda, care după publicarea articolului în Agrointeligența m-a sunat și i-am explicat cu ce mă confrunt, pentru că ANZ se ascunde după un regulament european pentru că nu cred că scopul regulamentului este defavorizarea rasei Salers în România”.
Problema devine internațională
De asemenea, fermierul mai spune că intenționează să prezinte situația cu care se confruntă și domnului Harri Felin, președintele Federației Internaționale Salers: „Cei de la Federația Internațională Salers au spus că nu este corect ce se întâmplă și că vor să se implice și ei, să abordeze și ei oficialitățile și să întrebe de ce rasa asta nu este acceptată în România”.
Curg comunicatele cu ”plimbările” externe ale ministrului Daea
În timp ce fermierii, la fel ca și crescătorul de Salers, reclamă probleme, aspecte din legislația națională ce le blochează accesul la fonduri europene, la subvențiile venite de la Uniunea Europeană, de la Ministerul Agriculturii ”curg” comunicate despre vizitele externe al ministrului Petre Daea. Doar în ultimele cinci zile, Biroul de Presă a transmis nu mai puțin de patru comunicat de presă cu ”reușitele” lui Daea în afară. Lesne de înțeles că acestea nu au îmbunătățit cu nimic viața fermierului român, la fel cum nu s-a schimbat cu nimic situația din agricultură nici din ianuarie încoace, de când ministrul Daea a făcut naveta București-Bruxelles și retur.
Ministrul Daea, foarte preocupat de situația…din Africa rurală!
Cât despre ”plimbări„ și eficiența lor, de precizat că din cuvântările lui Daea lipsesc problemele din România – poate nu le mai cunoaște, șeful MADR arătându-se mai preocupat de relația cu Africa și de ”importanța activității comune în cadrul Grupului de lucru pentru Africa rurală, precizând că angajamentul politic față de activitatea grupului și procesul planificat de monitorizare vor ajuta la transpunerea recomandărilor în acțiuni concrete pe teren”. Deci dacă vorbim despre acțiuni ”în teren”, după evenimentul de vineri, ne așteptăm că ministrul Daea să ne trimită un comunicat tip ”vedere” direct din Africa rurală. Poate află acolo cum să rezolve și problema rasei Salers din România…