• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Campania de recoltare a început…și nu prea! Unde și cum se recoltează la acest moment

    Ramona Dascălu -

    Campania de recoltare a început și nu prea! Din cauza ultimului val de ploi, fermierii sunt nevoiți să mai amâne secerișul cu câteva zile. Cei mai norocoși agricultori au reușit însă să strângă orzul de pe câmp și pregătesc campania la grâu sau la rapiță. Am putea spune că în fiecare fermă, situația se prezintă diferit!

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu mai mulți fermieri ce lucrează terenuri din diferite regiuni ale țării. Vă putem spune astfel, în linii mari, că în timp ce în unele zone din țară campania de recoltare se află în plină desfășurare, în unele locuri agricultorii mai au de așteptat și două, chiar trei săptămâni, până să intre la recoltat.

    Deși Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a transmis în urmă cu 10 zile că fermierii din județele Constanța și Ialomița au dat startul campaniei de recoltat la orz și orzoaică, situația la nivel național este departe de a fi ”uniformă”. În unele județe din Moldova fermierii preconizează că abia după 15 iulie pot începe recoltarea la orzoaică, deci cu un decalaj de o lună de zile față de cei din sudul țării.

    Fermierul Ion Olteanu așteaptă să se mai usuce grâul

    În zona de sud a țării, Ion Olteanu, fermier care lucrează terenuri agricole în Giurgiu, Ilfov, Teleorman sau Dâmbovița, ne-a declarat că a terminat de recoltat orzul, iar în acest moment se află în stand-by din cauza precipitațiilor: „Am recoltat orzul până acum, așteptăm la orzoaică, dar a plouat și e umed. Ne rugăm să nu mai plouă că se îngroașă gluma. La soiul de grâu Avenue facem probe și încă nu este gata. Ar fi trebuit zilele acestea să intrăm la recoltat, dar se anunță iar ploi. Am tot sperat că fiind o primăvară ploioasă acum la recoltat media precipitațiilor ar fi trebuit să fie foarte scăzută în timpul recoltatului prin legea compensației, dar încă plouă…Recoltatul o să dureze cel mai probabil în jur de trei săptămâni pentru că noi punem eșalonat pe soiuri, pe hibrizi ca să nu avem o presiune mare pe recoltat”.

    Administratorul grupului de ferme Agromadcrops are de gând să recolteze și rapița în 3-4 zile, dar la fel, totul depinde de starea vremii: „La rapiță suntem în aceeași situație, în 3-4 zile intrăm la recoltat și ne rugăm să nu plouă”. La orz, Ion Olteanu s-a închis la 6,57 tone la hectar în acest an, mărturisind că rezultatul este unul bun având în vedere că la începutul anului a avut gândul să întoarcă suprafața din cauza gradului mic de răsărire.

    Grâul nu s-a copt încă în vestul țării

    În vestul țării, la Arad, în acest moment se fac probe și cel mai probabil se va intra la recoltat peste o săptămână.

    „Încă nu intrăm la recoltat, azi noapte am avut o ploaie de 25 de litri pe metru pătrat, dar nu neapărat din cauza vremii nu intrăm ci că încă nu sunt coapte, mai au nevoie de o săptămână. Prima dată o să intrăm la rapiță, cel mai probabil, dar oricum facem probe și la grâu și la rapiță și așa o să vedem…Nu estimăm niște producții bune nici la rapiță și nici la grâu, la grâu nu avem densitate pentru că în primele luni ale anului nu a plouat”, a declarat fermierul Dan Herțeg pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Și cunoscutul fermier Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial de la Curtici, va intra în campania de recoltat de săptămâna viitoare: „De săptămâna viitoare o să intrăm la recoltat. La grâu nu o să intrăm până în jurul datei de 5 iulie pentru că nu e copt încă. A fost rece toată primăvara și nu făcut suma gradelor de temperatură. La rapiță o să intrăm la recoltat săptămâna viitoare”.

    Inginerul Dimitrie Muscă așteaptă o producție de 3.000-3.500 de kilograme la hectar la rapiță și între 7.000 și 7.500  de kilograme la hectar la grâu.

    Ardealul mai așteaptă o săptămână

    În Ardeal, la limita județelor Mureș și Alba, încă nu s-a început campania.

    „Cam într-o săptămână o să încep la rapiță, și după aceea grâul. Producția nu cred că o să fie prea bună din cauza secetei pe care am avut-o în toamnă și în primăvară. Cam pe 15-20 iulie ar trebui să terminăm cu recoltatul”, a declarat Valentin Mărginean, administratorul Klaus Agrar SRL din Adămuş pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Start de probă lângă București

    Aproape de București, în județul Ilfov, încă se fac probe pentru a afla dacă este bine să se intre la recoltat sau nu. „Acum doar ce am venit pe câmp să facem o probă la grâu, noi nu avem orz. Băgăm combina să vedem, după-amiază știm dacă e uscat sau nu, și dacă e uscat de mâine începem”, ne-a spus fermierul ilfovean Ilie Dan.

    În sudul țării, la Giurgiu, fermierul Biță Racman a intrat de curând la recoltat: „Doar ce am intrat la recoltat, am început cu orzul și cu rapița”.

    Fermierul Gheorghe Lămureanu a terminat cu orzul. A trecut la grâu

    La Constanța s-a terminat deja de recoltat orzul și mazărea, și de două zile s-a trecut la grâu. „Am terminat de recoltat orzul și mazărea și am intrat la grâu de două zile. Sunt uscate ca la microunde pentru că nu a plouat deloc.  La orz am făcut undeva la 6.000 de kilograme pe hectar comparativ cu anul trecut când am făcut 9600”, susține ing. Gheorghe Lămureanu.

    Din cauza lipsei de precipitații, fermierul constănțean se teme însă de soarta celorlalte culturi care vor fi recoltate în toamnă: „Rapiță nu mai am că am întors-o pe toată și am pus floarea-soarelui, care acum și ea se află în mare pericol. Dacă nu plouă în două săptămână există pericolul să se usuce și ea”.

    La ferma lui Gelu Scutaru nu s-a intrat cu combinele în câmp

    În Vrancea, campania de recoltare la orz și rapiță s-a întârziat din cauza polilor abundente din ultima perioadă. „Din cauza vremii s-a întârziat și nu sunt încă întrunite condițiile pentru recoltat. O să începem recoltatul spre sfârșitul săptămânii, mai întâi cu orzul și pe urmă rapița”, ne-a declarat fermierul vrâncean Gelu Scutaru, administratorul Comcereal Focșani.

    Campanie mai întârziată în zona Moldovei

    În zona Moldovei nu s-a început încă recoltatul și nici nu va începe prea curând. „Cam peste o săptămână o să intrăm la recoltat. Deocamdată nimeni nu recoltează aici în zonă. O să intrăm mai întâi la orz, apoi la rapiță și grâul undeva după 10-15 iulie”, a spus Vasile Iacob, de la TCE 3 Brazi.

    Aceleași planuri are și fermierul Vasile Pop-Silaghi, din județul Neamț: „La rapiță o să intrăm cam peste trei săptămâni, după aceea la orzoaica de primăvară, după 15 iulie încolo, și grâul tot așa”.

    Până la recoltat însă, fermierul nemțean susține că sunt în pericol culturile din cauza fenomenelor meteo extreme din ce în ce mai dese: „Tocmai vin de pe câmp și de la grindina de aseară toate culturile sunt afectate, e al treilea val de daune în zona noastră. Și ploile torențiale de scurtă durată, cu cantități foarte mari de apă de 30-50 litri pe metru pătrat afectează foarte mult pentru că avem teren în pantă, sunt scurgeri foarte mari, aluviuni, ruperi de tarlale, de parcele…Nu putem spune că vor fi producții mici, dar calitatea va avea foarte mult de suferit și să vedem dacă vom reuși să recoltăm pentru că dacă până acum grindina și ploile torențiale au afectat în mai mică măsură pentru că erau culturile în plină vegetație și existau posibilități de revenire, de acum dacă se întâmplă un fenomen din acesta totul înseamnă pierdere”.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial