• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cicada Metcalfa pruinosa: Soluții de combatere fără chimicale sau cu insecticide

    agrointeligenta.ro -

    Metcalfa pruinosa sau cicada meliferă – un dăunător greu de combătut! La prima vedere pare un puf alb însă o studiere mai atentă a plantelor arată invazia de mici dăunători, de cicade, care invadează și în acest an grădinile și livezile. Metcalfa pruinosa este cicada meliferă de care cu greu scăpați și care se extinde rapid la toate plantele. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă spune ce soluții de combatere fără chimicale se pot aplica, dar și ce insecticide vă ajută să scăpați de ”puful alb”.

    Metcalfa pruinosa este un dăunător relativ nou în România, fiind semnalată pentru prima dată în anul 2006-2007, în zona Constanța și ulterior, în 2012, în vestul țării, la Timișoara. Dăunătorul își are originea în America de Nord  – în anul 1830 a fost atestat primul atac al cicadei. La nivelul Europei, plantele acoperite de puful alb au fost semnalate prima dată în 1979, în Italia și în Austria, după care s-a răspândit ajungând și la noi.

    Se presupune că în România, cicada meliferă a ajuns fie odată cu importurile de plante ornamentale aduse din Italia, fie pe filieră sudică, întrucât dăunătorul a fost semnalat înainte, în 2006, în Bulgaria.

    În acest an, Metcalfa pruinosa este semnalată în mai multe județe, cu un atac puternic pe Ilfov și București, dar și în zona Moldovei – Iași, Galați, și mai jos, în localități din Brăila.

    Cum arată Metcalfa pruinosa – cicada meliferă

    Aspectul cicadei este similar la femele și masculi, sexele fiind greu de diferențiat. Adulții sunt de foarte mici dimensiuni – circa 7-8 milimetri, chiar mai puțin, fiind greu de observat dacă nu studiați cu atenție plantele.

    Aspectul dăunătorilor este caracterizat de faptul că au corpul acoperit de o secreție ceroasă de diferite culori, de la brun la cenușiu. Aripile anterioare au marginea externă aproape dreaptă, cu apexul şi tornusul aproape simetrice. În partea bazală prezintă două pete negricioase caracteristice.

    Prezintă o singură generaţie pe an şi cinci stadii larvare de dimensiuni diferite. Ultimul stadiu larvar are circa 4 mm lungime (fără a lua în considerare filamentele cerate), culoare verde palid şi ochi roşii. Celelalte generații de larve au culoare albă și sunt greu de observat din cauza secreției ceroase ce le acoperă.

    Cicada meliferă iernează sub formă de ouă

    Cicada meliferă iernează sub formă de ouă depuse în scoarţa rămurelelor plantelor gazdă.

    Ce plante sunt atacate de cicada meliferă

    Specie polifagă, Metcalfa pruinosa are ca plante gazdă peste două sute de specii, de la plante spontane la pomi fructiferi şi în special plante ornamentale.

    Atacurile de Metcalfa pruinosa sunt deosebit de periculoase dacă populația de dăunători este foarte mare. Se poate ajunge la distrugerea plantei gazdă.

    Prin secreţia de substanţe dulci favorizează dezvoltarea diverselor tipuri de fungi, creând şi disconfort estetic.

    Foto: Facebook.com / Nicolaie Costache

    Cum recunoașteți atacul de Metcalfa pruinosa

    Metcalfa pruinosa poate fi ușor confundată cu păduchele lânos, iar adulții seamănă cu moliile de noapte. Sunt însă câteva semne care vă ajută să ”diagnosticați” imediat prezența noului dăunător, iar primul semn este că plantele afectate au creșteri slabe și recoltă în scădere. Atacul dăunătorului este semnalat de puful alb specific, practic de secrețiile de ceară ce acoperă insecta. Când coloniile sunt mari, puful alb ajunge să acopere tulpina și frunzele plantei. Se poate observa și roua de miere – excrementele dulci ale insectei pe care se dezvoltă ciuperci și care atrag furnicile.

    Cum sunt afectate plantele

    Metcalfa pruinosa se hrănește din plante prin înțepare și supt – atât adulții, cât și larvele. Hrana o reprezintă sucul celular, iar atacul favorizează și răspândirea virozele la plantele afectate.

    Cum se combate Metcalfa pruinosa

    Metcalfa pruinosa – combatere fără chimicale

    Soluții de a combate Metcalfa pruinosa fără chimicale există, dar rezultatele lor țin de momentul aplicării și de frecvența tratamentului. Sunt opinii cu privire la aplicarea tratamentului cu bicarbonat de sodiu (o linguriță la un litru de apă) sau cu cenușă, ambele cu efect în sufocarea dăunătorului.

    De asemenea, soluția cu săpun este des aplicată cu oarecare succes. Pentru a scăpa de cicada meliferă, preparați un amestec din 5 litri de apă și 10 ml de săpun de Marsilia sau lichid de spălat vase. Soluția se va pulveriza pe planta afectată.

    Metcalfa pruinosa are un dăunător biologic

    Metcalfa pruinosa se răspândește rapid în țara noastră, la fel ca și în alte state europene din cauză că nu are dăunători naturali. În Italia s-a introdus Neodryinus typhlocybae care se hrănește cu dăunătorul plantelor și, astfel, s-a reușit limitarea atacurilor.

    Metcalfa pruinosa – combatere cu insecticide

    După limitarea utilizării produselor pe bază de neonicotinoide, combaterea cicadei a devenit mai dificilă. Sunt însă produse de tip insecticid care au o eficiență ridicate în a combate Metcalfa pruinosa. Între insecticidele pe care le puteți aplica pentru a scăpa de cicada meliferă, găsiți mai jos câteva recomandări.

    Insecticide contra Metcalfa pruinosa: Actara

    Actara este un insecticid sistemic din portofoliul companiei Syngeta, un produs sub formă de granule dispersabile în apă. Produsul are acțiune șoc asupra insectei, prin contact și ingestie. Pătrunde rapid în plantă și apoi este transportat ascendent (acropetal) prin sistemul vascular, protejând întreaga plantă, precum și noile creșteri. Combate dăunătorii atât în stadiul de larvă, cât și de adult.

    Insecticide contra Metcalfa pruinosa: Nuprid

    Nuprid 200 SC din portofoliul Nufarm este un insecticid din grupa neonicotinoidelor. Se prezintă sub formă de suspensie fină, omogenă, de culoare albă, ce conţine 200 g/l imidacloprid. Nuprid 200 SC acţionează atât prin contact cât și prin ingestie asupra unui număr mare de insecte dăunătoare. Substanţa activă acţionează asupra sistemului nervos al insectelor determinând moartea rapidă a acestora.

    Insecticide contra Metcalfa pruinosa: Decis

    Decis 25 WG este un insecticid de la Bayer pe care îl puteți aplica pentru a scăpa de Metcalfa. Produsul are deltametrin 250 g/kg și formulare de granule dispersabile în apă. Decis este un piretroid de sinteză care acționează prin contact și prin ingestie. Asupra insectelor acționează la nivelul sistemului nervos. Are efect repelent și de soc și acționeaza ca inhibitor de nutriție asupra insectelor. Decis protejează cultura 7-10 zile, indiferent de stadiul de vegetație. Acoperirea completă și uniformă a plantelor este esențială pentru o bună protecție împotriva atacului insectelor.

    Insecticide contra Metcalfa pruinosa: Mospilan

    Mospilan 20 SG de la Sumi Agro este un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere. Cu o formulare de granule solubile, insecticidul acționează asupra tuturor stadiilor de dezvoltare ale dăunătorului și nu este afectat de temperatură, având un efect de persistă timp de trei săptămâni. Un alt avantaj al insecticidului este că nu se spală.

    Insecticide contra Metcalfa pruinosa: Mavrik

    Mavrik 2 F este un insecticid de contact de ultimă generație din Gama „Advanced”. Acest produs este un piretroid de ultimă generație, fără ciclopropan și cu o structură chimică unică derivată din aminoacidul valină, ceea ce îi crește eficiența față de un spectru extins de dăunători, în paralel cu o toxicitate redusă față de entomofauna benefică.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”