• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista taurilor de Bălțată Românească cu care puteți crește producția de lapte a fermei

    Ramona Dascălu -

    Crescătorii de vaci din rasa Bălțată Românească au la dispoziție cea mai sigură metodă de creștere a producției de lapte. Prin programul național de ameliorare, Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental (ACVBR SIM) a reușit să obțină o generație nouă de tauri. 11 la număr, aceștia sunt ”cazați” la Semtest Craiova, iar materialul seminal de la acești tauri este disponibil cu titlu gratuit pentru fermierii ce fac parte din ACVBR SIM.

    Specialiștii vorbesc mereu de trio-ul masă-casă-rasă, iar dacă la primele două elemente – furajare și condițiile de adăpost, crescătorul are control total, pe partea de genetică soluția vine din partea asociației care gestionează în țara noastră Registrul Genealogic pentru rasa Bălțată Românească de tip Simmental. Zoltan Haller, membru fondator al ACVBR SIM, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că în acest moment asociația are în testare în cadrul centrului genetic Semtest Craiova un număr de 11 tauri de la care este colectat material seminal care mai apoi este oferit cu titlu gratuit fermierilor înscriși în asociație.

    1.000 de produși care confirmă genetica selectată

    „Există un număr de 11 tauri aflați la Semtest Craiova în momentul de față – sunt primii tauri din rasa Bălțată Românească după o muncă care a fost întreruptă aproape 25 de ani. De la acești 11 tauri am distribuit către fermieri cu titlu gratuit un număr de aproximativ 10.000 de doze, iar din aceste doze de material seminal pe care le-am distribuit către fermieri avem deja la ora asta mai mult de 1.000 de produși născuți, atât vițele cât și tăurași. Acești produși sunt pe tot teritoriul României, atât la fermele mai mari cât și la cele mai mici, produși la care în momentul de față facem testările genomice astfel încât să putem să avem un rezultat final vizavi de performanța taurilor pe care îi avem în Semtest Craiova, dar și vizavi de performanța produșilor, atât femele, cât și masculi”, a declarat Zoltan Haller.

    Material de calitate pentru o montă sigură

    Materialul seminal oferit este unul convențional, de calitate premium: „Materialul este material seminal convențional cu o concentrație foarte mare de spermatozoizi astfel încât vaca după prima montă să rămână și gestantă, deci să fie montă fecundă la prima însămânțare”.

    Creștere a producției de lapte de la prima generație

    Potrivit membrului fondator al ACVBR SIM, producția de lapte se ameliorează de la o generație la alta cu 500-600 de kilograme per lactație: „În funcție de tauri, producția de lapte se ameliorează de la o generație la alta cu 500-600 de kilograme per lactație, asta înseamnă că dacă lactația medie este undeva la 5500 kilograme, la următoarea generație o să aducă un plus de 500-600 de kilograme. Ca atare, următoarea vacă o să încheie lactația cu 6.000 sau 6.100 kilograme per lactație”.

    Taurii cu perfomanțe foarte înalte

    Înainte de a fi trimiși în centrul de Craiova, taurii sunt supuși testării genomice, dezvăluie Zoltan Haller: „Dintre cei 11 tauri, sunt trei-patru cu performanțe foarte bune, restul sunt cu performanțe la fel de bune, dar ușor sub performanțele primilor trei. Nu ajung în Semtest tauri care nu au performanțe pentru că înainte de a-i trimite le facem testarea genomică, și noi, ca și organizație, societate de ameliorare, deja știm valoarea acelui animal astfel încât să nu pierdem bani și timp cu testări suplimentare. Dacă vorbim de tauri buni, îi putem aminti pe Hero, pe Dabos, pe Ferdinand, pe Harry sau de ce nu pe Maresal, care iarăși este un taur bun. În fiecare perioadă, o nouă șarjă de tauri intră în testare și sunt distribuiți către fermieri cu titlu gratuit”.

    Trei super-tauri pot fi deja cumpărați de fermieri

    În centrul de genetică de la Craiova sunt aduși tauri începând cu vârsta de 12 luni. Există de asemenea și exemplare care și-au încheiat perioada de testare și care sunt oferite spre vânzare pentru montă naturală.

    „Taurii ajung în Semtest la vârsta de 12 luni, au o perioadă de carantină și de antrenare după care undeva la vârsta de 15-16 luni ajung să intre în producție după ce desigur au trecut testele aferente testării performanțelor fiecărui taur și cerute conform procedurii. Avem tauri în Semtest și la vârste de un an, și la vârste de 2 ani, așteptăm în perioada următoare confirmarea performanțelor la câțiva dintre ei. Cei care deja și-au încheiat perioada de testare și de la care am făcut un depozit suficient de mare de material seminal sunt oferiți la vânzare pentru montă naturală. La acest moment, din cei 11 tauri, 3 sunt de vânzare pentru montă naturală, care se adresează acelor fermieri unde însămânțătorul artificial lipsește sau există o perioadă de 2-3 luni pe an când animalele sunt scoase la pășune și este destul de greu să se facă însămânțarea artificială”, a declarat Zoltan Haller pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    10 tauri noi urmează să intre în testări

    Membrul fondator al ACVBR SIM susține că în perioada următoare vor mai ajunge la Semtest Craiova încă 10 tauri a căror performanțe urmează să fie testate. Și materialul seminal de la aceștia va fi oferit fermierilor selectați de către asociație tot în mod gratuit.

    „Sunt în pregătire pentru a fi duși către Semtest Craiova încă 10 tauri care vor începe perioada de testare a performanțelor proprii. Materialul seminal s-a oferit cu titlu gratuit în cadrul programului de ameliorare. Nu s-a pus problema de a se plăti și nu se plătește nimic. Sigur, că după ce există rezultate și taurii sunt confirmați noi punem pe piață material seminal care are un preț promoțional, undeva în jur de 10 lei pe doză. Valoarea de ameliorare este una foarte mare, comparabilă cu aproape cei mai buni tauri din lume, iar avantajul acestor tauri este că ei provin din animale aclimatizate în România, și sigur că sunt crescuți în România, ca atare condițiile sunt adaptate pentru specificul climei, furajare și creșterea în ferme mai mici sau mai mari. Asociația distribuie către fermierii selectați acest material seminal, iar fermierii care doresc să achiziționeze pot să trimită o solicitare în acest sens către asociație și, prin partenerul Semtest Craiova, pot să achiziționeze materialul seminal din taurii pe care îi avem la vânzare. Lista cu taurii aflați la vânzare se găsește pe site-ul asociației sau pe pagina de Facebook a asociației, unde sunt detaliați cu performanțele lor”, a spus Zoltan Haller, membru fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental.

    Programul de ameliorare se aplică și pentru linia de carne

    Cum Bălțata Românească de tip Simmental este o rasă mixtă de lapte-carne, folosirea materialului seminal este recomandată și pentru crescătorii care mizează pe linia de carne.

    „Există un program de ameliorare și pe partea de carne, de fitness. Avem valori de ameliorare de 108-110, minimul este 100, ceea ce înseamnă că aduce un plus pentru fermier la următoarele generații…Creșterea vacilor pentru carne este o opțiune pentru fermierii care au pășuni, care nu doresc să mulgă animalele zilnic. Trebuie știut faptul că rasa Bălțată Românească este o rasă mixtă lapte-carne, ca atare pentru taurii pe care îi avem în Semtest și din care am distribuit material seminal produșii pot avea un spor mediu zilnic de cel puțin 1.500 de grame adică un kilogram și jumătate. Deci, recomandăm și pentru linia de carne folosirea materialului seminal pentru că până la urmă opțiunea de creștere îi aparține fermierului, dar din punct de vedere genetic animalele de Bălțată Românească știu și pe lapte și pe carne să performeze”, a concluzionat Zoltan Haller, membru fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească tip Simmental.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!