Credit cu subvenția APIA. Lista băncilor care au convenții semnate cu agenția de plăți
agrointeligenta.ro -Lista băncilor de la care fermierii pot obține credite în baza adeverinței pentru subvențiile APIA din Campania 2019. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat eliberarea de adeverințe pentru credite începând cu 24 iunie iar fermierii pot solicita acest document obligatoriu cerut de băncile colaboratoare. În prezent însă sunt patru entitități de credite care nu au înapoiat la APIA documentele semnate pentru a putea începe colaborarea.
Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat în premieră pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO care este lista ”la zi” a băncilor care au returnat către agenția de plăți convenția de colaborarea pentru creditele agricole. Fermierii pot alege din 20 de bănci interesate să ofere credite în baza subvențiilor din Campania 2019 iar până în prezent 14 entități de împrumut au înapoiat convențiile de colaborarea.
”Avem o listă de 14 bănci din 20 care au ridicat de la noi convenția iar fermierii pot cere credite imediat. Noi am trimis în teritoriu lista cu aceste bănci disponibile. Și celelalte 6 în 2-3 zile intră pe flux”, a explicat șeful APIA pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt băncile de la care puteți cere credite în prezent dar și cele pentru care ma aveți de așteptat câteva zile.
Convenții semnate de APIA, bănci și Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA și transmise în teritoriu: Banca Comercială Română (BCR), BRD Groupe Société Générale, CEC Bank, Creditcoop, Exim Bank, First Bank, Goodbee, Libra Internet Bank, Intensa, OTP Bank, Raiffaisen Bank, Patria Bank, Banca Transilvania și Unicredit.
Convenții semnate la nivel APIA și ridicate de bănci spre semnare: Alpha Bank, Banca Feroviară, Exim Bank, OTP Bank (convenția cu Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii SA – IFN n.r), Procredit și Unicredit (convenția cu Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA n.r).
De precizat că în acest an APIA a reușit să demareze campania de eliberarea a adeverințelor cu câteva zile mai devreme față de anul trecut dar și să mărească numărul instituţiilor bancare și non-bancare colaboratoare de la 16 la 20. În plus, fermierii ne-au semnalat că sunt și funcționari ai băncilor mai ”conștiincioși” care i-au contactat pe agricultori de acum o săptămână să le reamintească faptul că pot beneficia de credite și în acest an.
Reamintim că potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2019 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă – M10, M11, M13.
De asemenea, prin adeverinţă se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafaţa determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenţiei, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenţiei și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinţei, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Valoarea creditului va fi de până la 85% din valoarea sumei calculate conform adeverinţei eliberate de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.
Reamintim fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condiţiilor în care se vor încheia convenţiile dintre instituţiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate de instituţia noastră în baza adeverinţelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.
În ce privește comisioanele practicate de instituţiile finanţatoare, APIA atrage atenţia fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanţarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităţilor curente, să analizeze cu atenţie sporită soluţiile de finanţare propuse de instituţiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalităţile de finanţare care răspund cel mai bine necesităţilor proprii.
IMPORTANT: Dacă întâmpinați probleme în obținerea adeverinței de la APIA pentru creditul-punte, vă rugăm să ne contactați pe e-mail redactia@agrointel.ro sau la telefon 0744.311.359 (număr cu tarif normal).