• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Livadă de un milion de euro, distrusă de vecinul care a erbicidat cu avionul

    agrointeligenta.ro -

    Livadă de pomi fructiferi, distrusă din cauza unei erbicidări făcute de fermierul care lucrează terenurile învecinate. Exploatația pomicolă de cireși și de peri a fost înființată cu fonduri europene, iar investiția ar fi fost compromisă după ce agricultorul ce deține sola vecină a stropit din avion cu erbicid puternic. Cazul a fost documentat și prezentat de reporterii Adevărul. 

    Irina Daniela Florea este administratorul unei ferme pomicole, SC Agro Vision, situată în extravilanul comunei băcăuane Damieneşti, pe care a înfiinţat-o anul trecut, cu bani europeni, în cadrul unui proiect de peste 5,1 milioane de lei.

    Plantaţia de 10 hectare de pomi fructiferi, respectiv 6,55 ha de cireş şi 3,28 ha păr, a fost însă compromisă total, din imprudenţa vecinului de fermă care cultivă cereale.

    Pe 17 octombrie anul trecut, societatea AICBAC cu 1.500 de hectare, condusă de Răzvan Horoi, fiul patronului Agricola Bacău, a împrăştiat din avion un erbicid foarte puternic, pentru a forţa uscarea porumbului şi a-l recolta mai devreme.

    Fiind final de sezon, efectele asupra pomilor nu au fost vizibile, mai ales că proprietara livezii nu avea cunoștință de stropierea efectuată de fermierul vecin. Abia în primăvară s-a putut observa problema întrucât livada n-a mai intrat în vegetație.

    Îngrijorată, proprietara livezii a apelat la specialiști care au luat probe care, la analiza de laborator, au indicat prezența erbicidului. ”Am anunţat Primăria Damieneşti şi am depus o plângere la IPJ Bacău”,  a declarat Irina Daniela Florea.

    La nivelul judeţului Bacău a fost formată o comisie compusă din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Fitosanitare-Oficiul Fitosanitar Bacău, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău, Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Bacău şi reprezentanţi ai administratorii plantaţiei. Practic, specialiştii acestor instituţii nu au făcut decât să recunoască printr-un proces verbal gradul de afectare al livezii, din cauza folosirii erbicidului amintit.

    “Prin incizii efectuate de specialistul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Bacău, începând de la nivelul solului, pe trunchi şi pe axul pomilor, din 5 în 5 cm s-a observat că ţesuturile erau încă verzi, fapt ce confirmă excluderea fenomenului de îngheţ. Gradul de afectare al livezii de cireş este de 100%, cu excepţia pomilor înlocuiţi,  aproximativ 820 de pomi. Livada de păr în suprafaţă de 3,28 ha prezintă următoarele: toţi pomii au simptome clare de fitoxicitate. Toată suprafaţa plantaţiei de păr este afectată de simptomele menţionate”, se arată în procesul verbal de constatare al instituţiilor amintite mai sus.

    Cât priveşte acţiunea aeriană din toamna anului trecut, Daniela Florea a descoperit că există un grav vid legislativ, în sensul că nu a găsit nici un fel de aprobare pentru zborul respectiv: “Operatorul de zbor nu avea nici măcar autorizaţie pentru zborul respectiv de la ROMATSA, pentru a se ridica de la sol, având obligativitatea depunerii unui plan de zbor şi a deţinerii unei asigurări pentru pagube produse terţilor. De asemenea, nu avea aprobare nici pentru folosirea islazului comunal de la Filipeşti, Bacău, de unde a decolat/aterizat”.

    Irina Daniela Florea ne-a spus că a luat legătura şi cu administratorul plantaţiei de porumb care a împrăştiat erbicidul, care a recunoscut acţiunea din toamna trecută şi care a dat semne că vrea să rezolve pe cale amiabilă problema apărută.

    “Când i-am transmis că prejudiciul este de fapt valoarea proiectului  pe fonduri europene, nu a mai reacţionat în nici un fel”,  a spus Daniela Florea, care ştie, fără să fi fost informată în acest sens, că vinovatul a fost amendat cu doar 3.000 de lei. Am încercat să luăm un punct de vedere în acest caz şi lui Răzvan Boroi, patronul firmei agricole care a dispersat accidental Glofosaul şi în livada vecină terenului său, dar acesta a refuzat. “Îmi rezerv dreptul de a vorbi despre acest caz doar cu instituţiile statului”,  a declarat acesta pentru Adevarul.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații