EDITORIAL. Ministrul Agriculturii trebuie să fie Fermier!
Vlad Macovei -Dragi fermieri, nu credeți că a venit vremea să fiți reprezentați de unul de-al dumnevoastră? Să nu mai trebuiască să fiți la mâna unui politician, fie el și specialist în agricultură, dar care să nu fi trăit viața grea și plină de responsabilități a unui proprietar de fermă din România? A venit timpul să spunem lucrurilor pe nume: Ministrul Agriculturii trebuie să fie Fermier!
Consider că a venit momentul ca forțele politice din România, adică principalii decidenți și lideri, să semneze un Acord Național care să prevadă un lucru clar, simplu și extrem de necesar: viitorii miniștri ai agriculturii, indiferent de partidul care va avea portofoliul respectiv, să fie sau să fi fost, obligatoriu, fermieri. Adică să fi avut în perioada de după integrarea în UE, o activitate de producție, ca persoană fizică sau juridică, în sectorul vegetal sau zootehnic.
Legat de oportunitatea acestui Acord Național, Grupul Agrointeligența va demara o campanie națională, extinsă, de consultare a fermierilor români iar apoi, cu petiția respectivă să mergem la președinții partidelor parlamentare din România pentru a-i convinge să implementeze această decizie care va avea un impact fantastic asupra sectorului agro-alimentar.
Nu contează dacă are o fermă mai mare sau mai mică, dacă activează în cultura mare sau în horticultură, dacă are sau nu animale, dacă e ardealean sau regățean. Important e să fie fermier adevărat, care să beneficieze de respectul și încrederea dumneavoastră. Sigur, va trebui să o joace politic, să aibă sprijin, dar asta cred că se poate realiza. Vă pot da niște exemple: Alexandru Stănescu de la PSD sau Vasile Iliuță de la PNL pot fi niște excelenți miniștri care să bifeze criteriul apartenenței la breasla fermierilor. La fel, George Cățean de la USR-PLUS. De asemenea, fermieri puternici precum Dimitrie Muscă, Gheorghe Albu, Nicolae Sitaru, Emil Dumitru, Nicușor Șerban sau Gelu Scutaru pot oricând să obțină mandatul de ministru dacă vor avea sprijin politic. Și înclin să cred că vor ști cum să-l obțină, dacă acest Acord Național va fi aplicat. Atenție, vorbim doar de niște exemple, nu sunt propunerile mele. Pot face repede o listă a potențialilor miniștri care sunt și fermieri și care ar număra 40-50 de nume. Oricare dintre aceștia va face o treabă excepțională, vor fi responsabili și corecți în fața colegilor lor.
Sigur, veți spune, nu cumva respectivul va încerca să tragă pentru afacerea lui din scaunul de ministru? Va avea simpatii și antipatii? Va deveni un mic dictator plin de aroganță? Evident, acest risc există. Dar nu este mai mare decât există în prezent. Ministrul Daea nu împarte lumea în prieteni și dușmani politici? Nu face doar ce vrea, animat de o autosuficiență înfiorătoare? Nu e un mic dictator peste structura ministerului și din teritoriu? Nu se răzbună? Nu face jocuri politice? Nu își îmbogățește camarila? Prin urmare, nu are cum să fie mai rău din acest punct de vedere. Ba îndrăznesc să spun că va fi mai bine. Un fermier responsabil și onorabil va înțelege că riscul de a juca incorect este extrem de mare. În zona organizațiilor de fermieri, un lider s-a crezut un mic dumnezeu pe tarla și nu a sfârșit prea bine. Mă refer la partea de reprezentare publică. Așadar, cred că, deși riscul nu dispare, un fermier va fi mult mai de bună-credință decât un politruc-agronom care nu vrea decât să își servească șeful de partid și complicii politici.
Un fermier care știe ce înseamnă să ai probleme cu subvenția, cu banca, cu prețurile și piața, cu legislația și reglementările, va ști și își va dori să lupte mai mult decât un expert din zona politică pentru ca agricultorii să o ducă mai bine și să fie tratați corect și cu respect. Sigur, experții pot și trebuie să fie consilieri, secretari de stat, directori de direcții, este foarte bine. Își pot aduce contribuția. Dar ministrul, cel la care se raportează fermierii, cel care este imaginea agriculturii în Guvern și în UE trebuie, cred eu, să fie un fermier respectat, priceput, patriot și cinstit.
Campania noastră “Ministrul Agriculturii trebuie să fie Fermier!” va avea câțiva pași clari: o informare a fermierilor prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO și a emisiunii “Forța Fermierilor cu Vlad Macovei” despre ce vrem să facem. Apoi vom prezenta și dezbatele argumentele pentru care un asemenea Acord Național trebuie implementat. Prima etapă a campaniei noastre “Ministrul Agriculturii trebuie să fie Fermier!” se va finaliza cu un sondaj de opinie național în care fermierii vor putea vota și, de asemenea, vor putea semna o petiție în acest sens adresată președinților de partide parlamentare din România. A doua etapă va avea ca scop implementarea unei decizii legate de acest Acord Național, și despre aceasta vom vorbi pe larg în săptămânile viitoare. Până una alta, trebuie să vă decideți, sunteți alături de noi în campania “Ministrul Agriculturii trebuie să fie Fermier!”, credeți că putem schimba modul în care se face politică pentru fermieri?
PS: Ministrul Daea are șansa unică de a rămâne cu un mandat pe plus la cârma Ministerului Agriculturii dacă va susține acest demers. Dacă se va agăța de scaun și nu va pune umărul pentru ca doar fermierii să ocupe funcția de ministru al agriculturii de acum înainte, atunci salutul de respect pe care vi-l dă de fiecare dată când vă vorbește, dragi fermieri, este, de fapt, doar o vorbă goală, o vrăjeală fără de rușine. Un om care părea că ține cu dumneavoastră dar care, de fapt, nu dă doi bani pe dumneavoastră, nu consideră că sunteți demni de a fi egalii lui. Domnule Daea, mingea este în terenul dumneavoastră!