• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criză de paie. Un fermier vine cu soluția: modelul polonez de subvenționare în agricultură

    Ramona Dascălu -

    Criză de paie în România. Agricultorii care cultivă păioase preferă combinele cu tocător care le permit ca mai apoi, când prelucrează terenul să bage în sol paiele. În plus, fermierul nu mai are bătăi de cap cu balotarea și apoi cu transportul și depozitarea baloților. Practica este însă una păguboasă pentru zootehnie unde crescătorii reclamă o lipsă de paie, mulți dintre aceștia neavând și posibilitatea producerii pe cont propriu a substratului pe care țin animalele.

    Lipsa de paie ne-a fost semnalată de către fermierul Puiu Ilisei, cunoscut crescători de păsări. Acesta spune că în acest an îi este imposibil să mai găsească agricultori de la care să ia paiele necesare în ferma de pui. ”Noi, cei care suntem crescători de pui cu ferme de Broiler, folosim paiele ca așternut, deci puii stau pe paie. Dar noi crescătorii de pui nu avem și pământ că ne ocupăm doar cu zootehnia. Problema este că nu mai avem de unde să luăm paie, toți fermierii toacă paiele și le bagă în pământ și nu vor să ni le dea. S-ar putea face o inițiativă legislativă prin care statul să-i încurajeze să dea paiele în zootehnie că altfel nu avem pe ce să mai creștem puii”, enunță problema, dar și soluția, fermierul Puiu Ilisei, administratorul Pilis SRL.

    În anii trecuți, fermierul din județul Călărași își amintește că lua paiele gratuit de la fermierii mari din județ, dar acum au apărut tot felul de discuții. ”Spun ba că nu iei paiele la timp, ba că îi bătătorești pământul, diverse motive. La mine aici în Călărași sunt fermieri mari cu mii de hectare și nu îți dau niciun gram de pai”, arată crescătorul de pui.

    Puiu Ilisei arată că alte state au rezolvat problema paielor prin acordarea unui sprijin direcționat către acei fermieri care ajută zootehnia. ”Dacă era o inițiativă legislativă cum este în Polonia – adică acolo cei care dau paiele la un zootehnist beneficiază de o subvenție ca ei să vrea să facă treaba asta, să-i impulsioneze cumva. În Polonia cum credeți că se întâmplă de ajung să vândă carnea de pui ieftină? Spre exempplu, celor de acolo care dau porumbul la export le sunt băgate accize, de nu îți mai vine să-l dai la export, iar cei care dau producția la o fabrică care produce mâncare pentru animale, spre exemplu, beneficiază de o subvenție. Deci, niște lucruri care îi încurajează și care fac ca ei să dea carnea de pui ieftin. Pe ei nu îi subvenționează statul direct, îi subvenționează pe cei din spate. Ei cumpără furajul ieftin, fermierii au paiele gata aduse, balotate direct în curte, că cine știe ce subvenție au, și ei atunci nu au costuri mari ca să producă puiul”, a arătat Ilisei cum stau lucrurile în Polonia.

    Puiu Ilisei și-a luat mașini de balotat și merge în urma combinelor care recoltează pentru a-și produce baloții pentru ferma de pui

    Până când autoritățile din România vor conștientiza problema paielor – una serioasă, care trebuie abordată de urgență, crescătorii precum Puiu Ilisei au ajuns să se roage de fermierii din zonă să îi lase să își facă paiele în spatele combinei care recoltează. ”Mi-am cumpărat presă de baloți nou-nouță ca să fiu în spatele combinei, dar nu găsești paie, le toacă și le bagă în pământ. Eu am trei prese pentru că folosesc paie atât la pui, cât și la tăurași. În situația asta trebuie să caut variante. O soluție ar fi să mă duc la munte să cumpăr rumeguș – că la Călărași nu sunt păduri, sau să mă duc să caut pe la fabricile de ulei coji de floarea-soarelui sau să cumpăr brichete din paie, adică să cheltui o grămadă de bani. Oricum ar fi trebuie să rezolv cumva pentru că nu pot să țin puii pe beton pentru că se îmbolnăvesc”, concluzionează fermierul Puiu Ilisei situația în care el se află și care, evident, este similară cu a altor producători care se încăpățânează să mai facă zootehnie în România.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial