• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Formularul ce trebuie depus de urgență la ANAF

    agrointeligenta.ro -

    Modificările la Legea Zilierilor clasează veniturile obținute de lucrătorii sezonieri venituri salariale. Astfel, contribuția la pensii (CAS) datorată pentru zilieri începând cu veniturile aferente lunii mai când s-a modifiat legea se va raporta prin declarația fiscală 112, la fel cum se întâmplă deja în cazul impozitului datorat pentru zilieri.

    Începând cu veniturile aferente lunii mai 2019, beneficiarii de lucrări sezoniere trebuie să declare și să achite CAS pentru zilieri. Astfel, din moment ce prin formularul 112 se declară deja impozitul pe veniturile ziliere, același document va fi folosit pentru raportarea CAS-ului. Cota actuală a CAS-ului este 25%.

    Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remunerație al cărei cuantum se stabilește prin negociere directa între părți, într-un cuantum al remunerației brute orare care nu poate fi mai mic decât valoarea/ora a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, și se acordă la sfârșitul fiecarei zile de lucru sau la sfârșitul săptămânii, înainte de semnarea în Registrul de evidență a zilierilor de către zilier și beneficiar.

    Chiar dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin 8 ore de muncă.

    În anul 2019 remunerația zilierului nu poate fi mai mică de 12,43 lei/ora conform HG 937/2018 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe tară garantat în plată.

    Exemplu de calcul:

    Indemnizație orară: 13 lei
    Număr de ore: 8
    Indemnizație brută: 8 ore x 13 lei/ora= 104 lei
    CAS: 104 lei x 25% = 26 lei
    Impozit: (104 lei – 26 lei) x 10% = 8 lei
    Rest de plata: 104 lei – 26 lei – 8 lei = 70 lei

    Prin O.U.G. nr 26/2019 a fost introdusă și posibilitatea ca zilierul să se asigure, opțional, în sistemul public de sănătate însă contribuția de asigurări sociale de sănătate nu se reține de către plătitorul de venit.

    Dacă zilierul optează să se asigure în sistemul public de sănătate acesta va depune declarația unică în condițiile art. 180 din Codul fiscal.

    ZILIER – persoană fizică, cetăţean român sau străin, ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneraţii. 

    Conform Codului fiscal, taxele salariale, adică impozitul pe venit și contribuțiile sociale, trebuie declarare și achitate la stat până la data de 25 a lunii următoare.

    Lista domeniilor în care pot fi folosiți zilieri

    Lista actualizată prevăzută în Clasificarea activităților din economia națională menționează  următoarele domenii în care pot fi folosiți zilieri:

    -agricultură, vânătoare și servicii anexe – diviziunea 01;
    -silvicultură, cu excepția exploatări forestiere – diviziunea 02;
    -pescuit și acvacultură – diviziunea 03;
    -activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor – grupa 823;
    -publicitate – grupa 731;
    -activități de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activități-suport pentru interpretarea artistică – -spectacole – clasa 9002 și activități de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;
    -creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale – clasa 0149
    -activități de alimentație (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621;
    -activități de întreținere peisagistică – plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini;
    -facilității de locuit particulare – clasa 8130;
    -restaurante – clasa 5610;
    -baruri și alte activități de servire a băuturilor – clasa 5630;
    -activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale – clasa 9140;
    -hoteluri şi alte facilități de cazare – diviziunea 55; facilităţi de cazare similare – clasa 5510; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată – clasa 5520 – tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea acestuia;
    -facilități de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată – clasa 5520 – cabane;
    activități ale bazelor sportive – clasa 9311;
    -activități ale cluburilor sportive – clasa 9312.

    Legea zilierilor prevede că folosirea zilierilor în activități care nu sunt din lista agreată în lege este sancționată cu o amendă între 10.000 și 20.000 de lei.

    Surse: contabilul.manager.ro : www.avocatnet.ro ;


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului